Το επεισόδιο με τον ρωσικής κατασκευής πύραυλο που φέρεται να έχει πέσει σε πολωνικό έδαφος είναι ενδεικτικό των κινδύνων να κλιμακωθεί ο ουκρανικός πόλεμος σε παγκόσμιο. Είναι γεγονός ότι οι Αμερικανοί επισήμως δέχονται την εκδοχή ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία για να πλήξει ρωσικό και εκ παραδρομής χτύπησε πολωνικό έδαφος. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν κατηγορηματικός ότι είναι απίθανο ο πύραυλος να εξαπολύθηκε από τη Ρωσία. Ο Πολωνός Πρόεδρος Ντούντα δήλωσε ότι δεν έχει “αδιάσειστα στοιχεία” που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο. Για το λόγο αυτό η Πολωνία δεν ζητάει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ που, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ακόμα κι ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση του πολέμου με αποτέλεσμα την καταστροφή της ανθρωπότητας από πυρηνικό ολοκαύτωμα. Η κοινή λογική επιβάλλει άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες. 

Η ΧΔ, απευθυνόμενη και  προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία με τελικό σκοπό “τη συγκρότηση ενός όσο γίνεται ευρύτερου, ακηδεμόνευτου φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.” και τους ακόλουθους άξονες, :

  1. Την καταδίκη της νατοϊκής εμπλοκής που έχει προηγηθεί και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία επακολούθησε.
  2. Την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός και αναστολή όλων των κυρώσεων οι οποίες στρέφονται εις βάρος των λαών.
  3. Έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Διατήρηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας ως πολυεθνικού κράτους στη βάση της ουδετερότητας και της ευρείας αυτονομίας στις ρωσόφωνες περιοχές και κατάργηση της νομοθεσίας που δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των μη ουκρανικών εθνοτήτων. Απαγόρευση και διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων.
  4. Πλήρης απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο με αποστολή αποκλειστικά ανθρωπιστικής βοήθειας σε όποια πλευρά έχει ανάγκη. Υποστήριξη των Ελλήνων της περιοχής.
  5. Ανάληψη μεσολαβητικού ρόλου από την Ελλάδα για την ειρήνευση Ουκρανίας-Ρωσίας.

Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συγκρότηση ενός όσο γίνεται ευρύτερου, ακηδεμόνευτου φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>