“Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, για το πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει την ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Μόνη εγώ είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα….”. Έτσι ξεκίνησε διθυραμβική ομιλία της για το Κατάρ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η (ήδη τέως) αντιπρόεδρός του και ευρωβουλευτής (ήδη διαγραφείσα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) Εύα Καϊλή στις 21 Νοεμβρίου 2022.

Στη δεκαετία από την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου κυπέλλου Ποδοσφαίρου, στο Εμιράτο είχαν σκοτωθεί 6.500 εργαζόμενοι στα έργα, από εργατικά δυστυχήματα. Για να “διασκεδάσουν” τις εντυπώσεις από το σκάνδαλο, έκαναν κατόπιν εορτής, τον Μάρτιο του 2021, δύο μεταρρυθμίσεις, την καθιέρωση κατώτατου μισθού και την κατάργηση της “καφάλα”, της κεφαλικής εξάρτησης του εργαζόμενου από τον εργοδότη. Η ιστοσελίδα της ΜΚΟ Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων),εκφράζεται θετικά για τις μεταρρυθμίσεις, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονταν σωστά και δεν θα έμεναν στα χαρτιά. Τονίζει όμως ότι τούτο δεν αναιρεί το γεγονός ότι “παραμένουν σε ισχύ άλλες διατάξεις νόμου που διευκολύνουν την κατάχρηση και εκμετάλλευση σε βάρος των μεταναστών εργαζομένων”.

Στην πραγματικότητα, η κατακραυγή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργαζομένων στα έργα του “Μουντιάλ” και οι μαζικοί θάνατοι προκάλεσαν δύο προσχηματικές μεταρρυθμίσεις, σταγόνα στον ωκεανό της απάνθρωπης εκμετάλλευσης. Η κα Καϊλή, κάνοντας “το άσπρο-μαύρο”, εμφάνισε την ανάθεση του “Μουντιάλ” στο Κατάρ, από αιτία των μαζικών θανάτων στα έργα που έγιναν για το σκοπό αυτό, ως “αθλητική διπλωματία” και αιτία “ιστορικής μεταμόρφωσης” της χώρας.

Κι απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, ήταν γι’ αυτό “άξιος ο μισθός”, ο δικός της, του συντρόφου της και του λοιπού σοσιαλφιλελεύθερου κυκλώματος που εμπλέκεται στην εκστρατεία προβολής των θέσεων και επιδιώξεων του Εμιράτου στις Βρυξέλλες. Μέρος του οποίου (ΦΩΤΟ), σε πενηντάευρα και εικοσάευρα κατά πλειονότητα, διέρρευσε σε φωτογραφίες και ανευρέθηκε στην κατοικία της, πράγμα που κατέστησε αυτόφωρα τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και οδήγησε στην κράτηση και σύλληψή της, παρά την προστασία που της παρέχει η βουλευτική της ασυλία. Αν και βάσει των δημοσιευμάτων έχουν ανευρεθεί περίπου 1.500.000 ευρώ σε μετρητά συνολικά στα χέρια των εμπλεκομένων, πιθανόν αυτό να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ο επίσης Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος ανεβάζει τον “τζίρο” σε 35.000.000, κάνοντας λόγο για απόπειρα μεταφοράς του ποσού αυτού σε φορολογικούς παραδείσους.

Σε δήλωσή της μέσω του συνηγόρου της, η κα Καϊλή αρνείται τις κατηγορίες. Τονίζει ότι από το 2019 γίνονταν συζητήσεις από την Κομισιόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούσε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ. Σύμφωνα με την Εύα Καϊλή, οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα να ξεκινήσει η συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ, ήταν οι Ζοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και ότι ενέργησε εν γνώσει της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της και στη βαλίτσα του πατέρα της, που συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος, ο δικηγόρος της ισχυρίστηκε ότι η Εύα Καϊλή δεν έχει σχέση με αυτά, δεν δωροδοκήθηκε, δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση στο Κατάρ, αποδίδοντας την κυριότητά τους αποκλειστικά στον Ιταλό σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Όπως έχουμε ήδη αναρτήσει, ο εξωραϊσμός της “βιτρίνας” του Κατάρ αποτελεί συνολικότερη γραμμή της ηγεσίας του, όπως το ίδιο του το πολίτευμα. Μέχρι το 2020, ήταν απόλυτη Μοναρχία υπό τη δυναστεία των φυλάρχων Αλ Θάνι. Απέκτησε “συμβουλευτική συνέλευση” 45 μελών, με τα 15 διορισμένα από τον Εμίρη. Και με αρμοδιότητα μόνο να μπλοκάρει με πλειοψηφία 2/3 τους νόμους, τους οποίους εισηγείται η διορισμένη από τον Εμίρη Κυβέρνηση και να παύει υπουργούς. Στο απίθανο ενδεχόμενο της ομοφωνίας των εκλεγέντων.

Μια Μοναρχία με “Σύνταγμα” σε τέτοιο βαθμό διακοσμητικό, που παραμένει απόλυτη. 

Η κα Καϊλή και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για δωροληψία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, από ποινική πλευρά. Πολιτικά, το αδίκημά τους, ο εξωραϊσμός ενός τυραννικού καθεστώτος, παραμένει βαρύτερο.

Κατά τα λοιπά, η διαπλοκή των προσώπων-κλειδιά στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την διεθνή οικονομική Ολιγαρχία δεν μπορεί να κρυφτεί, όπως προκύπτει κυρίως από την “αποκατάσταση” των μελών της Κομισιόν σε χρυσοφόρα πόστα όταν λήγει η θητεία τους.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>