“Ονομάζομαι Φρανκ Άτγουντ και έχει προγραμματιστεί να εκτελεστώ από την Πολιτεία της Αριζόνας στις 10:00 π.μ., της 8ης Ιουνίου 2022. Είμαι καταδικασμένος να πεθάνω για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα, αλλά θα αφήσω τα στοιχεία που υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες και τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι δικηγόροι μου, να μιλήσουν για την αθωότητά μου.
Επιτέλους θα ελευθερωθώ από τους γήινους δεσμούς που έχουν σακατέψει το σώμα μου και μου προκαλούν βασανιστικό πόνο. Και δεν θα ζω πια σε έναν κόσμο στον οποίο οι άλλοι υποφέρουν από την ίδια μου την ύπαρξη.
Στην οικογένεια τής Vicki Lynn Hoskinson, μπορώ να πω ειλικρινά ότι, ενώ ξέρω ότι δεν θα το πιστέψετε ποτέ, ότι δεν την απήγαγα… δεν το έκανα! Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο πόνος σας είναι όσο πιο αληθινός μπορεί να είναι με οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη ζωή, και η βαθιά προσευχή μου είναι, ο θάνατός μου να δώσει σε εσάς και στους δικούς σας κάποια μορφή ανακούφισης και τέλος στην ατελείωτη δυστυχία και το μαρτύριό σας…”

Αυτή είναι η τελευταία δήλωση του θανατοποινίτη Φρανκ Άτγουντ, στον οποίο απομένει μια μέρα επίγειας ζωής. Λόγω του ήδη βεβαρυμένου ποινικού του μητρώου, ο Άτγουντ κρίθηκε ως ο “ιδεώδης ύποπτος” για ένα έγκλημα του 1984, απαγωγή ανηλίκου κοριτσιού, βιασμό και φόνο, το οποίο δεν διέπραξε. Καταδικάστηκε σε θάνατο και θεωρείται απίθανο η ποινή να ανασταλεί.

Στη διάρκεια του μακροχρόνιου αγώνα του να αποδείξει την αθωότητά του, ο Φρανκ στη φυλακή σπούδασε νομική και θεολογία. Μέσα από τα βιβλία που διάβαζε έμαθε τυχαία για τον σημερινό Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, που ήταν ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά στην Κύπρο. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε πνευματική σχέση. Ο Φρανκ, που ήταν άθεος, στράφηκε στην Ορθοδοξία. Ο Κύπριος ιεράρχης τον επισκέφθηκε δυο φορές, ενώ σε ένα ακόμη ταξίδι του πέρυσι στην Αμερική δεν τον άφησαν να δει τον Άτγουντ για 3η φορά. Ο κ. Αθανάσιος τον έφερε σε επαφή με το μοναστήρι του γέροντα Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Ο ηγούμενος του μοναστηριού άρχισε να τον επισκέπτεται τακτικά και τον ενέπνευσε πνευματικά να ακολουθήσει τη ζωή ενός έγκλειστου ασκητή. Το 2001 τον βάπτισε ορθόδοξο με το όνομα Αντώνιος.

Εδώ η δήλωσή του, με μια πιο εκτεταμένη αναφορά του και στη σχέση του με την ορθόδοξη πίστη, με αναλυτικές ευχαριστίες σε όσους τον στήριξαν πνευματικά και ψυχικά και έδειξαν αλληλεγγύη στον δικαστικό του αγώνα.

Ο Αντώνιος παντρεύτηκε στη φυλακή τη Ραχήλ (Σάρα πριν βαφτιστεί), μια νέα αθλήτρια που λόγω ατυχήματος είχε αποσυρθεί. Παρακολούθησε τη δίκη του Φρανκ από την τηλεόραση, και αποφάσισε να τον συναντήσει στην φυλακή για να τον βοηθήσει να σώσει την ψυχή του. Και η Ραχήλ βαπτίσθηκε ορθόδοξη, όπως και ο πατέρας της.
Τον Αντώνιο περιμένει κατά πάσα πιθανότητα μαρτυρικός θάνατος. Λόγω της πάθησης στη σπονδυλική στήλη που τον αναγκάζει να μετακινείται με καροτσάκι, η τοποθέτησή του ανάσκελα στο τραπέζι όπου προβλέπεται να τον δέσουν για να του χορηγηθούν τα θανατηφόρα σκευάσματα, θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
Όμως, η τυπολατρική προσκόλληση στα βάρβαρα και δολοφονικά πρωτόκολλα είναι τέτοια, που δεν προβλέπεται ούτε η δυνατότητα μιας λιγότερο επώδυνης θανάτωσης.
Η κατάργηση της θανατικής ποινής ήταν από τις πρώτες διακηρυγμένες θέσεις της Χριστιανικής Δημοκρατίας, διατυπωμένη στη διακήρυξη του 1955. Η θέση αυτή δικαιώθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως, σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ  όπως η Αριζόνα και σε αρκετές χώρες, η κοινωνία επιμένει να δολοφονεί πολίτες της, με τη νομική κατασκευή της θανατικής ποινής. Από τη στιγμή που η ζωή είναι δώρο Θεού, κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρεί. Η θανατική ποινή αποτελεί ευθεία παράβαση της εντολής “Ου φονεύσεις”. Με κανένα πρόσχημα δεν μπορεί η οργανωμένη κοινωνία να γίνεται φονιάς.
Το δυστοπικό  νομικό σύστημα της Αριζόνα, αντί να αποδώσει στην κοινωνία έναν άνθρωπο μετανοημένο και πνευματικό, μετά από τόσα χρόνια εγκλεισμού του στη φυλακή, γίνεται το ίδιο δολοφόνος του.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο μοναχός Εφραίμ (κατά κόσμον Αντώνιος (Φρανκ) Ἀτγουντ) εκτελέστηκε στις 8μμ της 8ης Ιουνίου-ώρα Ελλάδος. Έγινε γνωστό ότι πριν την εκτέλεσή του εκάρη μοναχός με το όνομα Εφραίμ. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>