Με θέμα: «Η σύγκρουση στη Συρία. Η διεθνής σημασία της και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα», μίλησε την Τετάρτη 18
Δεκεμβρίου 2019, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, δικηγόρος, στα γραφεία της ΧΔ.
Ο ομιλητής ανέπτυξε την πλούσια και τεκμηριωμένη πληροφόρηση που έχει για το ζήτημα αυτό, με στοιχεία που δεν προβάλλονται από τα συστημικά ΜΜΕ. Όπως και με την περίπτωση της συστηματικής δαιμονοποίησης των Σέρβων κατά τη δεκαετία του 90, δαιμονοποιείται και η συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Ο ομιλητής ανέπτυξε πρώτα το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε ο αραβικός εθνικισμός, στον οποίο εντάσσεται το σημερινό συριακό καθεστώς. Ένα πλαίσιο ανεκτικό στις μειονότητες και πολύ πιο ευνοϊκό για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής σε σχέση με τους τζιχαντιστές και ισλαμιστές που επιχειρούν να το ανατρέψουν, ενισχυόμενοι από τη Δύση. Επισήμανε επίσης, ότι οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν περιοχές όπου δεν επικρατεί το κουρδικό στοιχείο, καθώς και την αντίθετη προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα συμμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ακολούθησαν περεμβάσεις, του κ. Βαγγέλη Πισσία, ομότιμου Καθηγητή για τη Διαχείρηση Υδατικων Πόρων και Μεταφορά Τεχνολογίας, συντονιστή αποστολών για άρση του αποκλεισμού της Γάζας, αλλά και διερεύνησης της κατάστασης στη Συρία, καθώς και του αδ. Ηρακλή Κανακάκη  και άλλων.

Κοινή ήταν η βούληση, επόμενο βήμα της συζήτησης αυτής, από τις σπάνιες που γίνονται για τη Συρία, να είναι η δημιουργία ενός Συλλόγου φίλων του Πατριαρχείου Αντιοχείας, για την συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους Χριστιανούς της περιοχής, αλλά και την καλύτερη ενημέρωση για την κατάσταση στη Συρία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>