Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν (ΦΩΤΟ) ζήτησε από το Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας της χώρας Ιωάβ Γκάλαντ, καθώς και του Γιαχία Σινουάρ και άλλων δύο ηγετών της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Το “Καταστατικό της Ρώμης” είναι ο Καταστατικός Χάρτης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που έχει τοπική αρμοδιότητα στην επικράτεια των κρατών που έχουν προσχωρήσει σε αυτό, έχουν γίνει “κράτη-μέρη” του. Το Ισραήλ δεν έχει προσχωρήσει και με το επιχείρημα αυτό επικαλείται την αναρμοδιότητα του ΔΠΔ. Έχει όμως προσχωρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή, με αποτέλεσμα το ΔΠΔ να μπορεί να επιληφθεί των εγκλημάτων κατά την ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί στη Δυτική Όχθη περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδας, ακόμα και αν οι δράστες είναι πολίτες κράτος μη μέρους, που δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Η αίτηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ είναι η δεύτερη ενέργεια μετά την έκδοση της προσωρινής απόφασης των “ασφαλιστικών μέτρων” στην οποία σαφώς διαπιστώνεται ότι η στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ έχει ως συνέπεια τη γενοκτονία των Παλαιστινίων της Γάζας. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, πλήττεται προσωπικά και εφόσον εκδοθεί το ένταλμα, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να συλληφθεί εάν ταξιδέψει σε κράτος που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. ταυτόχρονα όμως, έχει ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή, επειδή η και η ισραηλινή αντιπολίτευση που επιδίωκε να αποσύρει τη στήριξη στην κυβέρνησή του λόγω της άρνησής του να δεσμευθεί ότι με το τέλος των εχθροπραξιών το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τη Γάζα, συσπειρώνεται με την κυβέρνησή του αρνούμενη την ταύτιση της ηγεσίας του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Αντίστοιχα και η Χαμάς διατείνεται ότι τα θύματα συνταυτίζονται με τους θύτες. Όμως, όσο δίκαιος και αν είναι ο αγώνας των Παλαιστινίων, τίποτα δεν δικαιολογεί την στοχοποίηση αμάχων. Και η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, όχι μόνον είναι καταδικαστέα για το λόγο αυτό, αλλά και έγινε η αφορμή να υποστεί ο λαός της Γάζας την ανείπωτη συμφορά. 

Η αίτηση του κ. Χαν χωρίζεται σε δύο μέρη. Το 1ο τεκμηριώνει την ἐκδοση εντάλματος κατά των τριών στελεχών της Χαμάς και το 2ο κατά του ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Υπουργού του Γκαλάντ.           

Ολόκληρη η δήλωση του εισαγγελέα με την οποία αιτιολογεί και τεκμηριώνει την απόφασή του να κινήσει μια τέτοια διαδικασία, σε δική μας μετάφραση, έχει ως εξής:

Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif), Ismail Haniyeh

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε το Γραφείο μου, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Yahya SINWAR (Επικεφαλής του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης “Hamas” στη Λωρίδα της Γάζας), ο Mohammed Diab Ibrahim AL-MASRI, ευρύτερα γνωστός ως Ο DEIF (Ανώτατος Διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, γνωστή ως Ταξιαρχίες Al-Qassam) και ο Ismail HANIYEH (Επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς) φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ισραήλ και στο κράτος της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου 2023:

-Η εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) του Καταστατικού της Ρώμης.
-Η δολοφονία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου7 παράγραφος 1 στοιχείο α), και ως έγκλημα πολέμου, σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i).
-Η σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο iii).
-Ο βιασμός και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο ζ), και επίσης ως εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο ε) σημείο vi) στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
-Τα βασανιστήρια ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου7 παράγραφος 1 στοιχείο στ), και επίσης ως έγκλημα πολέμου, σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
-Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7(ιβ)(ια), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
-Βάναυση μεταχείριση ως έγκλημα πολέμουκατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας· και
-Προσβολές της προσωπικής αξιοπρέπειας ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο ii), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας.
Το Γραφείο μου μου υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται σε αυτές τις αιτήσεις διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που εκτελείται παράλληλα. Υποστηρίζουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που κατηγορούνται ήταν μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες σύμφωνα με τις οργανωτικές πολιτικές. Κάποια από αυτά τα εγκλήματα, κατά την εκτίμησή μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι SINWAR, DEIF και HANIYEH είναι ποινικά υπόλογοι για τη δολοφονία εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών σε επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς (ιδίως η στρατιωτική της πτέρυγα, οι Ταξιαρχίες al-Qassam) και άλλες ένοπλες ομάδες στις 7 Οκτωβρίοου 2023 και η σύλληψη τουλάχιστον 245 ομήρων. Στο πλαίσιο των ερευνών μας, το γραφείο μου έχει πάρει συνεντεύξεις με θύματα και επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων πρώην ομήρων και αυτοπτών μαρτύρων από έξι βασικές τοποθεσίες επιθέσεων: Kfar Aza, Holit, τον χώρο του Φεστιβάλ Μουσικής Supernova, Be’eri, Nir Oz και ο Nahal Oz. Η έρευνα βασίζεται επίσης σε στοιχεία όπως πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, επικυρωμένο ηχητικό, φωτογραφικό και βίντεο υλικό, δηλώσεις μελών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των φερόμενων δραστών που αναφέρονται παραπάνω, και στοιχεία εμπειρογνωμόνων.

Η του Γραφείου μου είναι ότι αυτά τα άτομα σχεδίασαν και υποκίνησαν τη διάπραξη εγκλημάτων στις 7 Οκτωβρίου 2023 και με τις δικές τους ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών επισκέψεων σε ομήρους λίγο μετά την απαγωγή τους, έχουν αναγνωρίσει την ευθύνη τους για αυτά τα εγκλήματα. Υποστηρίζουμε ότι αυτά τα εγκλήματα δεν θα μπορούσαν να έχουν διαπραχθεί χωρίς τις δικές τους ενέργειες. Κατηγορούνται τόσο ως συναυτουργοί όσο και ως ανώτεροι σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 28 του Καταστατικού της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Kibbutz Be’eri και στο Kibbutz Kfar Aza, καθώς και στον χώρο του Supernova Music Festival στο Re’im, είδα τις καταστροφικές σκηνές αυτών των επιθέσεων και τον βαθύ αντίκτυπο των ασυνείδητων εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται στις αιτήσεις που κατατέθηκαν σήμερα. Μιλώντας με επιζώντες, άκουσα πώς η αγάπη μέσα σε μια οικογένεια, οι βαθύτεροι δεσμοί μεταξύ ενός γονέα και ενός παιδιού, διαστρέφονταν για να προκαλέσουν ασύλληπτο πόνο μέσω υπολογισμένης σκληρότητας και ακραίας αναλγησίας. Αυτές οι πράξεις απαιτούν λογοδοσία.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι οι όμηροι που ελήφθησαν από το Ισραήλ κρατήθηκαν σε απάνθρωπες συνθήκες και ότι ορισμένοι έχουν υποστεί σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, ενώ κρατούνταν σε αιχμαλωσία. Καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα με βάση ιατρικά αρχεία, σχετικά βίντεο και αποδεικτικά στοιχεία και συνεντεύξεις με θύματα και επιζώντες. Το Γραφείο μου συνεχίζει επίσης να διερευνά αναφορές για σεξουαλική βία που διαπράχθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, για το θάρρος τους να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους στο Γραφείο μου. Έχουμε επιεντρωθεί στην περαιτέρω εμβάθυνση των ερευνών μας για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ως μέρος αυτών των επιθέσεων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Επαναλαμβάνω και πάλι την έκκλησή μου για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που πάρθηκαν από το Ισραήλ και για ασφαλή επιστροφή τους στις οικογένειές τους. Αυτή είναι μια θεμελιώδης απαίτηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Benjamin Netanyahu, Yoav Gallant

Έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Benjamin NETANYAHU, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Yoav GALLANT, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Κράτους της Παλαιστίνης (στο τη λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023:

-Η πείνα αμάχων ως μέθοδος πολέμου ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο xxv) του Καταστατικού.
-Εσκεμμένη πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρού τραυματισμού στο σώμα ή την υγεία σε κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο iii, ή σκληρή μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i).
-Εσκεμμένη θανάτωση κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο i), ή δολοφονία ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i).
-Η σκόπιμη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον αμάχου πληθυσμού ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο i) ή 8 παράγραφος 2 στοιχείο ε) σημείο i).
-Εξόντωση ή/και δολοφονία κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) και 7 παράγραφος 1 στοιχείο α), μεταξύ άλλων στο πλαίσιο θανάτων που προκαλούνται από πείνα, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας·
-Η δίωξη ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο η).
-Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο ια).
Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου που περιλαμβάνονται σε αυτές τις αιτήσεις διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς (μαζί με άλλες Παλαιστινιακές Ένοπλες Ομάδες) που εκτελείται παράλληλα. Υποστηρίζουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία κατηγορούνται διαπράχθηκαν ως μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού σύμφωνα με την κρατική πολιτική. Αυτά τα εγκλήματα, κατά την εκτίμησή μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, επικυρωμένο βίντεο, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, δορυφορικές εικόνες και δηλώσεις από την φερόμενη ομάδα δραστών, δείχνουν ότι το Ισραήλ σκόπιμα και συστηματικά έχει στερήσει τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας από αντικείμενα απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση.

Αυτό συνέβη μέσω της επιβολής μιας πλήρους πολιορκίας στη Γάζα που περιελάμβανε το πλήρες κλείσιμο των τριών συνοριακών σημείων διέλευσης, Ράφα, Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ, από τις 8 Οκτωβρίου 2023 για παρατεταμένες περιόδους και στη συνέχεια με αυθαίρετο περιορισμό της μεταφοράς βασικών ειδών – συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων – μέσω των συνοριακών σημείων μετά την επαναλειτουργία τους. Η πολιορκία περιελάμβανε επίσης διακοπή των διασυνοριακών αγωγών ύδρευσης από το Ισραήλ στη Γάζα -την κύρια πηγή καθαρού νερού της Γάζας- για παρατεταμένη περίοδο από τις 9 Οκτωβρίου 2023 και διακοπή και παρεμπόδιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τουλάχιστον τις 8 Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα. Αυτό έλαβε χώρα παράλληλα με άλλες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχημάτιζαν ουρές για φαγητό, παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας από ανθρωπιστικές υπηρεσίες, επιθέσεις και δολοφονίες εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που ανάγκασαν πολλές υπηρεσίες να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη Γάζα.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι αυτές οι πράξεις διαπράχθηκαν ως μέρος ενός κοινού σχεδίου για τη χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου και άλλων πράξεων βίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως μέσο για (i) την εξάλειψη της Χαμάς. (ii) την εξασφάλιση της επιστροφής των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς και (iii) την συλλογική τιμωρία του άμαχο πληθυσμού της Γάζας, τον οποίο θεώρησαν ως απειλή για το Ισραήλ.

Οι συνέπειες της χρήσης της πείνας ως μεθόδου πολέμου, μαζί με άλλες επιθέσεις και συλλογικές τιμωρίες κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας είναι οξείες, ορατές και ευρέως γνωστές και έχουν επιβεβαιωθεί από πολλούς μάρτυρες που ερωτήθηκαν από το γραφείο μου, συμπεριλαμβανομένων εντόπιων και ξένων γιατρών. Περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, την αφυδάτωση, τη βαθιά ταλαιπωρία και έναν αυξανόμενο αριθμό θανάτων στον παλαιστινιακό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων βεφών, άλλων παιδιών και γυναικών.

Η πείνα είναι παρούσα σε ορισμένες περιοχές της Γάζας και επίκειται σε άλλες περιοχές. Όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν από περισσότερους από δύο μήνες, «1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα –ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχει καταγραφεί ποτέ– οπουδήποτε και οποτεδήποτε» ως αποτέλεσμα μιας «εξ ολοκλήρου ανθρωπογενούς καταστροφής». Σήμερα, το Γραφείο μου επιδιώκει να κατηγορήσει δύο από τους πιο υπεύθυνους, τον NETANYAHU και τον GALLANT, τόσο ως συναυτουργούς όσο και ως ανώτερους σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 28 του Καταστατικού της Ρώμης.

Το Ισραήλ, όπως όλα τα κράτη, έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση του πληθυσμού του. Αυτό το δικαίωμα, ωστόσο, δεν απαλλάσσει το Ισραήλ ή οποιοδήποτε κράτος από την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ανεξάρτητα από τυχόν στρατιωτικούς στόχους που μπορεί να έχουν, τα μέσα που επέλεξε το Ισραήλ για να τους επιτύχει στη Γάζα –δηλαδή, η σκόπιμη πρόκληση θανάτου, πείνας, μεγάλου πόνου και σοβαρού τραυματισμού στο σώμα ή την υγεία του άμαχου πληθυσμού – είναι εγκληματικά.

Από πέρυσι, στη Ραμάλα, στο Κάιρο, στο Ισραήλ και στη Ράφα, έχω τονίσει σταθερά ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από το Ισραήλ να λάβει επείγουσα δράση για να επιτρέψει αμέσως την πρόσβαση της απαραίτηττης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Υπογράμμισα συγκεκριμένα ότι η πείνα ως μέθοδος πολέμου και η άρνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας συνιστούν αδικήματα του Καταστατικού της Ρώμης. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο σαφής.

Όπως επίσης επανειλημμένα υπογράμμισα σε δημόσιες δηλώσεις μου, όσοι δεν συμμορφώνονται με το νόμο δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται αργότερα όταν η Υπηρεσία μου αναλάβει δράση. Ήρθε εκείνη η μέρα.

Κατά την υποβολή αυτών των αιτήσεων για εντάλματα σύλληψης, η Υπηρεσία μου ενεργεί σύμφωνα με την εντολή της βάσει του Καταστατικού της Ρώμης. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, το Προδικαστικό Τμήμα I αποφάσισε ότι το Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει την ποινική του δικαιοδοσία για την κατάσταση στο Κράτος της Παλαιστίνης και ότι η τοπική αρμοδιότητα αυτής της δικαιοδοσίας εκτείνεται στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αυτή η εντολή είναι συνεχής και περιλαμβάνει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Το Γραφείο μου έχει επίσης δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράττονται από υπηκόους των Κρατών-Μερών και από υπηκόους μη συμβαλλόμενων κρατών στην επικράτεια ενός Κράτους Μέρους.

Οι σημερινές αιτήσεις είναι το αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας από το Γραφείο μου. Καθοδηγούμενη από την υποχρέωσή μας να διερευνήσουμε εξίσου ενοχοποιητικά και αθωωτικά στοιχεία, η Υπηρεσία μου εργάστηκε επίπονα για να διαχωρίσει τους ισχυρισμούς από τα γεγονότα και να παρουσιάσει νηφάλια συμπεράσματα βάσει αποδεικτικών στοιχείων στο Τμήμα Προδικασίας.

Ως πρόσθετη διασφάλιση, ήμουν επίσης ευγνώμων για τη συμβουλή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στο διεθνές δίκαιο, μιας αμερόληπτης ομάδας που συγκέντρωσα για να υποστηρίξει την εξέταση αποδεικτικών στοιχείων και τη νομική ανάλυση σε σχέση με αυτές τις αιτήσεις εντάλματος σύλληψης. Η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες με τεράστιο κύρος στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Sir Adrian Fulford, πρώην Προέδρου Εφετών και πρώην δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η βαρόνη Helena Kennedy, δικηγόρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου. Η Elizabeth Wilmshurst, δικηγόρος, πρώην Αναπληρώτρια Νομική Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου,  Danny Friedman δικηγόρο και δύο από τους ειδικούς συμβούλους μου – την Amal Clooney και τον εξοχότατο δικαστή Theodor Meron. Αυτή η ανάλυση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υποστήριξε και ενίσχυσε τις αιτήσεις που κατατέθηκαν σήμερα από το Γραφείο μου. Ήμουν επίσης ευγνώμων για τη συνεισφορά ορισμένων άλλων ειδικών συμβούλων μου σε αυτήν την έκθεση απόψεων, ιδιαίτερα του Adama Dieng και του καθηγητή Kevin Jon Heller.

Σήμερα υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι το διεθνές δίκαιο και οι νόμοι των ένοπλων συγκρούσεων ισχύουν για όλους. Κανένας απλός στρατιώτης, κανένας διοικητής, κανένας πολιτικός ηγέτης – κανείς – δεν μπορεί να ενεργήσει ατιμώρητα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη αποστέρηση των ανθρώπινων όντων, συμπεριλαμβανομένων τόσων πολλών γυναικών και παιδιών, από τις στοιχειώδεις ανάγκες που απαιτούνται για τη ζωή. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την σύλληψη ομήρων ή τη στόχευση αμάχων.

Οι ανεξάρτητοι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι οι μόνοι κριτές για το εάν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Εάν εγκρίνουν τις αιτήσεις μου και εκδώσουν τα αιτούμενα εντάλματα, θα συνεργαστώ στενά με την Γραμματεία σε όλες τις προσπάθειες για τη σύλληψη των κατονομαζόμενων ατόμων. Βασίζομαι σε όλα τα Κράτη-Μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης, να αντιμετωπίσουν αυτές τις αιτήσεις και την συνακόλουθη δικαστική απόφαση με την ίδια σοβαρότητα που επέδειξαν σε άλλες περιστάσεις, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους βάσει του Καταστατικού. Είμαι επίσης έτοιμος να συνεργαστώ με μη Κράτη Μέρη στην κοινή μας επιδίωξη λογοδοσίας.

Είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή να επιτραπεί στο Γραφείο μου και σε όλα τα τμήματα του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων δικαστών του, να διεξάγουν το έργο τους με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία. Επιμένω ότι όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής στους υπαλλήλους αυτού του Δικαστηρίου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Το Γραφείο μου δεν θα διστάσει να ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 70 του Καταστατικού της Ρώμης, εάν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί.

Παραμένω βαθιά ανήσυχος για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες και τα αναδυόμενα στοιχεία διεθνών εγκλημάτων που συμβαίνουν στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η έρευνά μας συνεχίζεται. Το Γραφείο μου προωθεί πολλαπλές και αλληλένδετες πρόσθετες γραμμές έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών σεξουαλικής βίας κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και σε σχέση με τους βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν τόσους πολλούς θανάτους, τραυματισμούς και ταλαιπωρία αμάχων στην Γάζα. Προτρέπω όσους έχουν σχετικές πληροφορίες να επικοινωνήσουν με το Γραφείο μου και να υποβάλουν πληροφορίες μέσω OTP Link.

Η Υπηρεσία μου δεν θα διστάσει να υποβάλει περαιτέρω αιτήσεις για εντάλματα σύλληψης, εάν και εφόσον θεωρήσουμε ότι το όριο μιας ρεαλιστικής προοπτικής καταδίκης έχει εκπληρωθεί. Ανανεώνω την έκκλησή μου προς όλα τα μέρη στην τρέχουσα σύγκρουση να συμμορφωθούν με το νόμο τώρα.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι η αρχή της συμπληρωματικότητας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του Καταστατικού της Ρώμης, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται από το Γραφείο μου καθώς αναλαμβάνουμε δράση σε σχέση με τα προαναφερθέντα εικαζόμενα εγκλήματα και τους φερόμενους δράστες και προχωράμε και σε άλλους τομείς έρευνας. Η συμπληρωματικότητα, ωστόσο, απαιτεί αναβολή σε σχέση με ζητήματα για τα οποία έχουν επιληφθεί εθνικές δικαστικές αρχές, όταν αυτά αντιμτωπίζονται με ανεξάρτητες και αμερόληπτες δικαστικές διαδικασίες που δεν προστατεύουν τους υπόπτους και δεν είναι απάτη. Απαιτεί ενδελεχείς έρευνες σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των πολιτικών και των ενεργειών στις οποίες βασίζονται αυτές οι ενέργειες.

Ας είμαστε σήμερα ξεκάθαροι σε ένα βασικό ζήτημα: εάν δεν δείξουμε τη βούλησή μας να εφαρμόσουμε το νόμο ισότιμα, εάν θεωρηθεί ότι εφαρμόζεται επιλεκτικά, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευσή του. Με αυτόν τον τρόπο, θα χαλαρώσουμε τους εναπομείναντες δεσμούς που μας κρατούν ενωμένους, τους σταθεροποιητικούς δεσμούς μεταξύ όλων των κοινοτήτων και των ατόμων, το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο προσβλέπουν όλα τα θύματα σε περιόδους που υποφέρουν. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αποδείξουμε συλλογικά ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η θεμελιώδης βάση για την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ισχύει για όλα τα άτομα και ισχύει εξίσου σε όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν το Γραφείο μου και το Δικαστήριο. Έτσι θα αποδείξουμε, απτά, ότι η ζωή όλων των ανθρώπων έχει ίση αξία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>