Συνεχίζονται για τέσσερις μέρες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το φόνο 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό. Ο 17χρονος, τον οποίο είχαν σταματήσει αστυνομικοί για έλεγχο ενώ οδηγούσε, επιχείρησε να επιταχύνει και να διαφύγει και γι’ αυτό πυροβολήθηκεστι στήθος. Ο αστυνομικός επιχείρησε να προβάλει τον ισχυρισμό ότι ήταν σε νόμιμη άμυνα, αλλά τα βίντεο από το περιστατικό δείχνουν ότι αυτός και ο συνάδελφός του στέκονταν στο πλάι του αυτοκινήτου και δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο.      

Η κατάσταση έχει καταστεί εκτός ελέγχου, καθώς η εξέγερση έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, όπου 39 τμήματα της κρατικής αστυνομίας, 24 της δημοτικής, 16 στρατόπεδα χωροφυλακής και 119 δημόσια κτήρια είχαν δεχθεί επίθεση μέχρι χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα “Λιμπερασιόν”. 

Σε τρεις μέρες καταναλώθηκε ποσότητα δακρυγόνων που προβλεπόταν για ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαντληθούν τα αποθέματα.

«Αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο εθνικών διαστάσεων, με πολλούς πόλους, με δράσεις βίαιες και γρήγορες, έναν αντίπαλο που μπορεί να έρχεται σε επαφή αλλά και να εξαφανίζεται, τόσο στις συνοικίες όπου διαβιώνει, όσο και στα κέντρα των πόλεων.”, αναφέρει συνδικαλιστής της αστυνομίας.  

Ο Ναέλ Μ., είναι Αλγερινής καταγωγής, μέλος μιας κοινότητας από την πρώην γαλλική αποικία, που επί δεκαετίες είναι εγκατεστημένη στην περιοχή Ναντέρ του Παρισιού και ζει από τη φτηνή εργασία σε συνθήκες υποβάθμισης. Ο ίδιος ο Ναέλ, ήταν μονάκριβο παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Γι’ αυτό και στο έγκλημα προσδίδεται και ρατσιστική διάσταση. Ο θάνατός του ήταν η θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της αγανάκτησης ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται.

Η θητεία του Προέδρου Μακρόν χαρακτηρίζεται από τις διαρκείας κοινωνικές εξεγέρσεις, από τα “κίτρινα γιλέκα”, καθώς και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις κατά του διατάγματος για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>