• Η κλιμάκωση του εμφυλίου θέτει χιλιάδες αμάχους σε κίνδυνο

  • Το 90% της ηρωίνης από το όπιο του Αφγανιστάν

Γενική επίθεση έχουν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Κέρδισαν σημαντικό έδαφος στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα η διακοπή των συγκοινωνιών και η ένταση των μαχών να στερεί όλο και περισσότερους κατοίκους αστικών περιοχών από τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Οι Δυτικοί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη δυνατότητα του κυβερνητικού στρατού του Αφγανιστάν να αποτρέψει τους Ταλιμπάν από τη τελική επικράτηση. Οι Αμερικανοί στα 20 χρόνια παρουσίας τους ξόδεψαν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Δύο δισεκατομμύρια έχει επενδύσει η Ινδία σε υποδομές. Παράλληλα, μεταδίδεται ότι δέκα χιλιάδες Πακιστανοί ισλαμιστές πέρασαν τα σύνορα και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Ταλιμπάν. Ινδικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι έχουν οδηγίες από πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες να καταστρέψουν τις ινδικές επενδύσεις στη χώρα.       

Αναμένεται ότι η παγίδευση όλο και περισσότερων αμάχων στα πεδία των μαχών ήδη προκαλεί νέο κύμα μαζικής εξόδου από την πολύπαθη χώρα.

Τυχόν επικράτηση των Ταλιμπάν θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στα δικαιώματα των γυναικών, που είναι ανύπαρκτα με βάση την προσέγγισή τους στη μωαμεθανική θρησκεία. Ήδη στοχοποιούν γυναίκες που είναι δασκάλες, αστυνομικοί, ή επιτελούν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα.

Από την άλλη, το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη του λαού.

Η διεθνής παρουσία στο Αφγανιστάν συμβιβάστηκε με το γεγονός ότι από την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν προέρχεται το 90% της ηρωίνης παγκοσμίως. Θα περίμενε κανείς, εάν πίστευε τις υποκριτικές διακηρύξεις κατά των ναρκωτικών, ότι θα αξιοποιόταν η ευκαιρία για υπό διεθνή επίβλεψη απαγόρευση της παραγωγής και παροχή κινήτρων στους αγρότες για άλλες καλλιέργειες.

Όμως, το αντίθετο συνέβη. Η παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 40 φορές από την ώρα που το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» το 2001.

Η μόνη περίοδος που απαγορεύθηκε η καλλιέργεια της παπαρούνας και η εξ αυτής παραγωγή του οπίου ήταν επί ηγεσίας του Μουλά Ομάρ, πριν την ανατροπή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Επειδή “είναι πολλά τα λεφτά” είναι πολύ πιθανόν, εάν επικρατήσουν να αποδειχθούν “μετριοπαθέστεροι” σε αυτόν τον τομέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>