• Η αντίσταση στη φαιά πανούκλα του Ναζισμού και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την 80ή επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941:

Συμπληρώνονται σήμερα ογδόντα χρόνια από την επίθεση που εξαπέλυσε τα χαράματα της 6ης Απριλίου 1941 το Γ΄ Ράιχ εναντίον της χώρας μας. Η Ελλάδα, μετά από τον ηρωικό και νικηφόρο αγώνα της στα βουνά της Αλβανίας, που σήμανε και την πρώτη νίκη των Συμμάχων εναντίον του Άξονα, βρέθηκε να πολεμά σε έναν άνισο αγώνα, ταυτόχρονα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Μπορεί η υπεροπλία του Άξονα να λύγισε το κορμί της Ελλάδας, αλλά το φρόνημα του λαού μας παρέμεινε αδούλωτο, πιστό στις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας. Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Μάχης της Κρήτης έδωσε το σύνθημα για τη γέννηση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης, που μαζί με τον αγώνα των Συμμάχων πέτυχαν τη συντριβή του Άξονα.

Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στη φαιά πανούκλα του ναζισμού – φασισμού και θυσιάστηκε όσο λίγοι λαοί. Ο λιμός της Κατοχής, αποτέλεσμα της συστηματικής λεηλασίας του πλούτου των Ελλήνων, οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων, η εξολόθρευση της Εβραϊκής Κοινότητας, η καταναγκαστική εργασία, τα ανείπωτα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο λαός μας και η ολοσχερής καταστροφή της χώρας συνιστούν το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας: ένα τερατώδες έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, στα όρια της γενοκτονίας.

Όμως, ογδόντα χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμη αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα εις βάρος του ελληνικού λαού. Οι μεταπολεμικές γερμανικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες αψηφούν προκλητικά τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας (αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, επανορθώσεις για την λεηλασία και καταστροφή της χώρας, επιστροφή του κατοχικού δανείου και των αρχαιολογικών θησαυρών). Τριάντα ένα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, η ΟΔΓ συνεχίζει να καταπατά ακόμη και την ίδια της την υπογραφή στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, χρησιμοποιώντας εξοργιστικά πολιτικά και νομικά τεχνάσματα.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κλιμάκωση της ανάλγητης και αλαζονικής συμπεριφοράς της γερμανικής κυβέρνησης εις βάρος της Ελλάδας. Αντί η ΟΔΓ να αναλάβει, ως οφείλει καθώς είναι ο καθολικός διάδοχος του Γ΄ Ράιχ, την ηθική, πολιτική, νομική και ιστορική της ευθύνη για την πρωτοφανών διαστάσεων βία, ληστεία και τρομοκρατία της ναζιστικής Γερμανίας εις βάρος του ελληνικού λαού, απαντά προκλητικά ότι, τάχα, «το θέμα έχει οριστικά κλείσει». Ισχυρισμός παντελώς αβάσιμος και ατεκμηρίωτος, που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με προγενέστερη επιχειρηματολογία της ίδιας της ΟΔΓ και καταρρίπτεται ακόμη και από τα πορίσματα της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Και, παράλληλα, με το δούρειο ίππο των πρωτοβουλιών ψευδεπίγραφης «ελληνογερμανικής συμφιλίωσης» επιχειρεί να αλώσει τις ψυχές των νέων μας, να αναθεωρήσει την Ιστορία και να υπονομεύσει τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Ωστόσο, η πρόσφατη συζήτηση στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι, παρά το πέπλο σιωπής που δημιούργησε η επί δεκαετίες αδιαλλαξία της Γερμανίας και η αναβλητικότητα ή και αβελτηρία των ελληνικών κυβερνήσεων, το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών δεν έχει κλείσει! Οι ελληνικές αξιώσεις παραμένουν «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες». Ο αγώνας του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, που έχει πλέον ισχυρά ερείσματα και στη Γερμανία, αρχίζει να αποφέρει καρπούς.

Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να μη λησμονεί, όπως την καλούσε επί δεκαετίες ο Μανώλης Γλέζος, ότι η Αντίσταση και η θυσία της Ελλάδας συνέβαλε καθοριστικά στην λύτρωση της Ευρώπης – και της ίδιας της Γερμανίας – από τον ναζιστικό ζυγό. Η ΟΔΓ οφείλει να αντιληφθεί ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν μπορεί να κλείσει μονομερώς. Η επίμονη άρνησή της θα συνεχίσει να τραυματίζει τις σχέσεις των δύο χωρών μέχρι τη δίκαιη και οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Επιπλέον, καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει το επικίνδυνο εγχείρημα αναθεώρησης της Ιστορίας και  σχετικοποίησης των ναζιστικών εγκλημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει την ρητή εντολή της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και να προχωρήσει, χωρίς άλλη αναβολή, στις απαιτούμενες ενέργειες για τη δικαίωση της Ελλάδας (κατάργηση του άρση του άρθρου 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς και του δικαστικού ενσήμου για τις αναγνωριστικές αγωγές των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας,  προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια κ.α.). Οφείλει, επίσης να αποσυρθεί από τη συμμετοχή, στήριξη και παντός τύπου διευκόλυνση που παρέχει στις γερμανικές, νεοαποικιοκρατικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες της ΟΔΓ («Ελληνογερμανική Συνέλευση», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας», κ.α.). Η διείσδυση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στην ελληνική εκπαίδευση μέσω του προγράμματος «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» συνιστά προσβολή για την Αντίσταση και τη θυσία της Ελλάδας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση του προγράμματος αυτού στα σχολεία της χώρας μας. Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι επιθυμούμε την φιλία και συνεργασία με τον γερμανικό λαό και γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε. Φιλία και συνεργασία, όμως, πραγματική, που μπορεί να εδραιωθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της ιστορικής μνήμης, του αμοιβαίου σεβασμού και της Δικαιοσύνης.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί για την προάσπιση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής μας αξιοπρέπειας και για την ανάδειξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών ως κορυφαίου εθνικού ζητήματος, σε πείσμα όσων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το υπονομεύουν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δίκαια της πατρίδας και του λαού μας ανυποχώρητα! Mε σθένος, ενότητα, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα! Μέχρι τη νίκη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>