Ένα από τα θετικά μέτρα που είχε εξαγγείλει και εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ είναι η “σεισάχθεια” με ελάφρυνση έως και διαγραφή των χρεών από φοιτητικά δάνεια, με Πρόγραμμα Βοήθειας του Υπουργείου Παιδείας. Επειδή στη χώρα εκείνη η ανώτατη Παιδεία δεν είναι δωρεάν, “άνθισε” ο θεσμός του “φοιτητικού δανείου”. Ένας στους δέκα πολίτες είναι χρεωμένος με φοιτητικό δάνειο. Χρεώνεται στις Τράπεζες μόλις ενηλικιωθεί και γίνει δεκτός σε πανεπιστημιακή σχολή. Αρχίζει να εξοφλεί μόλις αποκατασταθεί επαγγελματικά και βαρύνεται επί δεκαετίες μέ χρέη που τοκίζονται.
Στο θέμα είχαμε αναφερθεί και πέρσι. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική γιατί ανοίγει το δρόμο για τη διαγραφή χρεών και άλλων κατηγοριών πολιτιών και δίνει λύση στην καταθλιπτική επιβάρυνση των νοικοκυριών.
Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, είτε για λόγους μικροκομματικούς, με στόχο να ματαιώσουν μία βασική προεκλογική υπόσχεση του αντιπάλου τους που αφορά άμεσα τους νέους ψηφοφόρους, είτε λόγω της διαπλοκής με τα συμφέροντα των Τραπεζών, επιχειρούν συστηματικά να αποτρέψουν την εφαρμογή του μέτρου. Πρώτα σε επίπεδο των Πολιτειών που ελέγχουν και σε τελικό βαθμό, μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όπου ελέγχουν την πλειοψηφία. Οι δικαστές είναι ισόβιοι και έλαχε στη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ να αναπληρωθούν από αυτόν τρεις θέσεις που έμειναν κενές επί εννέα συνολικά. Έτσι, η πλειοψηφία πρόσκειται στους Ρεπουμπλικάνους. Έκρινε άκυρο το μέτρο με το σκεπτικό ότι ο Πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να εφαρμόσει τέτοια διάταξη χωρίς τη σύμπραξη των νομοθετικών σωμάτων.
Οι δανειολήπτες που προέρχονται από τα Πανεπιστήμια, που είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν περιλαμβάνονται κατά κανόνα στις κατηγορίες ανθρώπων που ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους και ιδίως τον Ντόναλντ Τραμπ.
Έτσι, μετά την περσινή δικαστική απόφαση, ακολούθησε και νέα την περασμένη Τετάρτη, με την οποία το Δικαστήριο αρνείται ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αναβιώσει το Πρόγραμμα Βοήθειας, στη βάση του αναμορφωμενου νομοθετήματος του Μπάιντεν.