Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου:

  1. Με συμμετοχή 41,39% των εγγεγραμμένων εκλογέων, παρά την πρόσθετη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, η αποχή πλησίασε το 60% για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση στα χρονικά της Μεταπολίτευσης στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Πέρα από τους εγγενείς λόγους που καθιστούν χαλαρότερη την ψήφο στις Ευρωεκλογές, η επιβολή των μνημονίων ήταν η βασική αιτία  που εκτόξευσε την αποχή, όλο και περισσότερο όσο περνούσαν τα χρόνια. Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι όποιος και να εκλεγεί, η πολιτική στα καίρια ζητήματα παραμένει υποχρεωτικός μονόδρομος. Με τα βασικά ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής και τις αντίστοιχες αποφάσεις να λαμβάνονται σε άλλα κέντρα και να επιβάλλονται στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις να συγκλίνουν ως “ακραίο κέντρο” και να αναδεικνύονται σε απλούς διεκπεραιωτές και διαχειριστές της εξουσίας, χωρίς αρχές επαγγελματίες της πολιτικής.
  1. Παρά την αντίθετη καταιγιστική προπαγάνδα, ένα 43% του ελληνικού λαού είχε αρνητική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα όργανα της οποίας λειτουργούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων της διεθνούς οικονομικής Ολιγαρχίας και του τραπεζικού κεφαλαίου. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι η λυσσώδης επιμονή τους για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, αλλά και η αντίθεσή τους στην φορολόγηση των υπερκερδών των Τραπεζών που καθιέρωσαν κυβερνήσεις αντίθετες πολιτικά, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι με πρόσχημα την καταπολέμηση του πληθωρισμού, τα επιτόκια βάσης αυξήθηκαν με επιβάρυνση των δανειοληπτών έως και 40%, ενώ τα επιτόκια των καταθέσεων παρέμειναν χωρίς αντίστοιχη προσαρμογή.
  2. Στον προεκλογικό αγώνα ελάχιστοι ανέδειξαν τις παθογένειες αυτές της Ε.Ε., όπως και άλλες και ιδίως τη μετάλλαξή της σε μηχανισμό ανατροφοδότησης ενός νέου «ψυχρού πολέμου» με τη Ρωσία. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και προσομοιάζει περισσότερο με κοινοβουλευτική συνέλευση, όπως αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ναι μεν τυπικά επικυρώνει τον διορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η σύνθεσή της δεν προκύπτει από τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, ούτε υπάρχει διαδικασία αντίστοιχη με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η διαδικαστική εμπλοκή του κάνει απλώς πιο περίπλοκες και χρονοβόρες τις σχετικές διαβουλεύσεις, οι οποίες έφτασαν τους έξι μήνες για το υπό την κα Φον Ντερ Λάιεν απερχόμενο σχήμα. Η τελευταία ήταν υπουργός άμυνας της Γερμανίας και κανένας δεν ανέμενε ότι θα αναλάμβανε τέτοια αρμοδιότητα όταν έγιναν οι Ευρωεκλογές του 2019
  3. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν λιγότερο από πριν ένα χρόνο, η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη δεν έπεσε μόνο σε ποσοστά, από 40% στο 28%, το χαμηλότερο προβλεπόμενο από τις δημοσκοπήσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια της τιμωρίας που της επιφύλαξε ο ελληνικός λαός στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023, όπου έχασε τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως και όσες περιφέρειες δεν είχε κερδίσει στον 1ο γύρο.
  4. Σε απόλυτους αριθμούς, η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου τη μισή της εκλογική δύναμη, αφού σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι του Ιουνίου 2023 δεν την ψήφισαν ένα χρόνο μετά, το 2024. Είτε επειδή απείχαν, είτε επειδή προσελκύστηκαν από άλλα δεξιά κόμματα, κυρίως την «Ελληνική Λύση» αλλά και τη «Νίκη», τη «Φωνή Λογικής» η οποία πέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή, και άλλα μικρότερα. Τα κόμματα αυτά κεφαλαιοποίησαν την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας που ως αντιπολίτευση κατάγγελλε τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ως κυβέρνηση ουδόλως την αμφισβητεί. Όπως και την ψήφιση του «γάμου ομοφύλων», πρωτοβουλία με την οποία έπεσε εντελώς το «φιλοπαραδοσιακό» προσωπείο της Δεξιάς παράταξης.
  5. Από τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γιατί και αυτοί περιλαμβάνονται στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα ως κυβερνήσεις. Το ίδιο συνέβη και με το κόμμα των κυβερνητικών στελεχών του κ. Τσίπρα «Νέα Αριστερά», αλλά και το κόμμα του κ. Λοβέρδου.
  6. Όσοι απογοητευμένοι πολίτες επέλεξαν να ψηφίσουν, ενίσχυσαν κόμματα εκτός κυρίαρχου πολιτικού συστήματος που δεν έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις, με κερδισμένη την «Ελληνική Λύση» σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με το 2023. Το ΚΚΕ επίσης επωφελήθηκε κυρίως στην περιφέρεια της Πρωτεύουσας και ανέβασε τα ποσοστά του. Κερδισμένα είναι επίσης τα κόμματα «Πλεύση Ελευθερίας» και «Νίκη», που παρά το γεγονός ότι οι ψήφοι τους σε σχέση με το 2023 ήταν μειωμένοι, πέτυχαν να αναδείξουν για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>