Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συγκάλεσε στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου την Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, με αφορμή την ολοένα αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουμουτσάκος αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Υ.Ο., Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης και ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο., Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης, οι τα μέλη της Δ.Ε. Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος του Κέντρου, Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. και ο Διευθυντής του Κέντρου  Αρχιμ. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε το ανύστακτο ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Ελλάδος για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η Εκκλησία, τόνισε, ακολουθώντας την ευαγγελική προτροπή για βοήθεια του εμπερίστατου αδελφού, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής, είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την Ελληνική Πολιτεία.

Ο κεντρικός άξονας της συζήτησης και ο κύριος προβληματισμός της Εκκλησίας ήταν η περιφρούρηση της τήρησης των υψηλών προδιαγραφών υλοποίησης των προγραμμάτων που εφαρμόζει η Εκκλησία τα οποία και την έχουν καταστήσει ως τον πιο αξιόπιστο φορέα υλοποίησης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό η Εκκλησία θεωρεί επιβεβλημένη την συμμετοχή της σε όλα τα στάδια εκτέλεσης των προγραμμάτων που θα αναλάβει π.χ. φιλοξενία-εκπαίδευση-απασχόληση-κοινωνική ένταξη. Τίθεται δε προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες προσφύγων.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε ότι σύνδεσμοι με το Υπουργείο, για την Ε.Κ.Υ.Ο. θα είναι ο  Γενικός Διευθυντής της Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης και για το Κέντρο ο Διευθυντής του Αρχιμ. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, με τα τεχνικά τους κλιμάκια..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>