• ΤΡΕΙΣ ΝΕOΙ ΜΗΤΡOΠOΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΝΕOΙ ΕΠΙΣΚOΠOΙ

Σε εκλογή τριών Μητροπολιτών και δέκα βοηθών επισκόπων προχώρησε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.


Όπως τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία προς την Ιεραρχία ο πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, βασικό θέμα της σύγκλησης της φετινής Ιεραρχίας ήταν η εκλογή Μητροπολιτών και Επισκόπων: «Η φετινή σύγκληση της Ιεραρχίας έχει βασικό της θέμα την εκλογή Μητροπολιτών και Επισκόπων. Από τα αρχαία χρόνια, η εκλογή του Επισκόπου ήταν κεντρικό θέμα  στις Συνόδους, διότι από πολύ νωρίς διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι ο επίσκοπος έχει κεντρική θέση στη ζωή της Εκκλησίας.
Και αυτό διότι ο Επίσκοπος έλαβε από την αρχή εικονολογικό πρόσημο. Θεωρήθηκε «εις τύπον και τόπον Χριστού».

Οι νέοι Μητροπολίτες

Κατά την πρώτη ημέρα, τη Δευτέρα εκλέχθηκαν οι νέοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης, ως εξής:

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς  Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.
Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Οι νέοι επίσκοποι

Επίσης εξελέγησαν, ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας.
Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων.
Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου.
Ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών.
Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σκοπέλου.
Ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λακεδαιμονίας.
Ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αμφιπόλεως.

Κατά την δεύτερη ημέρα της Ιεραρχίας, την Τρίτη, εξελέγησαν:

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σταυροπηγίου.
Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παρασκευάκος, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Καρυουπόλεως.
Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μηλιώνης, Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής.

Η «Χριστιανική» εύχεται στους νεοεκλεγέντες επισκόπους και μητροπολίτες καλή δύναμη για τη συνέχιση της υψηλής τους διακονίας χάριτι Θεού,
εις ωφέλειαν και οικοδομήν του λαού του Θεού.
Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας ολοκληρώθηκαν χθες, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

100 χρόνια «Θεολογία»

Το απόγευμα χθες έγινε η έναρξη του Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού «Θεολογία», με τη συμμετοχή Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών από συνολικά 11 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Το Συνέδριο έχει τίτλο «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας» και αποτελεί άτυπη συνέχεια των Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «διότι η Σύνοδος μέσα από την όλη προβληματική και την συνειδητοποίηση των διαστάσεων των νέων προκλήσεων καλείται να ορθοτομήσει λόγο ουσιαστικό, επίκαιρο και δραστικό», όπως τόνισε ο Μακαριώτατος.

ΦΩΤΟ:  Από δεξιά οι νέοι Μητροπολίτες: Φλωρίνης, Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας με τον Αρχιεπίσκοπο

“Χριστιανική” 12 ‘Οκτωβρίου 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>