ΣΕ ΑΥΤΟΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΞΩΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ.
«Οι όροι «έγκλημα πολέμου» και «γενοκτονία» είναι λέξεις ταμπού. Οι ισραηλινές βομβιστικές επιθέσεις στη Γάζα θα αναφερθούν ως« πλήγματα »που δεν θα αποδίδονται σε κανέναν, έως ότου οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί εκτιμήσουν εάν θα δεχτούν είτε θα αρνηθούν να αναλάβουν την ευθύνη. Τα αποσπάσματα και οι πληροφορίες που παρέχονται από τους ισραηλινούς στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους τείνουν να εγκρίνονται γρήγορα, ενώ εκείνα από τους Παλαιστίνιους τείνουν να εξετάζονται ενδελεχώς και να είναι αντικείμενο αργής επεξεργασίας». Αυτά και άλλα αποκαλυπτικά αποκαλύπτονται από εργαζόμενο του CNN που για ευνόητους λόγους κρατά την ανωνυμία του προς τον αμερικανικό ιστότοπο Intercept, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται πράξη οι κατευθυντήριες γραμμές για την κάλυψη του πολέμου στη Γάζα. ( Άρθρο του Daniel Boguslaw στις 4.1.2024)
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι οποιοσδήποτε ξένος ανταποκριτής, για να λάβει άδεια εισόδου από τις ισραηλινές αρχές, οφείλει να υπογράψει έγγραφο με το οποίο δεσμεύεται ότι θα συμμορφώνεται με τη λογοκρισία των ισραηλινών αρχών. Όμως το CNN, έχει επιπλέον εκδώσει οδηγίες προς το προσωπικό του για το περιεχόμενο των ανταποκρίσεων, οι οποίες ελέγχονται από το γραφείο της Ιερουσαλήμ.
“Όταν υπάρχει ένα πρωτόκολλο που κατευθύνει όλες τις ανταποκρίσεις μέσω ενός σημείου ελέγχου, σας ενδιαφέρει ο έλεγχος και το ερώτημα είναι ποιος ελέγχει την ανταπόκριση;” δήλωσε στο The Intercept ο Jim Naureckas, διευθυντής του Παρατηρητηρίου “Εντιμότητα και ακρίβεια στην ανταπόκριση”( Fairness and Accuracy In Reporting), για να προσθέσει ότι η ομάδα του CNN στην Ιερουσαλήμ είναι «οι άνθρωποι που βρίσκονται πιο κοντά στην ισραηλινή κυβέρνηση…Σε μια κατάσταση όπου μια κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί τεκμηριωμένα ότι στοχοποιεί δημοσιογράφους προκειμένου να καταστείλει την πληροφόρηση, το να έχει αυτή η κυβέρνηση έναν αυξημένο ρόλο να αποφασίζει τι είναι είδηση και τι όχι είναι πραγματικά ανησυχητικό».
Το “The Intercept” φέρνει στο φως και τις ρητές οδηγίες των διευθυνόντων το κανάλι, που δεν στερούνται ενδιαφέροντος:
26 Οκτωβρίου. Ηλεκτρονικό μήνυμα της διεύθυνσης “Νews Standards and Practices” του CNN με οδηγίες σχετικές με την κάλυψη του πολέμου:
«Η Χαμάς ελέγχει την κυβέρνηση στη Γάζα και θα πρέπει να μνημονεύουμε το Υπουργείο Υγείας ως «ελεγχόμενο από τη Χαμάς», όποτε αναφερόμαστε σε στατιστικά στοιχεία θυμάτων ή άλλους ισχυρισμούς που σχετίζονται με την παρούσα σύγκρουση. Εάν τα υποκείμενα στατιστικά στοιχεία έχουν προέλθει από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, θα πρέπει να σημειώσουμε αυτό το γεγονός και ότι αυτό το τμήμα του υπουργείου είναι «ελεγχόμενο από τη Χαμάς», ακόμη και αν τα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύονται από το τμήμα του υπουργείου στη Δυτική Όχθη ή αλλού. »
Το ηλεκτρονικό μήνυμα αναγνωρίζει την ευθύνη του CNN να καλύψει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου, αλλά στα πλαίσια της ανάγκης «να καλύψει το ευρύτερο τρέχον γεωπολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της υπόθεσης», ενώ συνεχώς θα «υπενθυμίζει στο κοινό μας την άμεση αιτία της τρέχουσας σύγκρουσης, συγκεκριμένα την επίθεση της Χαμάς και τις μαζικές δολοφονίες και απαγωγές Ισραηλινών αμάχων».
Με άλλα λόγια:
Όταν δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για τις ανθρώπινες απώλειες της ισραηλινής εισβολής, για να τηρήσουμε κάποια προσχήματα αντικειμενικότητας και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε τη μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ των Παλαιστινίων, μαζί με την κάθε ανθρώπινη απώλεια των Παλαιστινίων που θα αναγγέλλουμε ως είδηση, συνεχώς θα ξαναθυμίζουμε την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά της οποίας…”αμύνεται” ο στρατός του Ισραήλ.
Παρόμοιες οδηγίες είχαν δώσει το 2001 για την κάλυψη των ανθρώπινων απωλειών του πολέμου στο Αφγανιστάν. Έπρεπε κάθε σχετική είδηση να συνοδεύεται με την “υπόμνηση” ότι αιτία της σύγκρουσης ήταν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2000 κατά των ΗΠΑ.
2 Νοεμβρίου. Οδηγία του ΑνώτεροΥ Διευθυντή της διεύθυνσης “Νews Standards and Practices”Ντέιβιντ Λίντσεϊ προς τους δημοσιογράφους να μην μεταδίδουν δηλώσεις από τη Χαμάς: «Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας συνεχίζεται, οι εκπρόσωποι της Χαμάς επιδίδονται σε εμπρηστική ρητορική και προπαγάνδα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν και δεν αξίζουν να αποτελέσουν είδηση. Θα πρέπει να προσέχουμε να μην τους δώσουμε βήμα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κάνει έναν ισχυρισμό ή απειλή που είναι ειδησεογραφικά ενδιαφέρουσα, όπως αλλαγή του τρόπου με τον οποίο εκφράζεται είτε με προσπάθεια εκφοράς μιας άλλης εκδοχής των γεγονότων, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εάν συνοδεύεται από το ευρύτερο πλαίσιο».
Μπορεί η πρώην Σοβιετική Ένωση να εξέλιπε, αλλά η…”γραμμή” καλά κρατεί.