Σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προέβη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, για τη βεβήλωση ορθόδοξου εικονοστασίου με τις εικόνες του, το οποίο φυλάσσεται στο μουσείο μεσαιωνικής τέχνης της Κορυτσάς. Νεαροί Αλβανοί ράπερ του συγκροτήματος “Πικάσο” γύρισαν “βίντεοκλιπ” που περιλαμβάνει χορευτικά πλάνα μπροστά στο εικονοστάσιο της Ρέχοβας(ΦΩΤΟ) . Η Εκκλησία της Αλβανίας έχει ζητήσει αυτό να επιστραφεί στην Εκκλησία, αίτημα που δεν έχει εισακουστεί και το οποίο επανέρχεται με αφορμή το περιστατικό. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε έχει ως εξής:   

Εκφράζουμε την ανησυχία, τη λύπη και την αγανάκτησή μας για τη βεβήλωση των λειτουργικών αντικειμένων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, μιας από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές κληρονομιές του λαού μας.

Το μουσικό βίντεο «Πικάσο» που γυρίστηκε στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά, μπροστά από το εικονοστάσι της Ρέχοβα (το οποίο αδίκως δεν έχει επιστραφεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με το πρόσχημα της «προστασίας» αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς») είναι ένα προφανής εκδήλωση ασέβειας προς αυτές τις πνευματικές αξίες. Αυτό το περιβάλλον είναι εντελώς ακατάλληλο, για τις αξίες που αντικατοπτρίζει, για την προώθηση αυτού του είδους μουσικής.

Εκεί, με σεβασμό στην παράδοση και στον πολιτισμό που έχει δημιουργήσει αυτά τα ιερά αντικείμενα, θα ηχούσε η Βυζαντινή Μουσική και όχι ήχοι που προσβάλλουν αυτά και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Οι εικόνες είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα, τα οποία οι Ορθόδοξοι πιστοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό. Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και οδυνηρό να αντιμετωπίζονται ανεύθυνα από τα ιδρύματα που υποτίθεται ότι τα συντηρούν και τα προστατεύουν. Για το λόγο αυτό ζητάμε εκ νέου να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία (βάσει του νόμου 10057, άρθρο 22/2, ημερομηνίας 22.1.2009, «Συμφωνία Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας »), η οποία όχι μόνο τα δημιούργησε, αλλά και τα διατήρησε με μεγάλη προσπάθεια στο πέρασμα των αιώνων. Οι εικόνες διατηρούνται και προστατεύονται καλύτερα στους χώρους της εκκλησίας, γιατί είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα και ορατό μέρος της έκφρασης της Ορθοδόξου Πίστεως.

Προσευχόμαστε και ελπίζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στα εκκλησιαστικά αντικείμενα και να σεβαστεί τα θρησκευτικά αισθήματα της Ορθόδοξης Κοινότητας, μην επιτρέποντας τη βεβήλωσή τους.

Γραφείο Τύπου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

Τίρανα, 12 Μαΐου 2022

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>