ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ
Πολλές υπερβολές και επιφανειακές προσεγγίσεις έχουν γίνει ενόψει της ανόδου της Ακροδεξιάς, που ήδη κυβερνά στην Ιταλία και είναι “προ των πυλών” στη Γαλλία. Όλα δείχνουν ότι ερχόμενη στην εξουσία αποβάλλει τις φιλολαϊκές διακηρύξεις και συμμορφώνεται με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική των Βρυξελλών, όπως και με τις αμερικανονατοϊκές φιλοπέλεμες προτεραιότητες και υποδείξεις στο θέμα της Ουκρανίας. Η “Χ” αποφεύγοντας τις γενικεύσεις, αναδεικνύει στο φύλλο που κυκλοφορεί σήμερα, ενδεικτικά σκοτεινές πτυχές των προγραμμάτων Μελόνι και Λεπέν.
Στη στήλη “Τα του Καίσαρος” γίνεται αναφορά στα πρώτα συμπεράσματα από τη διετή διακυβέρνηση της χώρας από τον δεξιό συνασπισμό υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Επικεφαλής του κόμματος “αδέλφια της Ιταλίας”, συνέχεια των νεοφασιστών επιγόνων-νοσταλγών του Μουσολίνι, το οποίο εκτινάχθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο 25% από 5% των ψήφων και επικυριαρχεί στην πολιτική ζωή, βγαίνοντας δυναμικά από το περιθώριο. Στιε Ευρωεκλογές αύξησε τη δύναμή του. Παρουσιάζουμε στοιχεία που δεν έχουν ακόμα αναδειχθεί και έχουν ενδιαφέρον, αφού σε μεγάλο βαθμό προαναγγέλλουν πώς θα πολιτευθούν άλλα ακορδεξιά κόμματα εφόσον διαχειριστούν την εξουσία. Βασική “συνταγἠ” της Μελόνι είναι η συμμόρφωση με τις νατοϊκές προτεραιότητες, ιδίως στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, και η συμμόρφωση με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία των Βρυξελλών. Στην κατεύθυνση αυτή έχει επιδοθεί σε περικοπές παραχών στους ασθενέστερους πολίτες, όπως και στις ασθενέστερες οικονομικά περιφέρειες. Είναι γνωστή η ανισότητα μεταξύ ιταλικού Νότου και Βορρά. Πηγή μας είναι το άρθρο του οικονομολόγου Φρεντερίκ Φαρά με τίτλο “Η Ιταλία της Μελόνι.Παράξενο εργαστήριο δημοκρατικής απόδόμησης” (γαλλική ιστοσελίδα Elucid)
Ενδιαφέρον έχουν όμως, κυρίως τα σχέδιά της για συνταγματική μεταρρύθμιση, με εκλογή πρωθυπουργού από το λαό που θα παίρνει τουλάχιστον το 55% των εδρὠν της Βουλής με εξασφαλισμένη πλειοψηφία για πενταετή θητεία. Εξασφαλίζοντας τον απόλυτο έλεγχο νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας κατά το διάστημα αυτό. Κυβερνώντας ανεξέλεγκτα. Και καταργώντας έτσι τη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης σύγχρονης Πολιτείας. Στα προεδρικά συστήματα όπως των ΗΠΑ ή της Κύπρου, ακόμα και όταν ο Πρόεδρος ελέγχει την εκτελεστική εξουσια χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, δεν ελέγχει εκ προοιμίου το νομοθετικό σώμα. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναδεικνύονται με ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Στο σχέδιο Μελόνι, ο πενταετούς θητείας Πρωθυπουργός είναι παντοδύναμος και ανεξέλεγκτος από τη Βουλή, αφού αναδεικνύεται με λαϊκή ψήφο και όχι την εμπιστοσύνη της. Επιδιώκεται να απαγορεύεται στη Βουλή να ορίσει άλλο πρωθυπουργό πλην του αναδειχθέντος με τη λαϊκή ψήφο και ως εκ τούτου δεν υφίσταται η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης και ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. … Και εκτός των άλλων, εκείνος είναι που την ελέγχει, αφού το κόμμα του έχει εκ των προτέρων εξασφαλισμένη πλειοψηφία. Ένας μετανεωτερικός “Ντούτσε” με “ημερομηνία λήξεως” (;;) πενταετή.
Μπορεί η σημερινή ακροδεξιά να μη ταυτίζεται με τους φασίστες με τους οποίους ιστορικά συνδέεται, αλλά η άνοδός της στην εξουσία δεν θα είναι “αθώα” και χωρίς συνέπειες. Θα επιδιώξει να μονιμοποιήσει τη νομή της εξουσίας οικοδομώντας βαθύ κράτος.
Με έντονες τάσεις αυταρχισμού, όπως τονίζεται σε άλλο σχόλιο της ίδιας στήλης. Όπου γίνεται αναφορά στο 3ο από τα 22 σημεία του προεδρικού προγράμματος της Μαρίν Λεπέν, στο οποίο εξαγγέλλονται 85.000 νέες θέσεις φυλακισμένων έως το 2027, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες από την αυστηροποίηση των ποινών και τη γενίκευση της έκτισης της ποινής φυλάκισης, την οποία εξήγγειλε ως προεδρική υποψήφια. Εξαγγελία που ήδη έκανε πράξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα με το νόμο 5090/2024 του κ. Φλωρίδη. Η διαφορά της ελληνικής λεπενικής εκδοχής είναι ότι δεν έχει ανακοινωθεί ο προγραμματισμός των θέσεων φυλακισμένων που θα χρειαστούν με την εφαρμογή του νόμου. Αναλογικά με τον γαλλικό πληθυσμό, πρέπει να τις υπολογίσουμε γύρω στις 14.000.
Διαβάστε την ολοκληρωμένη ανάλυση στη “Χριστιανική” της 27.6. 2024.
ΦΩΤΟ: Η Τζόρτζια Μελόνι… μιμούμενη τους μορφασμούς του Ντούτσε