«Να είμαστε απολύτως ακριβείς, έχουμε πει διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη. Ξεκινώντας όμως από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί ήδη, όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ξαφνικά, μήνα Φεβρουάριο, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ουσιαστικά ενσωμάτωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, με βάση τους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Άρα έχουμε ήδη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Θα αξιολογηθεί αυτό το θέμα ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας». Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ανατρέποντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αύξηση του κατώτερου μισθού. 

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Υπουργός Οικονομικών αποστασιοποιείται από την κυβερνητική υπόσχεση για αύξηση του κατώτερου μισθού.

Επισημαίνεται και το γεγονός ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή του ΣΕΒ, κατά της αύξησης των μισθών λόγω των τριετιών, σε συνδυασμό και την αύξηση του βασικού μισθού τον Φεβρουάριο του 2019, που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019. Ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις υποστήριξαν την κατάργηση της αναπροσαρμογής των μισθών και η ΓΣΕΕ υποστήριξε την εγκύκλιο της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Το Υπουργείο Εργασίας, με τη νέα ηγεσία, στο δικαστήριο τήρησε αυστηρή ουδετερότητα. Τούτο σημαίνει ότι αποδέχεται το ενδεχόμενο η υπόθεση να χαθεί για τους εργαζομένους. Σε περίπτωση που ακυρωθεί η εγκύκλιος της κας Αχτσιόγλου, είναι ενδεχόμενη ακόμα και η επιστροφή σημαντικών χρηματικών ποσών τα οποία βάσει αυτής έχουν λάβει οι εργαζόμενοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε ότι δήλωσε ότι «εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 700 ευρώ και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με την εξέλιξη του καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράμετροι».  Δεν διευκρίνισε όμως το χρονικό σημείο.

Η στάση του Υπουργείου Εργασίας στο ΣτΕ σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, είναι ενδεχόμενο να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Στις 10 Ιανουαρίου ξεκινάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η δίκη για τα αναδρομικά των 2,5 εκατ. συνταξιούχων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>