H B’ ΕΛΜΕ Έβρου με ανακοίνωσή της για τον προϋπολογισμό του 2022, καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης και κάλεσε σε συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νέα Ορεστιάδα προχτές Τρίτη. Στην ανακοίνωση τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στη Βουλή ψηφίστηκε ένας ακόμα αντιλαϊκός – αντικοινωνικός προϋπολογισμός που συμπυκνώνει όλη την ουσία και το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και πάνω από δύο χρόνια στο λαό και στον τόπο. Ένας προϋπολογισμός που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία των εισοδημάτων μας όπως και όλων των λαϊκών στρωμάτων, νέα άγρια φοροληστεία των εργαζομένων, δώρα και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, υποταγή στα δημοσιονομικά σύμφωνα της ΕΕ, αποχώρηση των κρατικών ευθυνών από τα κοινωνικά αγαθά, για να ακολουθήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση τους. Όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και τώρα η ΝΔ υπόσχεται ψίχουλα αντί για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις βάζοντας ως προαπαιτούμενο την καπιταλιστική τους «ανάπτυξη» δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων και της εργοδοσίας. Μόνο που οι «λύσεις» τους αποδείχτηκε ότι οδηγούν συνεχώς σε ένα καθεστώς όπου οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Οι αριθμοί έχουν την σημασία τους, τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού είναι αμείλικτα!

 • Αύξηση της φορολογίας κατά 3,5 δις ευρώ (7,5%) που θα προέλθει κυρίως από τους έμμεσους φόρους, γονατίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά! Την ίδια ώρα τα ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό δεν ξεπερνούν το 2%!
 • Μείωση κατά 820 εκατ. ευρώ για τη Δημόσια Υγεία! Η κυβερνητική αναλγησία δεν έχει όριο! Εν μέσω πανδημίας τα σχετικά κονδύλια μειώνονται, για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά τις περσινές περικοπές των 570 εκατ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες, αφήνοντας τα Δημόσια νοσοκομεία και το λαό στο έλεος της πανδημίας χωρίς ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό! Ωμά και κυνικά η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού προαναγγέλλει μάλιστα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας!
 • Οι άνεργοι καταδικάζονται να ζουν κυριολεκτικά κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης αφού προβλέπονται 200 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα ήδη πενιχρά επιδόματά τους. Την ίδια τύχη επιφυλάσσουν και για τα επιδόματα αναπηρίας!
 • Επιβάλλουν οικονομική ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία περικόπτοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 3% ή αλλιώς 850 εκατ. ευρώ, τα οποία προσφέρονται απλόχερα στο κεφάλαιο και την εργοδοσία!
 • Έρχεται νέα λεηλασία των συντάξεων αφού προβλέπονται 1,1δις ευρώ λιγότερα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει πιο εντατικά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης! Επίσης να σημειωθεί ότι έχει ψηφιστεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης μέσω της οποίας θα διατεθούν στα επενδυτικά funds 900εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για το υφιστάμενο ειδικό επίδομα των συνταξιούχων.
 • Η λεγόμενη «ανάπτυξη» σημαίνει νέες φοροελαφρύνσεις και ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο αφού η κυβέρνηση μειώνει κατά 2% τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων και κατά 50% τη φορολογία από τη συγκέντρωση κεφαλαίου!
 • Οι δαπάνες για την Δημόσια Παιδεία παραμένουν για πολλοστή χρονιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο λαός καλείται να πληρώσει από την τσέπη του για μια ακόμα φορά 4δις ευρώ για το ΝΑΤΟ και 3,5δις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ποσό που αγγίζει το 6% του ΑΕΠ ή το 10% των κρατικών δαπανών! Το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ ολοκληρώνεται και συνοψίζεται στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο εξωπραγματικό ποσό των 355 δις ευρώ και στο 189,6% του εκτιμώμενου ΑΕΠ.

(…) Παίρνουμε την υπόθεση της Υγείας στα χέρια μας και διεκδικούμε:

 • Την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.
 • Την άμεση στελέχωση και την πλήρη και καθημερινή λειτουργία όλων των δημόσιων δομών: Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και να εξοπλιστούν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού.
 • Την άμεση ανάκληση των απαράδεκτων αναστολών εργασίας των υγειονομικών υπαλλήλων.
 • Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό.
 • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορωνοϊό για όλους.
 • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης.
 • Άμεση κατάργηση των αποφάσεων για συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

Στέλνουμε παντού το μήνυμα,

Όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Η Υγεία είναι αγαθό, όχι εμπόρευμα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>