Την άμεση αντίδραση Ιεραρχών ειπχαμε τις μέρες αυτές με αφορμή το τραγικό ναυάγιο του δουλεμπορικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου. Σταχυολογούμε από τις δηλώσεις, αρχής γενομένης από τη σχετική δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

 

Επείγουσα και σοβαρή συζήτηση

 

«Να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε όλες τις σύγχρονες μορφές ανθρώπινης δουλείας που υποβαθμίζουν την ιερότητα της ζωής και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος από την Εσθονία όπου βρίσκεται λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).

Ο Παναγιώτατος ζήτησε, «μια επείγουσα και σοβαρή συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης στην ήπειρό μας στο πλαίσιο των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως, «αυτό δεν απασχολεί μόνο μία ή δύο μεμονωμένες χώρες αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και φυσικά οι Εκκλησίες και οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες στην Ευρώπη καλούνται επίσης να συμβάλουν δυναμικά σε αυτή τη συζήτηση και να βοηθήσουν κάθε είδους. Είμαστε βέβαιοι ότι η CEC θα είναι ηγετικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία». (orthodoxia info)

Η Μεσόγειος πάλι νεκροταφείο

«Με βαθιά οδύνη παρακολουθήσαμε για μια ακόμη φορά αυτό που συνέβη στη θάλασσα της Μεσογείου που από θάλασσα ειρήνης μετατρέπεται κυριολεκτικά σε νεκροταφείο. Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας απέναντι στα φαινόμενα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και της δουλείας», ανέφερε σε δήλωσή του στο neakriti.gr ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. Και συνέχισε, «το είπε ο Πατριάρχης μας αλλά και πολλοί πνευματικοί άνθρωποι των καιρών μας, πως το γεγονός ότι υποβαθμίζεται η ζωή σημαίνει πως χάνεται η αξιοπρέπεια του προσώπου και η ιερότητά του με τέτοιες κινήσεις που γίνονται από «ανθρώπους που εμπορεύονται ανθρώπους».

Ο κ. Ευγένιος επεσήμανε πως, «νομίζω πως πρέπει όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και επιτέλους να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Συχνά –  πυκνά  το παρακολουθούμε. Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα ναυάγιο στο Ηράκλειο όπου έφθασαν ογδόντα άνθρωποι που ήταν θύματα δουλεμπορίου. Δεν ξέρω εάν οι αρμόδιες αρχές παίρνουν τα μέτρα που πρέπει. Και όταν εννοώ αρμόδιες αρχές, δεν εννοώ τους ανθρώπους της υποδοχής. Εννοώ τις αρχές εκείνες όπου είναι η αφετηρία της φυγής, του εκπατρισμού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ζήτησε από τα κράτη να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαλόγου και να συμφωνήσουν. «Δεν γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να λαμβάνουν χώρα αυτές οι εικόνες των ναυαγίων που αντικρίζουμε. Δεν ξέρω πόσο μπορούμε να το ανεχόμαστε ή εάν πρέπει να το ανεχόμαστε να βλέπουμε εικόνες νεκρών. Ας κρατήσουμε δύο λέξεις: αποτίνοντας φόρο τιμής στα αθώα θύματα του πρόσφατου αυτού ναυαγίου και όλων των άλλων ναυαγίων που στη Μεσόγειο οδηγούν στο θάνατο, αισθανόμαστε την ανάγκη να υψώσουμε δυνατά τη φωνή μας ενάντια σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δουλείας, καταπίεσης και εκπατρισμού».

«Πολλοί από εμάς που ομιλώ ως πρόγονος προσφύγων, ξέρουμε από τα σπίτια μας τι σημαίνει προσφυγιά, τι σημαίνει μετανάστευση. Και ξέρουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο για την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων αυτό που τους συμβαίνει. Στο τέλος – τέλος, τους βλέπουμε ως εικόνες του Θεού – ως αδελφούς μας και παιδιά του ίδιου πατέρα ή ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε μία θεώρηση για όλους τους άλλους ανθρώπους ακόμη και εάν δεν πιστεύουν ότι πιστεύουμε εμείς ή δεν έχουν τις ίδιες αξίες ή αρχές. Όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά και εικόνες του ίδιου Θεού και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται», κατέληξε.

 

Προσφυγικό: διογκώνεται χρόνο με το χρόνο

 

Στα αμείλικτα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί για το προσφυγικό, αλλά και το ενδιαφέρον από την πλευρά του ποιμνίου για το συνεχιζόμενο αυτό δράμα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Λίγες μέρες μετά το τραγικό συμβάν με τη βύθιση αλιευτικού πλοίου που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, το οποίο είχε ως συνέπεια 81 άνθρωποι μέχρι στιγμής να χάσουν τη ζωή τους, ο Ιεράρχης της πέμπτης ηπείρου έστειλε μήνυμα με αφορμή την 20η Ιουνίου η οποία τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρθηκε τα αίτια που έχουν οδηγήσει τους λαούς στην προσφυγιά. «Πόλεμοι, εμφύλιες συγκρούσεις, διώξεις, κοινωνική ανισότητα, οικονομική κρίση και, η πίστη στον Χριστό, έχουν εξαναγκάσει δεκάδες εκατομμύρια συνανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», σημειώνει.

«Δυστυχώς, παρόλο που συχνά διαπιστώνουμε αυτάρεσκα ότι ως ανθρωπότητα έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο σε σύγκριση με παρελθούσες εποχές, με αιχμή τα όντως σημαντικά επιστημονικά και βιοτεχνολογικά επιτεύγματα, εντούτοις το φαινόμενο της προσφυγιάς όχι μόνο δε βαίνει προς συρρίκνωση, αλλά εξακολουθεί να διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί είναι αμείλικτα και μας επιβάλλουν να συλλογισθούμε περί της συντελεσθείσας καταστροφής», συνεχίζει στο μήνυμά του Σεβασμιώτατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας καλεί μέσα από το μήνυμά του να διατρανώσουμε ενώπιον των ισχυρών της γης την ιερότητα του προσώπου και τις διδαχές του Ευαγγελίου, ενώ παράλληλα ζητεί να συμμεριζόμαστε τον πόνο όσων δοκιμάζονται.

«Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουμε στην ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Του κάθε προσώπου, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Και την πίστη μας αυτή, η οποία εδράζεται στις διδαχές του ιερού Ευαγγελίου, έχουμε χρέος να την υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίσταση, με κάθε πρόσφορο μέσο. Να την διατρανώνουμε ενώπιον των ισχυρών της γης, οι οποίοι λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, αλλά και να συμμεριζόμαστε τον πόνο και να συντρέχουμε κατά τις δυνάμεις μας τους αδελφούς μας που δοκιμάζονται, έχοντας εκτοπιστεί χωρίς τη θέλησή τους. Ειδάλλως, αργά μα σταθερά αποδεχόμαστε τον δικό μας «εκτοπισμό» από τον πυρήνα των αρχών της Ορθοδόξου πίστεώς μας, στον οποίο ευρίσκονται η αγάπη, η αδελφοσύνη και η δικαιοσύνη», υπογραμμίζει.

 

«Να υπερασπιστούν το δίκαιο και το ανθρώπινο»

 

«Το φιλόχριστο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, έχοντας ακλόνητη πίστη στον Θεό της Αγάπης και σεβασμό στους προγόνους μας που στο πρόσφατο παρελθόν βίωσαν τη φρίκη του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, είμαι πεπεισμένος ότι δεν αδιαφορεί ενώπιον του συνεχιζόμενου δράματος των προσφύγων και δε συμβιβάζεται με την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Παρακαλώ όλους να μη διστάζουν να υψώνουν τις φωνές τους για να υπερασπιστούν το δίκαιο και το ανθρώπινο, όσο μακριά κι αν φαντάζουν η Συρία, η Ουκρανία, η Ερυθραία, η Μεσόγειος Θάλασσα και οι λοιπές εστίες ανά την υφήλιο που γεννούν πρόσφυγες και οδηγούν σε ανείπωτες τραγωδίες». (ecclesia online)

 

Τρισάγιο μνήμης στην Καλαμάτα

 

Τέλος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πραγματοποίησε την Τρίτη 20/6) επίσκεψη στο χώρο φιλοξενίας των μεταναστών που διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, καθώς και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Ο κ. Χρυσότομος στο τέλος της επισκέψεώς του, φανερά συγκινημένος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ανθρωπιστική καταστροφή με μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, που αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα κυκλώματα δουλεμπορίας εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ζωή, την απαξιούν και επιπλέον δεν σέβονται την ιερότητά της. Σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση πιστεύω ότι η πόλη μας και ο νομός έδειξαν με συντονισμένες προσπάθειες το ανθρωπιστικό τους πρόσωπο. Περιφέρεια, Δήμος, Εκκλησία, οργανώσεις αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, συνεργαστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα που ήρθαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε αυτό το γεγονός να έχει τις λιγότερες συνέπειες και επιπτώσεις, για τους ανθρώπους αυτούς.

»Νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε ξανά πάνω σε αυτό που ονομάζεται πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής στο χώρο της Ευρώπης και κυρίως να συζητηθεί η αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, μία συμφωνία που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και επιλύει λιγότερα.

»Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι με την σύμφωνη γνώμη του κ. Λιμενάρχη την Κυριακή εδώ στο μόλο και ώρα 12:00, θα τελεστεί τρισάγιο για όσους άφησαν τη ζωή τους στα νερά της Πύλου». (eleftherostypos.gr)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>