Εκδικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η έφεση δύο αστυνομικών καταδικασμένων πρωτόδικα το 2015 σε οκταετή κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, για τέλεση βασανιστηρίων σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου. Άλλοι δύο αστυνομικοί απαλλάχθηκαν, διότι οι πράξεις τους κρίθηκαν πλημμεληματικές με συντομότερη παραγραφή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου dikastiko.gr η υπόθεση εκκρεμεί από το 2007, όταν ο Χρήστος Χρονόπουλος προσάχθηκε και οδηγήθηκε αρτιμελής στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας. Του είχαν προσάψει ότι παρενοχλούσε θαμώνες της καφετέριας όπου σύχναζε. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση. Διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υποσκληρίδιο και επισκληρίδιο αιμάτωμα και συνοδό οίδημα εγκεφάλου. Έφερε και μώλωπες και σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα.

Λίγες ώρες αργότερα, υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση, νοσηλεύτηκε τρείς μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έξι μήνες συνολικά. Η κακοποίηση με χτυπήματα στο κεφάλι του προκάλεσε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μεγάλη έκπτωση νοητικών λειτουργιών, κινητική αναπηρία, βραδυψυχισμό, επιληπτικές κρίσεις και πλήρη αδυναμία να επιμεληθεί των βασικών λειτουργιών του οργανισμού του. Ο παθών έχει μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο κρατούμενός τους με το βασικό επιχείρημα ότι ο παθών “αυτοτραυματίστηκε” μόνος του αντιστεκόμενος στην προσαγωγή του, ευρισκόμενος υπό την επήρεια ουσιών και μέθης. Οι ισχυρισμοί αυτοί είχαν γίνει αρχικά δεκτοί από απαλλακτικά βουλεύματα

Όμως, στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων καταγράφεται μόνον ότι ο Χρονόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια «ουσιών και μέθης». Η αναφορά για αυτοτραυματισμό έγινε με συμπληρωματική εγγραφή έξι ημέρες αργότερα. Αλλά και ο ισχυρισμός περί «ουσιών και μέθης» είχε καταρριφθεί από τον τραυματιοφορέα του ΕΚΑΒ ο οποίος παρέλαβε από το Α.Τ. Καλλιθέας τον Χρ. Χρονόπουλο. Ο τραυματιοφορέας είχε εξετάσει εξωτερικά τον παθόντα για πιθανά τρυπήματα και την αναπνοή του για αλκοόλ αλλά δεν είχε παρατηρήσει σχετικές ενδείξεις.

Η υπόθεση καθυστέρησε να φτάσει στο ακροατήριο, επειδή δύο απαλλακτικά βουλεύματα δέχτηκαν ότι δεν υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων. Με επιμονή της εισαγγελικής αρχής και της πολιτικής αγωγής, η κρίση αυτή ανατράπηκε από τον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει με καθυστέρηση στο ακροατήριο.

Η κατ’ έφεση δίκη ξεκίνησε χθες, με κατάθεση του θείου του παθόντος, ο οποίος κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι  ο παθών “δεν μπορεί να μιλήσει, να σηκωθεί, έχει ακράτεια, δεν μπορεί να μείνει μόνος τους ούτε λεπτό. Τον φροντίζει η αδερφή μου στην Πάτρα”. Η δίκη  διακόπηκε και συνεχίζεται στις 25 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ:  dikastiko.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>