• Μεταξύ των στρατηγών Γκερασίμοφ και Ζαλούζνι

  • “Εμπόδιο” ο Ζελένσκι

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες δίνει ο βετεράνος Αμερικανός δημοσιογράφος Σίμουρ Χερς για άτυπες ειρηνευτικές συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη, ανάμεσα στον Ρώσο στρατηγό Γκερασίμοφ, αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας και στον δημοφιλή Ουκρανό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ζαλούζνι. Αιτία: η διαπίστωση ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών είναι αδιέξοδη και προκαλεί αναίτιες απώλειες και στις δύο πλευρές. Η πληροφορία του Σταύρου Λυγερού που δημοσιεύσαμε σχετικά με τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του ουκρανικού στρατού επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ του Χερς, ότι ο Ζελένσκι επιστρατεύει κλάσεις από 17 έως…70 ετών. Όπως έκανε το χιτλερικό καθεστώς της Γερμανίας, λίγους μήνες πριν την πτώση του. 

 Γράφει ο Χερς:  ” Όλοι στην Ευρώπη μιλούν για αυτό» –τις ειρηνευτικές συνομιλίες– μου είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που πέρασε χρόνια ασχολούμενος με υψηλού επιπέδου ουκρανικά διπλωματικά και στρατιωτικά ζητήματα στην κυβέρνηση. “Αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από το στάδιο της κατάπαυσης του πυρός έως και αυτό της διευθέτησης”…..Η κινητήρια δύναμη αυτών των συνομιλιών δεν ήταν η Ουάσιγκτον ή η Μόσχα, ή ο Μπάιντεν ή ο Πούτιν, αλλά οι δύο υψηλόβαθμοι στρατηγοί που διευθύνουν τον πόλεμο, ο Valery Gerasimov της Ρωσίας και ο Valery Zaluzhny της Ουκρανίας”.

Βάση συζήτησης είναι η αναγνώριση της παραμονής της Κριμαίας και των περιοχών που έχουν καταληφθεί υπό ρωσικό έλεγχο, με αντάλλαγμα την ένταξη την υπολειπόμενης Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. 

Σε μια συνέντευξη την 1η Νοεμβρίου στον Economist: ο Valery Zaluzhny, αρχιστράτηγος του στρατού της Ουκρανίας, κατέπληξε τους συντάκτες αναγνωρίζοντας ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται «σε αδιέξοδο. Θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για να αρθεί το αδιέξοδο». Ο στρατηγός αποκάλυψε ότι τα στρατεύματά του είχαν προελάσει λιγότερο από έντεκα μίλια από τότε που ξεκίνησε η πολυδιαφημισμένη ουκρανική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. 

Η συνέντευξη έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο -είναι είδηση όταν ο στρατηγός που διεξάγει πόλεμο ανακοινώνει ότι ο πόλεμος είναι αδιέξοδος- και, φυσικά, εξόργισε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και ο στρατηγός ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τα σχόλιά του.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι εξακολουθεί να διευθύνει τη χώρα και είναι γνωστό σε ορισμένες περιοχές στην Ευρώπη ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμμετέχουν τώρα σε σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ζελένσκι αντιστέκεται σε τέτοιες συνομιλίες και έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει επανεκλογή σε μια πλατφόρμα που ζητά την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία προτού μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο, επομένως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές. Ο Ζελένσκι συνεχίζει να κινητοποιεί στρατεύματα για τον ουκρανικό στρατό, με αναφερόμενη νέα κλήση ατόμων ηλικίας μεταξύ δεκαεπτά και εβδομήντα ετών”.

Βάσιμα συμπεραίνει ο Χερς:

“Δεν μπορεί να μην υπάρχει κάποιο παρασκήνιο, όταν ένας στρατηγός που ασκεί διοίκηση λέει σε ένα εξέχον περιοδικό ότι ο στρατός του και αυτός της Ρωσίας είναι εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδο. Και ιδού, όπως μου είπαν δύο Αμερικανοί με άμεση γνώση αυτών των θεμάτων” .

Και επικαλούμενος ως πηγές Αμερικανούς γνώστες των θεμάτων αποκαλύπτει:

Η συνέντευξη με τον Economist κανονίστηκε, χωρίς οι συντάκτες του περιοδικού να το γνωρίζουν, ύστερα από μια σειρά επικοινωνιών σε επίπεδο στρατηγού με στρατηγό, του Ζαλούζνι με τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού της Ρωσίας από το 2012. Είναι επίσης Πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας. Ο Gerasimov ήταν ιδιαίτερα κοντά στον στρατηγό του αμερικανικού στρατού Martin Dempsey, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού υπό τον Πρόεδρο Barack Obama από το 2011 έως το 2015. Ο Dempsey και ο Gerasimov συναντήθηκαν για πρώτη φορά  πολλά χρόνια νωρίτερα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όταν και οι δύο ήταν λοχαγοί και διοικούσαν αντιμέτωπες μονάδες αρμάτων στη Δυτική και Ανατολική Γερμανία αντίστοιχα.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετείχε από νωρίς στις συνομιλίες στρατηγού με στρατηγό μου είπε: «Αυτό δεν ήταν ένα επεισόδιο της στιγμής…Ενορχηστρώθηκε προσεκτικά από τον Ζαλούζνι. Το μήνυμα ήταν ότι ο πόλεμος τελείωσε και θέλουμε να απεμπλακούμε. Αν συνεχιζόταν θα κατέστρεφε την επόμενη γενιά των πολιτών της Ουκρανίας».

Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία” ότι ο Ζαλούζνι «είχε κάποια βοήθεια στην απόφαση να δώσει δημοσιότητα από ορισμένους βασικούς Αμερικανούς».

“Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της καταπληκτικής ιστορίας;” διερωτήθηκε ο αξιωματούχος. “Να πειστεί η ηγεσία της Ουκρανίας-εννοώντας τον Ζελένσκι και την παρέα του- να συμφωνήσουν σε μια διευθέτηση και να αντιληφθεί ότι ο πόλεμος είναι αυτοκαταστροφικός.” Είπε επίσης ότι υπήρχε και αυτό που ονόμαζε “ευρύτερο αντικείμενο”: “Να πειστούν οι Ουκρανοί πολίτες να συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις” για το τέλος του πολέμου.

Συμφωνα με τον Χερς, ο αξιωματούχος είπε ότι και από ρωσικής πλευράς. “ο Γκερασίμοφ επίσης αντιλήφθηκε ότι από στρατιωτική σκοπιά ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα καταστρεπτικό αδιέξοδο”. Ο Ρώσος στρατηγός “τελικά έπεισε τον Πούτιν ότι δεν μπορούσε να περιμένει νίκη. Οι ρωσικές απώλειες ήταν δυσανάλογες.”

Όμως, πώς να πειστεί ο Ζελένσκι; “, διερωτήθηκε ο αξιωματούχος. “Πρόκειται για παράφρονα που έχει συνδέσει τη ζωή του με τη πολιτική και στρατιωτική νίκη. Είναι εμπόδιο σε μια διευθέτηση, και έχει πολλούς συμμάχους στον ουκρανικό στρατό. Έτσι, το μήνυμα που στάλθηκε στον Ζελένσκι ήταν ότι θα έχουμε συνομιλίες με τους Ρώσους με ή χωρίς εσένα και θα είναι συνομιλίες στρατιωτικών με στρατιωτικούς. Οι γείτονές σου, ιδιαίτερα η Πολωνία και η Ουγγαρία σε έχουν βαρεθεί και επιθμούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που φιλοξενούν να επιστρέψουν σε μια ειρηνική χώρα.”  Το άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει  ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι το οικονομικό: “Π[ως διοικείται μια χώρα χωρίς ΑΕΠ; ”  

Το πλαίσιο της συμφωνίας, με βάση τις πηγές που επικαλείται ο Χερς είναι το εξής:  Η Ρωσία να συμφωνήσει η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τον όρο να μη σταθμεύουν νατοϊκά στρατεύματα και να μην υπάρχουν επιθετικά όπλα. Η Κριμαία να μείνει ρωσική και να γίνουν ελεύθερες ρωσικές προεδρικές εκλογές στις επαρχίες που διεκδικεί και κατέχει η Ρωσία. Ήδη. εδώ και δύο εβδομάδες, ο Πούτιν έχει υπογράψει νομοθεσία που επιτρέπει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σε περιοχές υπό στρατιωτικό νόμο. Εκτιμάται ότι παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος διαφωνεί με την πρόταση, αυτή θα προχωρήσει.

Το γεγονός της διαρροής δείχνει ότι ακόμα και αν εμφανίζεται να διαφωνεί ο Λευκός Οίκος, πληθαίνουν οι τάσεις στην αμερικανική πλευρά που επιθυμούν απεμπλοκή από τον πόλεμο. Η συνέχιση του οποίου στοιχίζει πολύ σε χρήμα, ακόμα και αν αυτοί που τον διεξάγουν για λογαριασμό τους και σκοτώνονται, είναι οι Ουκρανοί. Άλλωστε και άλλες παρόμοιες απόψεις έχουν εκφραστεί από τη δυτική πλευρά.

Όπως ομολόγησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πούτιν  “Ήθελε να υπογράψουμε αυτή την υπόσχεση να μην επεκτείνουμε ποτέ το ΝΑΤΟ. Ήθελε να μεταφέρουμε την στρατιωτική μας υποδομή από όλους τους συμμάχους πού έγιναν μέλη της συμμαχίας μετά το 1997 δηλαδή το μισό ΝΑΤΟ, όλες τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ότι θα έπρεπε να μεταφέρουμε το ΝΑΤΟ από αυτό το τμήμα της Συμμαχίας. Το αρνηθήκαμε. Άρχισε τον πόλεμο για να εμποδίσει το ΝΑΤΟ, περισσότερο ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορα του” .

Ακριβώς επειδή επέμεναν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί, πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κινδυνεύουν να δουν τη χώρα τους ακρωτηριασμένη και κατεστραμμένη, ως συνέπεια της τυφλής προσκόλλησης στο ΝΑΤΟ και στη Δύση. Και ενδεχομένως να ενταχθούν τελικά στο ΝΑΤΟ με κουτσουρεμένη την εδαφική της ακεραιότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σίμουρ Χερς, υπάρχει μακρύς κατάλογος επιμέρους θεμάτων που χρήζουν διακανονισμού:

  • Το θέμα των εγκληματιών πολέμου και από τις δύο πλευρές.
  • Η υπηκοότητα των πολιτών.
  • Οι αποζημιώσεις.
  •  Οι εξοπλισμοί.
  • Οι διασυνοριακές οικονομικές σχέσεις.
  • Το πολιτικό πλαίσιο, προκειμένου να μη φανεί σε καμμιά πλευρά ότι έγινε “ξεπούλημα” και ότι πρόκειται για έντιμη ειρήνη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>