Εφησυχάζοντας ότι τον προστατεύει από κάθε συνέπεια ή διεθνή πίεση η αυξημένη σημασία που έχουν οι φυσικοί πόροι της χώρας του εξαιτίας του ουκρανικού πολέμου, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ εξαπέλυσε απρόκλητη επίθεση κατά της Αρμενίας, το βράδυ της 12 προς 13 Σεπτεμβρίου. Οι Αζέροι βομβάρδισαν αρμενικούς στόχους προς επτά κατευθύνσεις, στις πόλεις Goris, Sotk, Djermouk, Kapan, Vardenis, Artanich και Ichkhanassar, όπως δήλωσε ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. Ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή της χώρας του, ότι οι Αζέροι κατέλαβαν δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους, επιπρόσθετα με τα σαράντα που ήδη κατείχαν και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των αζερικών στρατευμάτων. 

Η αρμενική πλευρά έκανε λόγο για 105 νεκρούς στρατιώτες της και το Αζερμπαϊτζάν για 71 δικούς του.  

Σύμφωνα με τον Αρμένιο Υφυπουργό Υποδομών Βάσε Τερτεριάν, 192 κατοικίες έχουν πάθει ζημιές στις περιφέρειες Gegharkunik, Syunik και Vayots Dzor, από τις οποίες 60 εντελώς κατεστραμμένες. 

Εκτιμάται ότι το Αζερμπαϊτζάν εξεπέλυσε την επίθεση προκειμένου να “ζυγίσει” τις αντιδράσεις της Μόσχας, η οποία είναι και ο κύριος διαμεσολαβητής με την Αρμενία.

Ήδη, από το βράδυ της Τετάρτης, είναι σε ισχύ κατάπαυση του πυρός.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εγκληματική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν υποβαθμίστηκε από τα ΜΜΕ και δεν έτυχε της πρέπουσας καταδίκης. “Πολύτιμος” εταίρος ο Αλίεφ λόγω του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, τα οποία δεν παράγει η γειτονική Αρμενία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>