Καθημερινά ενημερωνόμαστε για τις καταστροφικές πυρκαγιές, που ρημάζουν επί εβδομάδες ανεξέλεγκτες την Αυστραλία, έχοντας προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή.Μπορεί η Αυστραλία να είναι μακριά, αλλά η καταστροφή πνευμόνων πρασίνου σε τέτοια έκταση αφορά άμεσα όλο τον πλανήτη.  

Σύμφωνα με το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας η μέση ετήσια θερμοκρασία το 2019 ήταν ανώτερη από κάθε προηγούμενο χρόνο από το 1910 και μετά που γίνονται μετρήσεις. Επίσης, το 2019, η μέση ετήσια θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,52 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο των ετών 1960-1990. Η προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία ήταν του 2013 με +1,33 βαθμούς.

Κατά συνέπεια, η κατάσταση αυτή συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

Στην Αυστραλία, τώρα αρχίζει το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τους 40 βαθμούς που επικρατούν και να είναι άγνωστο πότε θα σταματήσουν οι καταστροφικές φωτιές.Παρά το γεγονός ότι δεν λείπουν οι εμπρηστές, τα αίτια είναι φυσικά κατά βάση:  Η παρατεταμένη ξηρασία, σε συνδυασμό με τους ανέμους, αλλά και τις καταιγίδες χωρίς βροχή, αλλά με κεραυνούς που προκαλούν εύκολα δασικές πυρκαγιές. Εδώ  φαίνεται ο χάρτης της Αυστραλίας με τις περιοχές που έχουν πληγεί μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το μέγεθος της συμφοράς είναι εμφανές.

Μέχρι στιγμής, 14,7 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, μια έκταση μεγαλύτερη από το Βέλγιο και την Αϊτή μαζί. 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περιουσίες και χωριά ολόκληρα έχουν αφανιστεί, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. H κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών συγκρίνεται μόνο με αυτή της περιόδου του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου. Καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες αφανίζονται, όπως και η μοναδική άγρια πανίδα της περιοχής. Υπολογίζεται ότι το

1/ 3 των Κοάλα της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν χαθεί. Παράλληλα, η ατμόσφαιρα γίνεται αφόρητη στην πόλη του Σίδνεϊ λόγω των καπνών.

Η καταστροφή είναι συγκρίσιμη με αυτή των πυρκαγιών της Αμαζονίας (17,5 εκατομμύρια στρέμματα). Στην Καλιφόρνια κάηκαν 247.000 στρέμματα το 2019 και 1 εκατομμύριο το 2018.

Φωτο: Κοάλα, από τα διασωθέντα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΟΡΟΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Στην εθνική προσπάθεια των Αυστραλών συμμετέχει και η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Με μεγάλη θλίψη και πόνο καρδιάς βιώνουμε την κρίση των πυρκαγιών,που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας τις τελευταίες ημέρες,εδώ στην ευλογημένη Αυστραλία μας. Συμμεριζόμαστε τη θλίψη των οικογενειών και των φίλων, που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους, ενώ μάχονταν ηρωικά με την κόλαση της φωτιάς. Πέρα από τις πολύτιμες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, η καταστροφή χιλιάδων εκταρίων γης, οπωροφόρων δένδρων, πολύτιμων αμπελώνων, τοπικών επιχειρήσεων, αθώων ειδών άγριας πανίδας και χιλιάδων σπιτιών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης σε πολλούς συνανθρώπους μας.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας συμμερίζεται τον πόνο και συμπάσχει με όλους όσους έχουν πληγεί. Ωστόσο, το ξέρουμε καλά, ότι τα ευγενικά και ευαίσθητα λόγια δεν αρκούν. Πολλοί συμπατριώτες μας χρειάζονται έμπρακτη υλική βοήθεια τούτη την ώρα, αφού έχουν χάσει τα πάντα από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από πυρκαγιές σε όλη σχεδόν τη χώρα. Είναι καιρός,λοιπόν, τα λόγια να γίνουν πράξη. Είναι καιρός να μετατρέψουμε τη Χριστιανική διδασκαλία σε έμπρακτη και οργανωμένη αγάπη και φιλανθρωπία για τον πλησίον.

Για τον λόγο αυτό την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, θα περιαχθεί δίσκος σε όλες τις . Τα χρήματα που θα συλλεγούν από αυτό τον έρανο, θα διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουν στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Παράλληλα καλούμε όλους όσους θέλουν και μπορούν – Έλληνες και μη Έλληνες, Ορθοδόξους και μη Ορθοδόξους, Χριστιανούς και μη Χριστιανούς, πιστούς και αθέους, μικρούς και μεγάλους, ακόμη και τα μικρά παιδιά και τους μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολείων της χώρας – να καταθέσουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό,που υπάρχει για τον συγκεκριμένο σκοπό, με τα στοιχεία:

Ελληνικός Ορθόδοξος Έρανος Πυρκαγιών
GREEKORTHODOXARCHDIOCESEOFAUSTRALIA
ΝΑΒΒΑΝΚ
BSB:082-057
ACCOUNT:616958567

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>