• Λαϊκή εξέγερση κατά ποινικοποίησης της προσωπικής ζωής

Τους 31 έχουν φτάσει οι νεκροί στο Ιράν, από τις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα θανάτου της 22χρονης Μάχσα Αμίνι από το ιρανικό Κουρδιστάν. Είχε έρθει στην Τεχεράνη να επισκεφθεί συγγενείς της και συνελήφθη στις 13 του μηνός από τη λεγόμενη “αστυνομία ηθών” κατηγορούμενη ότι ήταν ανάρμοστα ντυμένη. Κατά την κράτησή της, έπεσε σε κώμα και απεβίωσε. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι υπέστη καρδιοπάθεια, αλλά οι δικοί της πιστεύουν ότι πέθανε από βασανιστήρια.         

Στο Ιράν οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και τούς απαγορεύεται να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων. Την τήρηση αυτών και ανάλογων κατασταλτικών περιορισμών στην προσωπική ζωή των πολιτών στη βάση του ισλαμικού νόμου επιβλέπει η λεγόμενη “αστυνομία ηθών”.

Ο θάνατος της 22χρονης ήταν η αφορμή να ξεκινήσει εξέγερση κατά του καταπιεστικού καθεστώτος, πρώτα στην περιοχή του ιρανικού Κουρδιστάν και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. την Τεχεράνη έχουν πυρποληθεί και αστυνομικά τμήματα.

Γεγονός είναι, ότι σε περιοχές όπως η “σύμμαχος” της Δύσης Σαουδική Αραβία και, τελευταία, στο Αφγανιστάν, οι περιορισμοί είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι στο Ιράν.

Παρά το γεγονός ότι όλο και βρίσκονται ιερατεία που υποδουλώνουν ανθρώπους στο όνομα του Θεού παραχαράσσοντας κακόδοξα τη θεία βούληση, ο Θεός δεν υποδουλώνει κανέναν, αφού η ανθρώπινη ελευθερία είναι δώρο Θεού. Το οποίο έχει κληροδοτηθεί από τη χριστιανική διδασκαλία στον παγκόσμιο πολιτισμό, έστω και με τη μορφή των εκκοσμικευμένων ατομικών ελευθεριών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>