ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΔ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

1 Οι βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εναλλαγής στην εξουσία των εκπροσώπων του νέου δικομματισμού, που προέκυψε από τις αναταράξεις που προκάλεσαν η οικονομική κρίση και η επιβολή των Μνημονίων στην Ελλάδα.
2 Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη θεαματική μεταστροφή του από αντιμνημονιακό σε νεομνημονιακό κόμμα το 2015, διέψευσε κάθε ελπίδα και προσδοκία του Λαού μας για την επιλογή μιας άλλης πολιτικής, πέρα από την πολιτική της λιτότητας και του Νεοφιλελευθερισμού που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το «Κουαρτέτο» των λεγόμενων θεσμών.
3 Με τον τρόπο αυτό, ανέστησε το ετοιμοθάνατο παλαιό πολιτικό σύστημα και άνοιξε το δρόμο για την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν κόμμα εξουσίας από το 1974 και μετά και φέρει βασική ευθύνη για την υπερχρέωση και τη διόγκωση του πελατειακού Κράτους που οδήγησαν στη χρεωκοπία τη Χώρα.
4 Με τέτοια απόλυτη συνέπεια έχει εφαρμόσει ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τις νεοφιλελεύθερες εντολές των Ευρωπαίων επικυρίαρχων, που κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων δέχτηκε κριτική ακόμα και από τη Νέα Δημοκρατία για την απαξίωση της ΔΕΗ προς όφελος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος. Βέβαια, τα «δάκρυα» της Ν.Δ. είναι κροκοδείλια και υποκριτικά. Ήδη, δια του Αντιπροέδρου κ. Χατζηδάκη, έχει ξεκινήσει να απαξιώνει τεχνηέντως τη ΔΕΗ, με την εξαγγελία της ιδιωτικοποίησης των «ασημικών» ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ. Οι υποδομές του Δημοσίου σε όλη την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη απαξιώνονται λόγω της πολιτικής λιτότητας και εκχωρούνται σε ιδιώτες στο όνομα των αρχών του «ελεύθερου ανταγωνισμού», που είναι υπέρτατος στόχος της Ε.Ε. / Ε.Ο.Κ. ακόμα και από τον καιρό της Συνθήκης της Ρώμης.
5 Είναι γεγονός ότι επιχειρήθηκε να ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης με την εξαγγελία ελαφρύνσεων και παροχών. Όμως, οι Βρυξέλλες επιμένουν στο στόχο του «πλεονάσματος» του 3,5%, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποτιμηθεί προς το παρόν ποιες περικοπές θα κάνει η νέα Κυβέρνηση για να συμμορφωθεί. Εξάλλου, στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της, είχε αποτύχει να συμμορφωθεί.
6 Επισημαίνουμε την ανακολουθία της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη στάση της για τη Συνθήκη των Πρεσπών. Προεκλογικά την απέρριπτε και την κατάγγελλε συνολικά προκειμένου να επενδύσει πολιτικά στην ευαισθησία ενός μεγάλου μέρους του Λαού. Αφού «εξαργύρωσε» την «επένδυση» αυτή σε ψήφους, με άκρο κυνισμό, τα ίδια στελέχη της που ένοιωθαν να προσβάλλεται η εθνική τους συνείδηση, δέχονται ότι η πιστή εφαρμογή της μπορεί να αποβεί επωφελής. Θα μπορούσε να ήταν … «επωφελέστερη» είπε σεμνά ο κ. Δένδιας.
7 Παρά το γεγονός ότι παραμένει προς το παρόν στην Αντιπολίτευση, το ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) δύσκολα κρύβει την εκλεκτική του συγγένεια με την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, η οποία αξιοποιεί σε Υπουργεία δύο προβεβλημένα πρώην στελέχη του, τον κ. Χρυσοχοϊδη και την κα Μενδώνη.
8 Το ΚΚΕ έχει καθηλωθεί στα ίδια εκλογικά ποσοστά και αδυνατεί να αξιοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δίνοντας κάποια εναλλακτική προοπτική.
9 Η «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου και η «ΜεΡΑ 25» του κ. Βαρουφάκη εξασφάλισαν για πρώτη φορά κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Χωρίς να αμφισβητούν τη βάση του ελληνικού πολιτικού προβλήματος, που συνίσταται στην απώλεια της κυριαρχίας της Χώρας και στην επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας από την Ε.Ε., υιοθετούν κάποια αιτήματα και θέσεις του αντιμνημονιακού χώρου, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως «σχήματα παγίδα» και δεξαμενές συγκέντρωσης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από τα δεξιά και τα αριστερά, αντίστοιχα.
10 Με τους πυλώνες του δικομματισμού υπάκουους στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, ελάχιστες είναι οι ελπίδες για μια αλλαγή πολιτικής, αφού τα βασικά πλαίσια για τη διακυβέρνηση της Χώρας χαράσσονται πια στις Βρυξέλλες, όπου και ελέγχεται ο κρατικός προϋπολογισμός, ακόμα και χωρίς την μνημονιακή επιτροπεία που ισχύει ειδικά για την Ελλάδα.
11 Μέσα στο άκρως δυσμενές αυτό περιβάλλον, η Χ.Δ. θα συνεχίσει να αρθρώνει μια διαφορετική φωνή προοπτικής και ελπίδας για μια άλλη πολιτική. Ο αγώνας μας είναι όχι μόνο πολιτικός, αλλά και πνευματικός, με στόχο να διατηρηθεί το φρόνημα αντίστασης στους επιβαλλόμενους μονόδρομους και στο σύστημα της αδικίας, να μη παραιτηθούμε από την προσδοκία και την ελπίδα για ουσιαστική αλλαγή. Προικισμένος με το θείο δώρο της ελευθερίας, ο κάθε πολίτης μπορεί με πίστη και ελπίδα να διεκδικήσει το δικαίωμα να διαμορφώσει την Ιστορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>