ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥΣ 

Την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε τρεις νέους Μητροπολίτες για την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων Φθιώτιδας, Λήμνου και Καλαβρύτων.

Μητροπολίτης Φθιώτιδας εξελέγη ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών με 67 ψήφους στην 1η και 62 ψήφους στη 2η ψηφοφορία επί 79 ψηφισάντων.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εξελέγη ο  Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Κάρμας,με 76 ψήφους στην 1η και 74 ψήφους στη 2η ψηφοφορία.

Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου εξελέγη ο  Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, με 62 ψήφους στην 1η και 61 ψήφους στη 2η ψηφοφορία.

Στη συνέχεια, εκλέχτηκαν και δύο βοηθοί Επίσκοποι:

Ο Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Θεοχάρης ως Επίσκοπος Ωρεών, βοηθός Επίσκοπος παρά τω Αρχιεπισκόπω (ήδη  Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου)

Ο Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, ως Επίσκοπος Ρωγών, βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Οι χειροτονίες ως άνω εκλεγέντων θα γίνουν στον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας την Κυριακή 13 Οκτωβρίου (του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων), τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (του νέου Μητροπολίτη Λήμνου), την Τρίτη 15 Οκτωβρίου του νέου Επισκόπου Ωρεών και την Τρίτη 16 Οκτωβρίου του Επισκόπου Ρωγών.

ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Ο νέος  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών (κατά κόσμον Ιωάννης) Βολιώτης γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαΐου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε.
Από το 1995 έως το 2002 έλαβε διαδοχικά τα πτυχία του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο Εκκλησιαστικό Δίκαιο.Κατέχει επίσης πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα, τιμητικά διπλώματα στην βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές – ECDL.
Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.
Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
Το 2011 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος  και έλαβε το 2012 το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Αρχιεπισκοπής και άμεσα διορίστηκε  Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας και μέχρι το 2014 υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Από το 2014 έως το 2019  διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διεθυντής όλων των Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Από το 2011 έως το 2018 υπηρέτησε ως εφημέριος και Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου και ταυτοχρόνως στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, εκλέχθηκε Επίσκοπος Θεσπιών..
Έχει εκφωνήσει περίπου 3000 ομιλίες σε Ναούς και εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Ο νέος Μητροπολίτης  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος  (κατά κόσμον Νικόλαος) Κάρμας γεννήθηκε στις 19 Μαίου 1966 στο Αίγιο. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και γνωρίζει την αγγλική και την σερβική γλώσσα.
Εκάρη μοναχός στις 12 Αυγούστου 1989 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 22 Ιουλίου 2002 και Πρεσβύτερος στις 19 Φεβρουαρίου 2005. Το 2003 έγινε Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος (κατά κόσμον Εμμανουήλ) Καλογερόπουλος γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1962, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν σπούδασε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983, ενώ το 1990 Πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε ευδοκίμως επί εικοσιπενταετία στην ενιαία Ιερά Μητρόπολη Αττικής, ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κεφαλαρίου Κηφισιάς (1992-2010), Αρχιερατικός Επίτροπος Κηφισιάς (1997-2010), Γραμματέας (2000-2002), Ηγουμενοσύμβουλος (2003-2013) της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Μαυροσουβάλας (νυν Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών) και τέλος Πρωτοσύγκελλος (2002-2010). Παράλληλα κατά τα έτη 2006-2010 διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας Εκκλησιαστικής Εστίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Κηφισιάς.
Στην εκκλησιαστική περίοδο της υπερπενταετούς Τοποτηρητείας της Ιεράς Μητροπόλεως (περίοδος αναταραχής μετά την απομάκρυνση του τότε Μητροπολίτη Παντελεήμονα (Μπεζενίτη) μέχρι τη διχοτόμηση της Μητρόπολης) συνετέλεσε τα μέγιστα στην εύρυθμη διοίκηση και στην ομαλή πορεία της Τοπικής Εκκλησίας.Μετά τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής το 2010, διορίστηκε Πρωτοσυγκελλεύων της νέας Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην οποία και παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 2010, από όπου μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, διοριζόμενος Πρωτοσύγκελλος, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα.

Το 2003 δίδαξε μαθήματα Λειτουργικής, Κηρύγματος, Εκκλησιαστικής Διοικήσεως και Διακονίας σε Επιμορφωτικά Σεμινάρια Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, ενώ από το 2018 εντάχθηκε ως εκπαιδευτής στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τέλος, είναι τακτικό Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και ομιλεί την αγγλική γλώσσα.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Ο νέος βοηθός Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος (κατά κόσμον Θεοχάρης) Θεοχάρης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είναι και διπλωματούχος – καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και από την μικρή του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική και διετέλεσε Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, καθώς και μέλος σε πολλές Χορωδίες Βυζαντινής αλλά και Ευρωπαϊκής Μουσικής.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» στις 16.2.2002 και την επομένη (17.2.2002) χειροτονήθηκε Διάκονος  Στις 19.6.2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
Διακόνησε ως Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χαλκίδας, Κατηχητής σε αρκετές Ενορίες, ενώ ταυτόχρονα είχε και την ευθύνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, κατασκηνώσεων, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, και της ιστοσελίδας.

Υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Συνοδικού Γραμματέως, στον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και για τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας..

Στiς 21 Μαρτίου 2019 έγινε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Ο νέος βοηθός Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος (κατά κόσμον Δημήτριος) Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, το 1963. Από δεκατριών ετών μετακόμισε στης Νέα Ιωνία Αττικής.

Χειροτονήθηκε Διάκονος την 15.8.1982 και Πρεσβύτερος την 15.8.1984. Το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη έλαβε την 7.1.1987.
Μετατέθηκε στις 15.5.1987 στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, ως εφημέριος Αλιάρτου, για να εκπληρώσει εφημεριακά καθήκοντα σε Ενορία κάτω των 1.000 κατοίκων, όπως προέβλεπε ο τότε νόμος περί απαλλαγής από την στρατιωτική θητεία.
Στις 22.2.1989 έγινε Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών, και στις 20.3.1995 Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης.
Το  2002 διορίσθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο  Χριστόδουλο στις Συνοδικές Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το 2008, διορίσθηκε Αρχειοφύλακας της Ιεράς Συνόδου και μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου υπηρέτησε επί ένα έτος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ψυρρή και επί (πλήρη) δεκαετία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς, του οποίου οικοδόμησε το Ενοριακό Κέντρο..
Είναι Πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ωδείου Αθηνών στην Βυζαντινή Μουσική, γνώστης της Αγγλικής και Τουρκικής γλώσσας.
Κατέχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στον κλάδο Πρακτικής Θεολογίας και Λειτουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Κίνημα της ΧΔ και η εφημερίδα ” Χριστιανική” συγχαίρουν τους εκλεγέντες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>