«Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία». Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κανάλι του πρακτορείου Μπλούμπεργκ για την Τουρκία και τον Ερντογάν. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει η αδελφή του και βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη στον “Αντένα”:  «Ζούμε σε μια περίοδο εξαιρετικά ανησυχητική. Είμαστε σε μια χώρα που έχει συγκεκριμένη απειλή εξ ανατολών, σε μια χώρα που είναι σε πόλεμο με την Ρωσία λόγω της στάσης της με την Ουκρανία, σε μια χώρα που δέχεται ασύμμετρες απειλές», την οποία μερικώς ανασκεύασε, μετά από αντίδραση της Ρωσικής πρεσβείας με λακωνική ανάρτηση ότι “Η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα.” Απάντησε ότι εννοούσε τον οικονομικό πόλεμο, για το ενεργειακό.

Όσον αφορά στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει ο συλλογισμός του να αντιστραφεί. Από τη στιγμή που το καθεστώς της Άγκυρας μας απειλεί με πόλεμο, όχι μόνο δεν “χρειάζεται”, αλλά είναι προϊόν ακραίας επιπολαιότητας και αμετροέπειας να κατασκευάζουμε ανύπαρκτους εμπόλεμους.

Η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει πόλεμο σε κανέναν. Ούτε η Ρωσία τής κήρυξε τον πόλεμο. Αν τόσο πολύ θέλουν να πολεμήσουν τους Ρώσους, ας πάνε εθελοντές. Το πρόβλημα είναι ότι με τον υποτελή υπερβάλλοντα ζήλο τους, η ιθύνουσα τάξη κατασκευάζει και δημιουργεί εν δυνάμει “εχθρούς” για τη χώρα. Πράγμα που ενδέχεται να πληρώσουμε ακριβά, αν έρθει η “κακιά ώρα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>