Μόνο καλά λόγια είχε να πει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζόραν Ζάεφ για τον Έλληνα ομόλογό του κ. Μητσοτάκη προς το «Euronews»: «Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ  ευχαριστημένος…Όσα έχει κάνει οπόταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά» για τη χώρα του, τόνισε.
✻ Προκειμένου να δικαιολογήσει τη διγλωσσία του κόμματός του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει το επιχείρημα ότι είναι αναγκασμένος να σεβαστεί διεθνή συνθήκη που σύναψε με ευθύνη της η προηγούμενη Κυβέρνηση.
✻ Δεν μοιάζει, πάντως, ιδιαίτερα στενοχωρημένος που «εξαναγκάζεται», όχι μόνο να εφαρμόσει τις «Πρέσπες». Εκθύμως υπερασπίζεται και προωθεί τη συμφωνία.
✻ Προεκλογικά, προτίμησε να «επενδύσει» πολιτικά στην καταγγελία της.

“Χριστιανική 17.9.2020, από τη στήλη “Μποφόρ” 

Οι μάσκες έπεσαν μόλις έγιναν Κυβέρνηση

Είναι φανερό ότι προεκλογικά, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είχε σκοπό να “σεβαστεί” τη συμφωνία των Πρεσπών, όχι εξ ανάγκης, αλλά διότι στην πραγματικότητα, συμφωνούσε κατά βάση με το περιεχόμενό της. “Κρύφτηκαν” αποτελεσματικά μέχρι τις εκλογές, αλλά η “χαρά” τους φανερώθηκε μόλις λίγες μέρες αφού έγιναν Κυβέρνηση, στο Συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι τον Ιούλιο του 2019.

Δήλωσε εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:«Πιστεύουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει χώρο μέσω της ευρωπαϊκής διαδικασίας ένταξης της γείτονος να βρούμε επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές(..)Η Συμφωνία έλυσε τα πολιτικά ζητήματα και αφήνει χώρο για συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και της οικονομίας». 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που είχε πάρει μέρος και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης κατά της επικείμενης Συμφωνίας ότι «για να σταθεί η Συμφωνία θα πρέπει και τα δύο μέρη να παραμείνουν προσηλωμένα στους ουσιώδεις όρους αυτής. Εάν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες». 

Στο πλαίσιο του οικονομικού συμποσίου Thessaloniki Summit 2019 στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν Μητσοτάκης Ζάεφ.  Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, «Στηρίξου πάνω μου», φέρεται ειπών στον κ. Ζάεφ ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα ο κ. Ζάεφ, (…) ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει ο ίδιος τόσο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.”, για την προώθηση της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. που είχε “σκαλώσει” λόγω αντιρρήσεων άλλων κρατών-μελών.

Η ξακουστή υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας για το μακεδονικό | DocumentoΆλλωστε, επί προηγουμένων Κυβερνήσεων, ανάλογες λύσεις, ακόμα και δυσμενέστερες από τη Συμφωνία των Πρεσπών προωθούσαν όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας, (βλ. αριστερά επιστολή Κ. Καραμανλή στον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Μπους το 2005, όπου γίνεται αποδεκτή η διεθνής ονομασία “Republika Makedonija-Skopje”, ενώ η χώρα θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”….)

Παραμένει γεγονός όμως, ότι προεκλογικά ενέπαιξαν συνειδητά τον ελληνικό λαό, στον οποίο όφειλαν να είχαν εξηγήσει πώς αντιλαμβάνονταν τα εθνικά συμφέροντα.

Τι έλεγαν προεκλογικά

Σταχυολογούμε ενδεικτικά από ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής” για όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σε περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία τον Φεβρουάριο του 2019: «Θέσαμε προ των ευθυνών του και τον όψιμο τώρα “μακεδονομάχο”, [κ. Πάνο Καμμένο] ο οποίος ξέχασε να μας πει, όμως, ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που είχαμε καταθέσει και δεν το έκανε. Και είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γιατί έδωσε στον κ. Κοτζιά και στον κ. Τσίπρα το στυλό να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Το πρώτο, το οποίο θα κάνω, είναι ότι ως επόμενος Πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να απεμπολήσω το δικαίωμα της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, εφόσον κρίνω ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι, μαζί με τον κ. Καμμένο, επιφανές μέλος της “λέσχης” των όψιμων Μακεδονομάχων.

ΦΩΤΟ: Καθημερινή, από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη

.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>