Με απροστάτευτη την πρώτη κατοικία  από τον Φεβρουάριο του 2018, μετά την “ανάπαυλα” του κορονοϊού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου της Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Βαγγέλη Κρητικού στο ηλεκτρονικό “ΕΘΝΟΣ” , θα έχουν γίνει πλειστηριασμοί σε περίπου 160.000 χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα από τώρα μέχρι το τέλος του 2024. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, ακόμα και για μικροποσά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μητέρας δύο παιδιών, μονογονεϊκής οικογένειας χωρίς άλλο περιουσιακό στοιχείο, που έχασε το σπίτι της για χρέος 881 ευρώ από οφειλή κοινοχρήστων (!!!). Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τους ισχυρισμούς της παθούσης, δεν ενημερώθηκε διότι ο αρχικός πλειστηριασμός είχε ματαιωθεί και έπρεπε να παρακολουθεί “ηλεκτρονική πλατφόρμα” για να ενημερωθεί πότε ήταν ο επόμενος, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί αφού έχασε το σπίτι της και να της απομένει η ανακοπή κατά του πλειστηριασμού, η οποία εκκρεμεί και της ευχόμαστε να κερδίσει.

Οι πλειστηριασμοί επισπεύδονται κυρίως από το Ελληνικό Δημόσιο, τις Τράπεζες και τα “φαντς” (funds), που έχουν αγοράσει “κοψοχρονιά” από τις Τράπεζες τα τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, 70-80% των πολιτών οφείλει στο Δημόσιο και στα ως άνω “ευαγή ιδρύματα”.

Οι δανειολήπτες που πέτυχαν για διάφορους λόγους να αποσπάσουν δανεισμό χωρίς την αντίστοιχη εμπράγματη εξασφάλιση και δεν έχουν περιουσία στο όνομά τους, έχουν πιθανότητα να απολαύσουν γενναιόδωρο “κούρεμα”. Άλλωστε, με ευθύνη των Τραπεζών, μεγάλη είναι η ζημιά από τα “θαλασσοδάνεια” προς οφειλέτες με ανεπαρκή εξασφάλιση, ή και που δεν έχουν τίποτα στο όνομά τους για να ξεπληρώσουν ή να υποστούν οποιαδήποτε συνέπεια.

Όμως, εάν έχουν δώσει την αντίστοιχη εμπράγματη εξασφάλιση με προσημείωση ακινήτου, ή έχουν περιουσία, τούς απαιτείται όλο το ποσό με τους τόκους, διότι η “ζημιά” πρέπει να βγει σε βάρος των έντιμων και συνεπών.

Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία του νέου “πτωχευτικού νόμου” που υποτίθεται ότι “προστατεύει” τους ευάλωτους οφειλέτες. .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κρητικού, ιδιωτικά funds μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν προχωρήσει σε περίπου 12.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν άλλοι περίπου 14.000. Μόνο στην Αττική σε μία ημέρα μέσα στον περασμένο Ιούνιο έγιναν 900 πλειστηριασμοί από ιδιωτικά funds και την επόμενη άλλοι 700. Το ίδιο ακριβώς διήμερο στη Θεσσαλονίκη έγιναν 800 πλειστηριασμοί τη μία μέρα και άλλοι 600 την επόμενη.

Δηλώνει χαρακτηριστικά:  “Κάνω τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την επισιτιστική κρίση. Ολοκληρωτική κατάρρευση των νοικοκυριών και αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού. Δυστυχώς, αυτό δεν το βλέπει το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτικών. Δεν το καταλαβαίνουν και πάμε για ένα τραγικό λάθος με θύμα την κοινωνία” .

Η 1η κατοικία στην Ελλάδα πάντα θεωρείται βασικό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται. Η προστασία όμως αυτή ήταν “σκάνδαλο” για τους λογιστές των Βρυξελλών, οι οποίοι υπηρετούν τα συμφέροντα της διεθνούς οικονομικής Ολιγαρχίας και έτσι επιβλήθηκε η κατάργησή της.

Η τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται, επιβάλλει την άμεση επαναφορά της προστασίας της 1ης κατοικίας, πρώτα με την  αναβίωση του “νόμου Κατσέλη”, ακολούθως μόνιμη και διαρκή προστασία με συγκεκριμένα κριτήρια και στη συνέχεια με ρητή συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας αυτής. Και να δοθεί το δικαίωμα εκ του νόμου σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε όσους πληρούσαν τουλάχιστον τα κριτήρια του “νόμου Κατσέλη”, να την διεκδικήσουν και πάλι με ανακοπή κατά του πλειστηριασμού.

Ανάλογες διατάξεις, αν και ανεπαρκείς, είχαν ισχύσει μετά τη ναζιστική κατοχή προς όφελος όσων είχαν χάσει ακίνητα. Χρειάζονται και τώρα, για να ανατραπούν οι συνέπειες της “Νέας Κατοχής” και των ανήθικων νομοθετημάτων που επέβαλε εκβιαστικά ξένη δύναμη.

Αν αληθεύει ο ισχυρισμός των κυβερνώντων ότι τα μνημόνια τελείωσαν, ας καταργήσουν την ανήθικη μνημονιακή κατάργηση της προστασίας της 1ης κατοικίας.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>