Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης παρατίθενται στο βιβλίο του Γάλλου πολιτικού αναλυτή Τομά Γκενολέ με τίτλο “Η Μαύρη Βίβλος της Παγκοσμιοποίησης”. Ο συγγραφέας αποδίδει στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης 400 εκατομμύρια θανάτους από το 1992.

Η ανάλυση είναι η ακόλουθη: 

6,5 εκατομμύρια νεκροί από πολέμους με στόχο τη λεηλασία πρώτων υλών για τις ανάγκες ορισμένων παγκοσμιοποιημένων βιομηχανιών. Παράδειγμα, ο 2ος πόλεμος του Κονγκό, που είχε στόχο τον ορυκρό πλούτο της χώρας σε κοβάλτιο και coltan, μεταλλεύματα απαραίτητα για την βιομηχανία παραγωγής smartphone.

11 εκατομμύρια νεκροί από πείνα. Οι πόροι του πλανήτη υπερεπαρκούν για τη διατροφή όλου του πληθυσμού. Όμως, η διάρθρωση της παγκοσμιοποιημένης αγοράς ευθύνεται για το αποτέλεσμα αυτό. Παράδειγμα η Αιθιοπία, που διαθέτει αρδευόμενα εδάφη για να εξάγει καφέ και τριαντάφυλλα, τη στιγμή που ένας τους πέντε Αιθίοπες υποσιτίζεται.

56 εκατομμύρια νεκροί λόγω συνθηκών εργασίας. Η παγκοσιμιοποιημένη αγορά δεν υπόκειται σε κανόνες δικαίου. Πολλές φτωχές χώρες υιοθετούν άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, ώστε το κόστος της να είναι ανταγωνιστικό. Παράδειγμα, οι συνθήκες εργασίας σα εργοστάσια της Foxconn, πρώτης παγκοσμίως παραγωγού ηλεκτρονικών υλικών, είναι “στρατόπεδα εργασίας” σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες..

69 εκατομμύρια νεκροί από την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η παγκοσιμιοποίηση ευθύνεται ως παγκόσμιο σύστημα που προάγει την υπερπαραγωγή και την υπερκατανάλωση. Αλλά και λόγω της λειτουργίας της παγκοσμιοποιημένης αγοράς χωρίς κανόνες, που οδηγεί χώρες να ανέχονται τεράστιες εκπομπές ρύπων, άκρως ρυπογόνες βιομηχανίες κα πλοία-δοχεία απορριμμάτων.

256 εκατομμύρια θάνατοι από ασθένειες που θεραπεύονται. Λόγω της έλλειψης πρόσβασης σ θεραπείες και φάρμακα, που προκαλεί η παγκοσμιοποιημένη αγορά. Για παράδειγμα, μέσα στο 2015, από πνευμονία πέθαναν 1 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών, παρά το γεγονός ότι εύκολα γιατρεύεται.

600 000 ιρακινοί άμαχοι νεκροί λόγω της εισβολής των ΗΠΑ, κυρίαρχης δύναμης στην σημερινή παγκοσμιοποίηση. Με στόχο τη λεηλασία της οικονομίας του Ιράκ.

Οι παραπάνω συνέπειες συνδέονται αιτιωδώς με τα εμφανιζόμενα ως οικονομικά επιτεύγματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Τα όποια θετικά οικονομικά αποτελέσματα είναι μη αποδεκτά, συγκρινόμενα με το κόστος. Παράδειγμα η Κίνα, όπου προβάλλεται η άνοδος του επιπέδου ζωής και η έξοδος από τη φτώχεια εκατομμυρίων Κινέζων χάρη στην παγκοσμιοποίηση. Ταυτόχρονα, το 70% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ οι εργαζόμενοι ΄στα εργοστάσια ζουν υπό συνθήκες στρατοπέδων εργασίας.

Ο συγγραφέας εκτιμά ότι το σύστημα δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κινήσεις αποπαγκοσμιοποίησης σε ορισμένες χώρες που επαναφέρουν τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα.

Προβλέπει ότι θα ξεσπάσει 2ος ψυχρός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Του συστήματος της πλουτοκρατίας και της τυραννίας του χρήματος, και του ολοκληρωτισμού της τυραννίας του Κράτους αντίστοιχα. Θεωρεί επείγον να δημιουργηθεί εναλλακτικός πόλος με άξονα την αληθινή δημοκρατία και τον ανθρωπισμό, που απουσιάζουν και δεν εκφράζονται από τις δύο αυτές Υπερδυνάμεις.

ΠΗΓΗ: Συνέντευξη του συγγραφέα στη γαλλική αντισυστημική ιστοσελίδα les-crises

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>