• ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

Του Κωνσταντίνου Μπλάθρα

Χωρίς είδηση φαίνεται να έληξε η συνάντηση της Δευτέρας 13ης Μαΐου στην Άγκυρα, μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν, λοιπόν, μια συνάντηση ρουτίνας, με τους δύο ηγέτες να εξαγγέλλουν τρεις νέες συναντήσεις τους μέσα στο 2024; Έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ρουτινιάσει; Πολύ αμφιβάλω. Και μόνη ισχυρή διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον η Χαμάς; Κάτι σε σύντομο ανέκδοτο μου ακούγεται αυτό. Γιατί, κατά πως οι σχέσεις των δύο χωρών μας δείχνουν, τουλάχιστον τα τελευταία πενήντα χρόνια, από την εισβολή στην Κύπρο δηλαδή, ο μόνος τρόπος να έχουμε ελληνοτουρκική ρουτίνα είναι να παραιτηθεί η Ελλάδα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Κύπρο τουλάχιστον. Και ως προς την τελευταία, ο Ερντογάν ήταν σαφής: η τουρκική αξίωση παραμένει απαράλλακτη και είναι η διχοτόμηση του νησιού με δεδομένα τα σύνορα της κατοχής! Μοιάζει, άρα, οι δύο ηγέτες να συμφώνησαν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους μπροστά στις κάμερες και να εμφανιστούν μασώντας κλάδους ελαίας στην κοινή συνέντευξη τύπου, προσδοκώντας ίσως να μασήσουμε κι εμείς ότι η εμπόλεμη κατάσταση στο Αιγαίο έχει λήξει. Αλλ’ όπως ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς είπε, ξεκινώντας το σχόλιό του για τη συνάντηση, «δεν ξέρουμε τι έχει λεχθεί πίσω από κλειστές πόρτες», μισανοίγοντας ίσως τις υποψίες μας για το τι ακριβώς αυτή τη στιγμή συμβαίνει. Θυμίζω ότι μόλις προ λίγων ημερών η Τουρκία αντέδρασε βίαια στην οριοθέτηση θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο από την Ελλάδα, με τη χώρα μας να απαντά με σχεδόν υψηλούς τόνους. Τι έγινε εν τω μεταξύ και ησύχασαν οι Τούρκοι Από τα Εφ16 στα αιολικά πάρκα;

Πιθανόν η απάντηση βρίσκεται στα ρεπορτάζ που λένε τα εξής (διαβάζω πρώτα από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου):

«Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον Τούρκο βασιλιά των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και το δεξί χέρι Ερντογάν έφερε προτάσεις για ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και των ελληνικών νησιών». Ουπς! Και πιο κάτω: «Λίγες ώρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας Φαχρεντίν Αλτούν δήλωνε ότι «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ισχυροί, σταθεροί και ευημερούντες περιφερειακοί παράγοντες. Διανύουμε μια περίοδο όπου περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών συμφερόντων, χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους”». Μάλιστα, «ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Αντνάν Πολάτ, ο ίδιος επιχειρηματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παρουσία και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές που δημιουργεί ο κοινός χώρος των δύο χωρών, το Αιγαίο, στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα, ενώ τόνισε την δυνατότητα ακόμα και απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης όχι μόνο των ηπειρωτικών περιοχών των δύο χωρών, αλλά και απευθείας από τα τουρκικά παράλια με τα ελληνικά νησιά» (14/5).

Επιπλέον, ο κ. Πολάτ δηλώνει (αυτή τη φορά διαβάζω στο Slpress) «ότι η στενή επιχειρηματική σύνδεση Τουρκίας-Ελλάδας είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς:

Hλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών, κοινή ανάπτυξη αιολικών πάρκων, συνεκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, κοινή χρηματοδότηση μεταφορών και logistics κ.λπ. Πολύ πιθανό να υπάρχει και χρονοδιάγραμμα, με κορύφωση έναν πανηγυρικό εορτασμό της συνεργασίας το 2030, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το Σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου-Ατατούρκ» (14/5). Με δεδομένο ότι ο τούρκος επιχειρηματίας βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του κ. Ερντογάν, ίσως με τις δηλώσεις του να μαθαίνουμε κάτι παραπάνω από όσα λέχθηκαν «πίσω από κλειστές πόρτες». Προφανώς, ο νέος Σουλτάνος της Ανατολής εμφανίστηκε από λύκος αρνί γιατί πιθανόν πείστηκε ότι δεν χρειάζεται να καταλάβει τα ελληνικά νησιά.

Παρότι οι ένοπλες δυνάμεις του μόλις είχαν ολοκληρώσει άσκηση, που σενάριό της ήταν η κατάληψη ενός ελληνικού νησιού! Τα ελληνικά νησιά μπορούν να του παραδοθούν, αν προηγουμένως τα έχει διασυν(δέσει) με ενεργειακά καλώδια, μεταφορές και logistics… Όταν, με άλλα λόγια, τα ελληνικά νησιά θα εξαρτώνται από την Τουρκία και τουρκικούς επιχειρηματικούς ομίλους -για κολοσσούς μιλούν τα ρεπορτάζ- για την ενέργειά τους και τις προμήθειές τους, πιθανόν και για την επικοινωνία τους με την υπόλοιπη χώρα.

Θυμίζω ότι η Κωνσταντινούπολη, μέρες πούναι, είχε πολύ πριν την Άλωσή της καταστεί εν τοις πράγμασι φόρου υποτελής στον Μουράτ, πατέρα του Πορθητή της. Τι γίνεται εδώ; Διαφαίνεται, και ας ελπίσω ότι τα πράγματα και οι εξελίξεις θα με διαψεύσουν, ότι οι σχέσεις των δύο χορών, με την «Ελλάδα να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα», πάλι κατά τον κ. Παπαχελά, από την εποχή των υπερπτήσεων έχουν περάσει στον καλαματιανό της «οικονομικής συνεργασίας». Με δεδομένη όμως την παραγωγική υπεροπλία της γείτονος αφ’ ενός, με τον αντίστοιχο μαρασμό της ελληνικής οικονομίας μετά τα Μνημόνια, και, την οικονομική-γεωστρατηγική ισχύ που η Άγκυρα ξέρει να εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο όχι μόνο στην εγγύς Ασία αλλά μέχρι και την Αφρική αφ’ ετέρου, με αντίστοιχη υποχώρηση της ελληνικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και στη Βαλκανική, με έσχατο σκαλοπάτι την άνευ όρων συστράτευση στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» στους υπό εξέλιξη πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας αλλαγής ατζέντας, από τη στρατιωτική αντιπαράθεση στην οικονομική «συνεργασία», προοιωνίζεται αρνητικό για τη χώρα μας. Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, μ’ άλλα λόγια, που χρόνια τώρα αρνούμαστε, θα γίνει πραγματικότητα, αν τα σχέδια που περιγράφει ο κ. Πολάτ εξελιχθούν, μάλιστα τόσο σύντομα, έως το 2030!

Για δε την Κύπρο, είπαμε, ο κ. Ερντογάν ήταν παραπάνω από σαφής. Με την ελληνοκυπριακή ελίτ μάλιστα να συναινεί στη Δικοινοτική-Διζωνική Ομοσπονδία, που είναι ένα σχέδιο Ανάν από το παράθυρο, δεν θα δυσκολευτεί ο Σουλτάνος της Άγκυρας, ή ο διάδοχός του, να ενσωματώσει ολόκληρο το νησί στη νεοπαγή Αυτοκρατορία του. Υπερβολικοί φόβοι, ίσως πείτε. Μακάρι, θα σας πω. Μα, εδώ μοιάζει οι «κλειστές πόρτες» να μισανοίγουν και να βαράει κώδωνας κινδύνου. Και μοιάζει μια επίσκεψη χωρίς είδηση να εξελιχθεί ίσως σε Κερκόπορτα.

Μακάρι να βγω ψεύτης!

“Χριστιανική” 16 Μαΐου 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>