Αυστηρή κριτική στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ο Στήβεν Ουωλτ, καθηγητής Διεθνών Σχέσων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, για την εκ μέρους του διαταγή να δολοφονηθεί ο Πέρσης στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.Σε άρθρο του με τίτλο “Εγκεφαλικά νεκρή η πολιτική Τραμπ για το Ιράν”, που φιλοξενείται ως “άποψη” στην ιστοσελίδα του Foreign Policy, τονίζει ότι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα “να χαθούν περισσότερες ζωές αθώων ανθρώπων, περιλαμβανομένων και Αμερικανών, και περαιτέρω διάβρωση της παγκόσμιας θέσης των ΗΠΑ. Κι αυτό αν υποτεθεί ότι η διαταγή Τραμπ για τον φόνο του διοικητή των ειδικών δυνάμεων των “Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης” Κασέμ Σουλεϊμανί δεν θα οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο.” 

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται προς το παρόν η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ δέχεται κριτική κυρίως γιατί προχώρησε στην ενέργεια αυτή χωρίς να ενημερώσει το Κονγκρέσο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει επιθέσεις στο εξωτερικό.

Στην ίδια ιστοσελίδα, ο πρώην διοικητής της CIA και των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους δηλώνει ότι με τον φόνο Σουλεϊμανί, ο Τραμπ “αποκατέστησε την αποτροπή”. Θεωρεί την ενέργεια αυτή “τεράστιας σημασίας”, “πιο σημαντική από το φόνο του Οσάμα μπιν Λάντεν και το θάνατο του αλ Μπαγκντάντι. Ο Σουλεϊμανί ήταν ο αρχιτέκτονας και επιχειρησιακός διοικητής της ιρανικής προσπάθειας να σταθεροποιήσει τον έλεγχο στη λεγόμενη “σιιτική ημοσέληνο, από το Ιράν μέσω του Ιράκ στη Συρία και στο νότιο Λίβανο.” Τον θεωρεί υπεύθυνο για τη χορήγηση πολεμικού υλικού που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 600 αμερικανών στρατιωτών και συμμάχων.

Αντιθετα, ο Ουώλτ θεωρεί”τη δολοφονία ως στρατηγικό λάθος αποκλειστικά του Τραμπ. Επηρεασμένος από τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, σκληροπυρηνικά ινστιτούτα όπως το “Ίδρυμα για την υπεράσπιση των Δημοκρατιών”, και ορισμένους από τους πλούσιους υποστηρικτές του, ο Πρόεδρος εγκατέλειψε τη διεθνή συμφωνία που είχε με επιτυχία θέσει υπό έλεγχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είχε επίσης δημιουργήσει ένα διπλωματικό άνοιγμα το οποίο μια πιο συνετή διακυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε σε σχέση με τις περιφερειακές δραστηριότητες του Ιράν.” 

Η μόνη βέβαιη αιτία της δολοφονίας είναι ότι ο Σουλεϊμανί είχε αναδειχθεί σε επικίνδυνο ανταγωνιστή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε γεωπολιτικό επίπεδο, λόγω της ικανότητάς του να διασυνδέεται με σιιτικές ομάδες και πολιτοφυλακές στη Μέση Ανατολή και να συμβάλλει στην εδραίωση της διεθνούς επιρροής του Ιράν.

“Λόγοι αξίας 259 εκατομμυρίων δολαρίων για να βομβαρδιστεί το Ιράν”

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί αποτελεί κλιμάκωση της ασυνάρτητης και χωρίς σαφείς στρατηγικούς στόχους πολιτικής Τραμπ έναντι του Ιράν, η αιτία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί στις οικονομικές δυνάμεις που χρηματοδότησαν την εκλογή του.

Ένα παλαιότερο άρθρο της Έλι Κλίφτον στο οποίο παραπέμπει το Ουώλτ, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό σε σχέση μετα “λόμπι” τα οποία προκάλεσαν την αλλαγή της επιτυχημένης στρατηγικής Ομπάμα έναντι του Ιράν. Χρηματοδότες από τους οποίους ο Τραμπ έχει λάβει για τους προεκλογικούς του αγώνες συνολικά 259 εκατομμύρια δολλάρια. (ιστοσελίδα LobeLog).

Από αυτά, τα 205 εκατομμύρια προέρχονται από τον Σέλντον Άντελσον και τη σύζυγό του Μίριαμ, ιδιοκτήτη της εταιρίας καζίνο “Las Vegas Sands Corporation” και έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, χρηματοδότη μιλιταριστικών φολοϊσραηλινών ομάδων και επιφανή υποστηρικτή δεξιών πολιτικών στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ. Στις οργανώσεις που στήριξε περιλαμβάνονται ο “Ρεπουμπλικανικός Εβραϊκός Συνασπισμός”)Republican Jewish Coalition,) η “Σιωνιστική Οργάνωση της Αμερικής” (Zionist Organization of America,)  το “Παρατηρητήριο Ελευθερίας” (Freedom’s Watch) και το “Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών”(Foundation for Defense of Democracies.) Πέρα από τη δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων για να επηρεαστούν οι αμερικανικές εκλογές, είναι και υποστηρικτής του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Πέρα από την άμεση χρηματοδότηση εικάζεται ότι ο Τραμπ έλαβε άλλα 35 εκατομμύρια δολλάρια από τον Άντελσον έμμεσα, με τη χρηματοδότηση υποστηρικτικού μηχανισμού.

Ο Άντελσον, εξαργυρώνοντας την υποστήριξή του, πέτυχε την αντικατάσταση του μετριοπαθούς συμβούλου του Τραμπ Μακμάστερ με τον σκληροπυρηνικό Μπόλτον. Το 2017,η “Σιωνιστική Οργάνωση Αμερικής” που χρηματοδοτείται από τους Ἀντελσον, οργάνωσε δημόσια εκστρατεία κατά του Μακμάστερ, κατηγορώντας τον ότι αντιτίθεται στις βασικές θέσεις της πολιτικής του Προέδρου Τραμπ, (όπως εκείνοι τις υπαγορεύουν ),”για το Ισραήλ, το Ιράν και την ισλαμιστική τρομοκρατία”

Για να πάρει κανείς μια ιδέα του επιπέδου των θέσεων των σκληροπυρηνικών αυτών κύκλων, ο Ἀντελσον έχει ταχθεί δημόσια υπέρ του βομβαρδισμού του Ιράν με πυρηνικά όπλα. 

Παρόμοιες θέσεις για την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος έχουν και άλλοι μεγαλοχρηματοδότες του Τραμπ, όπως ο Πωλ Σίνγκερ ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του “φαντ”¨ Elliott Management Corporation” και υποστηρικτής της ακροδεξιάς φιλοϊσραηλινής υποστήριξης στις ΗΠΑ.και ο Μπέρναρντ Μάρκους, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την ενεργό επιχειρηματική δράση και ασχολείται με τη “φιλανθρωπία” και τη χρηματοδότηση νεοσυντηρητικών και ακροδεξιών κύκλων.

Τα παραπάνω εξηγούν και την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά και τη συνολική συμμόρφωση των ΗΠΑ στις φιλοσιωνιστικές προτεραιότητες, ακόμα και σε αντίθεση με το εθνικό τους συμφέρον. Είναι γεγονός ότι ο Τραμπ δεν έχει ακόμα φτάσει στο σημείο να επιδιώξει πολεμική σύγκρουση με το Ιράν. Προσπαθεί να τηρήσει τις ισορροπίες προβάλλοντας την εκδοχή ότι η πολιτική των πιέσεων θα εξαναγκάσει το Ιράν σε περαιτέρω υποχωρήσεις.

Την κόκκινη σημαία του πολέμου ύψωσαν στην πόλη Κομ

Τούτο δεν είναι καθόλου βέβαιο. Με το κίνητρο της άρσης των κυρώσεων, οι ΗΠΑ με την προηγούμενη πολιτική Ομπάμα, εξασφάλιζαν και μετριοπαθέστερη στάση του Ιράν. Τώρα, το ωθούν σε όλο και σκληρότερη πολιτική.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον Ελβετό πρέσβη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία, μετά τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, στον οποίο τονίστηκε ότι «η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί» αποτελεί «κατάφωρο» δείγμα «της τρομοκρατίας του αμερικανικού κράτους» και ότι «το αμερικανικό καθεστώς θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες» της επιδρομής αυτής, όπως δήλωσε Αμπάς Μουσαβί., εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η δολοφονία του Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι  «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση…Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες» της ενέργειας αυτής που βάζει σε «περιπέτειες» την περιοχή, προειδοποίησε ακόμη ο Ζαρίφ, που χαρακτήρισε τον θανόντα υποστράτηγο «την πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε» εναντίον των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα — του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία — τα τελευταία χρόνια.

Στην ιερή πόλη Κομ του Ιράν, υψώθηκε τελετουργικά το κόκκινο λάβαρο του πολέμου, ενώ απ’ όλες τις πλευρές τονίζεται ότι θα υπάρξουν αντίποινα κατά των ΗΠΑ. Πένθος κυριαρχεί σε όλο το Ιράν για τον δημοφιλή στρατηγό, και οργή έναντι των ΗΠΑ. Ένα πρόσωπο που συνδύαζε τις ιδιότητες του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, του διοικητή των ειδικών δυνάμεων και του προεδρικού απεσταλμένου, όπως αναφέρει ο Πετρέους. Παρά το γεγονός ότι απέφευγε το προσκήνιο, ο Σουλεϊμανί είχε προσωπικά συντελέσει στην άνάδειξη του Ιράν ως υπερτοπικής περιφερειακής δύναμης, πράγμα στο οποίο οφείλει τη δημοφιλία του.

Όσον αφορά στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής που απειλούνται με εξολόθρευση από τους Σουνίτες Τζιχαντιστές, η σιιτική εκδοχή του Ισλάμ είναι σαφώς πιο ανεκτική, πράγμα που συμβαίνει στη Συρία του Ἀσαντ, αλλά και στο Λίβανο, όπου η “Χεζμπολλάχ” χαίρει δημοφιλίας στους Χριστιανούς της χώρας, όπως αποκαλύφθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση για τη Συρία που έγινε στο γραφείο της ΧΔ.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί συνέβαλε αποφασιστικά στην εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους και στην εδραίωση της ανεκτικής προς τις θρησκευτικές μειονότητες κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία, υπήρξε επωφελές για τους χειμαζόμενους Χριστιανούς της περιοχής. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και η Δύση συνολικότερα, με την πολιτική τους η οποία δημιούργησε το “Ισλαμικό Κράτος” , αλλά και τη στήριξη προς τους σουνίτες Τζιχαντιστές που παρέχει η σύμμαχός τους Σαουδική Αραβία, συνέβαλαν στον αφανισμό πολλών χριστιανικών κοινοτήτων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>