Στα 96 της χρόνια απεβίωσε η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισσάβετ Β’, που εξακολουθούσε να είναι αρχηγός του κράτους και σε πολλές άλλες χώρες, πρώην βρετανικές αποικίες. Σεβαστή η μοναδική στιγμή της εκδημίας κάθε ανθρώπου και σεβαστό το πένθος των Βρετανών πολιτών. Παρά το γεγονός ότι η ΧΔ και η “Χ” δεν είχαν ιδιαίτερα “καλή σχέση” από θέση αρχής με την κληρονομική μοναρχία, της οποίας ζητούσαν την κατάργηση ήδη όταν ίσχυε στην Ελλάδα.  

Όμως, για μας παραμένει μελανό σημείο της βασιλείας της η άρνηση να δώσει χάρη στους απαγχονισθέντες αγωνιστές της ελευθερίας της αποικιοκρατούμενης Κύπρου και ιδίως στο νεαρό μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που αντιμετώπισε με θάρρος το αποικιακό δικαστήριο: «Γνωρίζω ότι το δικαστήριον θα μου επιβάλη την ποινήν του θανάτου. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι τούτο: Ότι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος, ο οποίος ζητεί την ελευθερία του. Τίποτε άλλο». Η παγκόσμια κατακραυγή ήταν τέτοια, που μετά τη δολοφονία του Ευαγόρα, άλλες εκτελέσεις δεν έγιναν.

Είναι γεγονός ότι στο βρετανικό πολιτικό σύστημα, ο ρόλος του αρχηγού του Κράτους ήταν ήδη συμβολικός τη δεκαετία του 1950 και ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του ήδη είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Όμως, η απονομή χάριτος είναι ένα από τα σπάνια προνόμια που είχε ως βασίλισσα και δεν το άσκησε όταν μπορούσε, με αποτέλεσμα να ελέγχεται προσωπικά, ειδικά για τη συγκεκριμένη φρικαλεότητα των βρετανικών αποικιακών αρχών στην Κύπρο.

Δεν το θυμόμαστε ξαφνικά τώρα, το έχουμε τονίσει πολύ πρόσφατα με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 70 χρόνια της βασιλείας της στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου, τούτο το τελευταίο κατάλοιπο της αποικιοκρατίας. (Φύλλο 1101- ΦΩΤΟ Αριστερά)

Δεν έχει δηλώσει δημόσια κάποια μεταμέλεια. Μακάρι να έχει προφτάσει να το κάνει, στον άπλετο χρόνο που της έδωσε ο Θεός.

Την Ελισσάβετ Β΄ διαδέχεται σε ηλικία 73 ετών ο γιός της Κάρολος Γ’ , αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Εδουάρδου Ζ’, ο οποίος λόγω της μακράς βασιλείας της μητέρας του Βικτωρίας, ανέβηκε στο θρόνο σε ανάλογη ηλικία. Σε αντίθεση με την Ελισσάβετ που ουδέποτε έχει επισκεφθεί τη χώρα μας, ο Κάρολος το έχει κάνει. Κατά μια εκδοχή μάλιστα, έχει προσχωρήσει στην Ορθοδοξία. Προς το παρόν, δεν απολαμβάνει τη δημοφιλία της μητέρας του, ενώ αρκετοί πολίτες θα προτιμούσαν ο θρόνος να περάσει απευθείας στον πρωτότοκό γιο του Γουλιέλμο.

        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>