
Σήμερα ο εθνικός σχεδιασμός είναι ένα μίγμα ερασιτεχνισμού, ασυναρτησίας και σπασμωδικών αντανακλαστικών, εξ ου και τα αλυσιδωτά λάθη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.
Όταν, μετά τον ξεριζωμό από τη Θράκη, τη Μ. Ασία, την Κων/πολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, το διωγμό από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τη Ρωσία και την Αίγυπτο, τη ληστρική αφαίρεση της Βορείου Ηπείρου, αλλά και την εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου, απειλούμαστε εμπράκτως με νέα συρρίκνωση.
Όταν αντιμετωπίζουμε ένα γείτονα δόλιο και αρπακτικό, που καθ’ έξιν και κατ’ εξακολούθηση προσβάλλει έργω την εθνική μας κυριαρχία και ο δρόμος της «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάνης άνοιξε, μετά τη κατοχή του Αφρίν στη Συρία διά των όπλων.
Η αποτρεπτική μας στρατηγική, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει, έχει καταρρεύσει επικίνδυνα, διότι έχουμε ήδη περάσει στη φάση της «ενδοπολεμικής αποτροπής». Η Τουρκία πέρασε το φράγμα των απειλητικών δηλώσεων και προβαίνει σε ολοένα και περισσότερες ενέργειες, που υποδηλώνουν ότι τόσο η γενική αποτροπή όσο και η άμεση αποτροπή διαπεράστηκαν.
Ο εμβολισμός του λιμενικού μας σκάφους στα Ίμια τέτοια ενέργεια συνιστά. Όπως, επίσης, τυχόν εγκατάσταση του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου “Deep Sea Melto II”σε θαλάσσιο κυπριακό οικόπεδο.
Χωρίς άλλη χρονοτριβή, η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική στρατηγική, η οποία –μεταξύ άλλων- πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα ακόλουθα.
Νηφάλια αποφασιστικότητα αλλά και προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα ενδεχόμενα, που θα επιτρέψει την εφαρμογή στην επικράτειά μας όσων ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, που θα καταστήσει την αποτροπή μας τέτοια, ώστε να είναι απαγορευτική και η παραμικρή πρόκληση.
Μέτρα μεγιστοποίησης της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικονομικών πόρων, που διατίθενται για την αμυντική μας ισχυροποίηση. Απεμπλοκή των αμυντικών δαπανών από τα Μνημόνια, οι οποίες έχουν περικοπεί αλόγιστα, ενάντια στην ορθοκρισία.
Το γεγονός αυτό υπήρξε «παράθυρο ευκαιρίας», που εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία, για να προωθήσει τον επεκτατισμό της σε Αιγαίο και Κύπρο.
Σύναψη Συμφωνιών, ομαδοποιήσεις εντός συμμαχιών και δημιουργία διπλωματικών ερεισμάτων με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και σεβασμό των Διεθνών Συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου.
Ενιαίο πολιτικό μέτωπο , λαϊκή συσπείρωση και ετοιμότητα και ομογενειακή κινητοποίηση.
Η στρατιωτική κρίση και το πολεμικό επεισόδιο απομακρύνονται όσο πιο ισχυρή και αποφασιστική είναι μία χώρα.
Οι μεγαλοστομίες, οι πολεμικές ιαχές και η γελοία μεγαλόστομη ρητορική υποβάλλουν, τελικά, κατευναστικές και υποχρεωτικές αποφάσεις. Και δημιουργούν την εντύπωση μιας διμερούς αντιπαράθεσης, που θολώνει την εικόνα διεθνώς.
Όσο απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση, τόσο αυξάνεται η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας.
Συγκρότηση Γενικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών.
Ο Λαός μας ιστορικά έχει δώσει υψηλά δείγματα θάρρους, εθνικής ανάτασης και φιλοπατρίας. Έχει εκπλήξει με τις αντοχές του, τις ταλαιπωρίες, δουλείες, εισβολές και επιβουλές με τους ήρωες, Νεομάρτυρες και αγωνιστές που έβγαλε.
Για να τα καταφέρουμε και πάλι. Για να αντέξουμε και να μείνουμε όρθιοι, χρειαζόμαστε τις διαχρονικές αξίες, που βοήθησαν το Έθνος να ξεπερνά τις δυσκολίες.