…Το 2059, το 2099 και βάλε! Με λιτότητα και συνέχεια της εκποίησης των «ασημικών»!

Στις 20 του Αυγούστου που έκλεισε χτες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την έξοδο από το καθεστώς της αποκαλούμενης «ενισχυμένης εποπτείας» της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τώρα ξεπροβάλλει ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους». 
Κατά τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, «Ένας βασικός εθνικός στόχος επετεύχθη. Η χώρα μας, μετά από 12 χρόνια επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρωζώνη». (ertnews.gr 20.8.2022)

Η αξιωματική Αντιπολίτευση διεκδικεί για τον εαυτό της τις δάφνες του εν λόγω «επιτεύγματος». Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, που εδώ και 15 μέρες κρύβεται για να μην απαντήσει για τις υποκλοπές που οργάνωσε η κυβέρνησή του, σήμερα πανηγυρίζει για κάτι που είχε αποφασιστεί ένα χρόνο πριν την εκλογή του». (Καθημερινή 20.8.2022) Ποια είναι η διαφορά με τα μέχρι τώρα ισχύσαντα; Η τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων των μνημονίων θα επιτηρείται στο πλαίσιο του λεγόμενου ευρωπαϊκού εξαμήνου αντί για τρίμηνο. Θα πραγματοποιείται και για την Ελλάδα μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο (αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα), παρόμοια όπως σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Η παρακολούθηση από τους λεγόμενους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Αλλά και η ανά τρίμηνο «αξιολόγηση» δεν καταργείται εντελώς. Θα πραγματοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανά τρίμηνο, όπως και για όλες τις χώρες που δανείστηκαν από
την ESM.

Όμως, δεν θα δημοσιοποιείται. Θα χρησιμεύει στην καταγραφή της ευστάθειας των οικονομιών των κρατών- δανειοληπτών.

Αυτό που αλλάζει είναι η τυπική μετάβαση σε επόμενο στάδιο εφαρμογής των μνημονίων, αυτό της απλής μεταπρο-
γραμματικής παρακολούθησης. Τούτο σημαίνει και το «τέλος» τους;

Ας δούμε τι γράφει η τελευταία ενισχυμένη αξιολόγηση των «Θεσμών» του περασμένου Μαϊου 2022 (σελ. 27):

«Η νέα δημοσιονομική πορεία συνεπάγεται κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης δημοσιονομικής παραδοχής [του 2018]. Η επίτευξη και η διατήρηση ενός μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,6% για σχεδόν 40 χρόνια είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και θα απαιτούσε δημοσιονομική πειθαρχία που δεν έχει προηγούμενο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».
Με επίκληση της αλλαγής των δεδομένων σε σχέση με το 2018, οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται και το ύψος του λεγόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος» που απαιτείται κατ’ έτος για την εξυπηρέτηση των δόσεων του ελληνικού χρέους αναπροσαρμόζεται από 2,2 σε 2,6%.
Όταν οι «Θεσμοί» δέχονται ότι τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα είναι στόχος «εξαιρετικά φιλόδοξος» που απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς προηγούμενο, είναι σαν να παραδέχονται χωρίς να το λένε, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση κι ενώ απειλείται λιτότητα «χωρίς προηγούμενο», το πολιτικό σύστημα κατά τρόπο αήθη καθησυχάζει και παραπλανεί το λαό, εμφανίζοντας ως δήθεν «τέλος των μνημονίων» το τέλος ενός σταδίου εφαρμογής τους.

Η Χ.Δ. έχει εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση και είναι ήδη αναρτημένη εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>