• ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • 400.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ
  • ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
  • ΡΗΞΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ο παλαίμαχος Αμερικανός δημοσιογράφος Σίμορ Χερς, βραβευμένος με το βραβείο Πούλιτσερ για την αποκάλυψη της σφαγής αμάχων από τον αμερικανικό στρατό στο βιετναμικό χωρίο Μάι Λάι το 1968, κάνει νέες αποκαλύψεις για τα παρασκήνια του πολέμου στην Ουκρανία: Το μέγεθος της διαφθοράς του καθεστώτος του Κιέβου, με κατάχρηση της βοήθειας που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολογίζουν σε 400 εκατομμύρια δολάρια. Ότι οι Ουκρανοί αγοράζουν καύσιμα από τους Ρώσους. Τη ρήξη του Προέδρου Μπάιντεν με μέρος των στελεχών των μυστικών υπηρεσιών. Την εμμονική στάση Μπλίνκεν και Σάλιβαν που εκφράζουν την πλέον φιλοπόλεμη και αντιρωσική τάση και αποφασίζουν για την αμερικανική πολιτική. Την αντίστοιχη στάση του Πούτιν, που κινείται ανορθολογικά και αντίθετα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας. Την αδυναμία συνεννόησης των δύο πλευρών. Την παρουσία 20.000 ετοιμοπόλεμων Αμερικανών στρατιωτών, για την οποία δεν μιλά κανείς,  κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να είναι προάγγελος άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Παραθέτουμε μεταφρασμένο από την ιστοσελίδα του δημοσιογράφου το άρθρο με τίτλο “Εμπορευόμενοι με τον εχθρό” . Έχουμε ήδη παραθέσει τις αποκαλύψεις του για την δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream, που επίσης προέρχονται από ενεργό στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών “μετά λόγου γνώσεως”. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την πηγή του, μπορούν και τον διαψεύδουν…          

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Volodymyr Zelensky, χρησιμοποιεί τα κεφάλαια των Αμερικανών φορολογουμένων για να πληρώσει ακριβά το ζωτικής σημασίας καύσιμο ντίζελ που κρατά τον ουκρανικό στρατό σε κίνηση στον πόλεμο του με τη Ρωσία. Είναι άγνωστο πόσα πληρώνει η κυβέρνηση Ζελένσκι ανά γαλόνι για τα καύσιμα, αλλά το Πεντάγωνο πλήρωνε έως και 400 δολάρια ανά γαλόνι για να μεταφέρει βενζίνη από ένα λιμάνι στο Πακιστάν, μέσω φορτηγού ή αλεξίπτωτου, στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του επί δεκαετίες αμερικανικού πολέμου εκεί.

Αυτό που είναι επίσης άγνωστο είναι ότι ο Ζελένσκι αγόραζε τα καύσιμα από τη Ρωσία, τη χώρα με την οποία, και η χώρα του και η Ουάσιγκτον, βρίσκονται σε πόλεμο, και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος και πολλοί στο περιβάλλον του έχουν ξοδέψει ανείπωτα εκατομμύρια από τα αμερικανικά δολάρια που προορίζονται για τις πληρωμές του καύσιμου ντίζελ. Μια εκτίμηση από αναλυτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέβαζε τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια σε 400 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, τουλάχιστον. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας συνέκρινε το επίπεδο της διαφθοράς στο Κίεβο ως πλησιέστερο σε αυτό του αφγανικού πολέμου, «αν και δεν θα υπάρξουν επαγγελματικές εκθέσεις ελέγχου από την Ουκρανία».

«Ο Ζελένσκι αγόραζε ντίζελ με έκπτωση από τους Ρώσους», μου είπε ένας ενημερωμένος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «Και ποιος πληρώνει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο; Εμείς. Ο Πούτιν και οι ολιγάρχες του βγάζουν εκατομμύρια».

Πολλά κυβερνητικά υπουργεία στο Κίεβο κυριολεκτικά «ανταγωνίζονται», μου είπαν, για τη δημιουργία εταιρειών για εξαγωγικά συμβόλαια όπλων και πυρομαχικών με ιδιώτες εμπόρους όπλων σε όλο τον κόσμο, που όλα εξασφαλίζουν μίζες. Πολλές από αυτές τις εταιρείες εδρεύουν στην Πολωνία και την Τσεχία, αλλά άλλες πιστεύεται ότι υπάρχουν στον Περσικό Κόλπο και στο Ισραήλ. «Δεν θα εκπλαγώ αν μάθαινα ότι υπάρχουν άλλοι σε μέρη όπως τα νησιά Κέιμαν και ο Παναμάς, και υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που εμπλέκονται», μου είπε ένας Αμερικανός ειδικός στο διεθνές εμπόριο.

Το θέμα της διαφθοράς τέθηκε απευθείας στον Ζελένσκι σε μια συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο στο Κίεβο με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Το μήνυμά του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, όπως μού είπε ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με άμεση γνώση της συνάντησης, ήταν σαν να ερχόταν από ταινία του 1950. Ο Μπερνς είπε στον Ουκρανό πρόεδρο, ότι οι ανώτεροι στρατηγοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο ήταν θυμωμένοι με αυτό που έβλεπαν ως απληστία του Ζελένσκι,  επειδή «έπαιρνε μεγαλύτερο μερίδιο από τα παράνομα χρήματα από ό,τι έπαιρναν οι στρατηγοί».

Ο Μπερνς παρουσίασε επίσης στον Ζελένσκι μια λίστα με τριάντα πέντε στρατηγούς και ανώτερους αξιωματούχους των οποίων τη διαφθορά γνώριζε η CIA και άλλοι στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ζελένσκι απάντησε στις αμερικανικές πιέσεις δέκα ημέρες αργότερα, απολύοντας δημόσια δέκα από τους πιο επιδεικτικούς αξιωματούχους της λίστας και δεν έκανε κάτι άλλο. «Οι δέκα που ξεφορτώθηκε καυχιόντουσαν με θράσος για τα χρήματα που είχαν – κυκλοφορώντας στο Κίεβο με τη νέα τους Mercedes», μου είπε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η απρόθυμη απάντηση του Ζελένσκι και η έλλειψη ενδιαφέροντος του Λευκού Οίκου θεωρήθηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ως άλλο ένα σημάδι ελλείμματος ηγεσίας που οδηγεί σε «ολική κατάρρευση» της εμπιστοσύνης μεταξύ του Λευκού Οίκου και ορισμένων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών… Ένα άλλο ζήτημα που διχάζει, όπως μού είπαν κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο ρεπορτάζ μου, είναι η ιδεολογική μονομέρεια και η έλλειψη πολιτικής ικανότητας που επέδειξαν ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Ο πρόεδρος και οι δύο κύριοι σύμβουλοί του για την εξωτερική πολιτική «ζουν σε διαφορετικούς κόσμους» από τους έμπειρους διπλωμάτες και αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών που έχουν τοποθετηθεί στον Λευκό Οίκο. «Δεν έχουν εμπειρία, κρίση και ηθική ακεραιότητα. Λένε απλώς ψέματα και επινοούν ιστορίες. …», είπε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών. (…)

Ένας εξέχων συνταξιούχος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στην εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, απεικόνισε, τον Μπλίνκεν ως κάτι περισσότερο από ένα « στέλεχος του Κογκρέσου που αναβαθμίστηκε δυσανάλογα» και τον Σάλιβαν ως «έναν διευθυντή πολιτικής εκστρατείας», οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν στο επίκεντρο και στον κόσμο της υψηλής διπλωματίας» χωρίς να λαμβάνουν υπόψη αντίθετες γνώμες εμπάθεια για την αντιπολίτευση. Είναι αξιοπρεπείς πολιτικοί, πρόσθεσε, «αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε πλήρη παγκόσμια ανατροπή των συνθηκών στην πολιτική και στην ενέργεια.  Η Κίνα και η Ινδία πωλούν τώρα επεξεργασμένη βενζίνη στον δυτικό κόσμο. Είναι απλώς μια επιχείρηση».

Δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης το γεγονός ότι και ο Πούτιν ενεργεί ανορθολογικά. Ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών μου είπε ότι όλα όσα κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία είναι αντίθετα με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας. Το συναίσθημα έχει υπερβεί τον ορθολογισμό και κάνει πράγματα άκρως αντιπαραγωγικά. Και υπ’ αυτές τις συνθήκες θα καθίσουμε με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν και θα το λύσουμε; Δεν υπάρχει περίπτωση.”

«Υπάρχει μια πλήρης ρήξη σχέσεων μεταξύ της ηγεσίας του Λευκού Οίκου και της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών», είπε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. Το ρήγμα χρονολογείται από το φθινόπωρο, όταν, όπως ανέφερα στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Μπάιντεν διέταξε την μυστική καταστροφή των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. «Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream δεν συζητήθηκε ποτέ, ούτε καν ήταν γνωστή εκ των προτέρων, από την κοινότητα»,  μου είπε ο αξιωματούχος. «Και δεν υπάρχει στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου. Οι ΗΠΑ πέρασαν δύο χρόνια σχεδιάζοντας την εισβολή στη Νορμανδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι θα κάνουμε αν η Κίνα αποφασίσει να εισβάλει στην Ταϊβάν;» Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών δεν έχει ακόμη διατάξει μια Εθνική Εκτίμηση Πληροφοριών (National Intelligence Estimate- NIE) για την υπεράσπιση της Ταϊβάν από την Κίνα, η οποία θα παρέχει εθνική ασφάλεια και πολιτική καθοδήγηση σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ακόμη λόγος, παρά τις επανειλημμένες αμερικανικές πολιτικές προκλήσεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους, είπε ο αξιωματούχος, να υποπτευόμαστε ότι η Κίνα έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ταϊβάν. Έχει χάσει δισεκατομμύρια δημιουργώντας την εξαιρετικά φιλόδοξη Πρωτοβουλία “Belt and Road”  με στόχο τη σύνδεση της Ανατολικής Ασίας με την Ευρώπη και επενδύοντας, ίσως απερίσκεπτα, σε θαλάσσια λιμάνια σε όλο τον κόσμο. «Το θέμα είναι», μου είπε ο αξιωματούχος, ότι «δεν υφίσταται πλέον η NIE ως λειτουργική διαδικασία.

«Ο Μπερνς δεν είναι το πρόβλημα», είπε ο αξιωματούχος. «Το πρόβλημα είναι ο Μπάιντεν και οι κύριοι υπαρχηγοί του – ο Μπλίνκεν και ο Σάλιβαν και η αυλή των πιστών οπαδών τους – που βλέπουν θεωρούν ότι όσοι επικρίνουν τον Ζελένσκι είναι υπέρ του Πούτιν.  Με τη λογική ότι «Είμαστε ενάντια στο κακό. Η Ουκρανία θα πολεμήσει «μέχρι την τελευταία σφαίρα, και θα συνεχίσει να πολεμά». Κι έτσι ο Μπάιντεν λέει στην Αμερική ότι θα πολεμήσουμε όσο χρειαστεί».

Ο αξιωματούχος ανέφερε την ελάχιστα γνωστή και σπάνια συζητούμενη ανάπτυξη, που εξουσιοδοτήθηκε από τον Μπάιντεν, δύο ταξιαρχιών με χιλιάδες ανθρώπινου δυναμικού από τις καλύτερες στρατιωτικές μονάδες της Αμερικής στην περιοχή. Μια ταξιαρχία της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας εκπαιδεύεται εντατικά και ασκείται από τη βάση της εντός της Πολωνίας σε απόσταση λίγων μιλίων από τα ουκρανικά σύνορα. Ενισχύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από μια ταξιαρχία της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας που αναπτύχθηκε στη Ρουμανία. Το πραγματικό ανθρώπινο δυναμικό των δύο ταξιαρχιών, μαζί με τις διοικητικές και υποστηρικτικές μονάδες -με τα φορτηγά και τους οδηγούς που μεταφέρουν τη συνεχή ροή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που ρέουν δια θαλάσσης για να κρατήσουν τις μονάδες έτοιμες να πολεμήσουν- θα μπορούσε συνολικά να ξεπεράσει τις 20.000.

Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών μου είπαν ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος ανώτερος αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο γνωρίζει πραγματικά τι συμβαίνει στην 82η  και στην 101η. Είναι εκεί ως μέρος μιας άσκησης του ΝΑΤΟ, ή για να υπηρετήσουν με μαχητικές μονάδες του ΝΑΤΟ εάν η Δύση αποφασίσει να εμπλακεί με ρωσικές μονάδες στο έδαφος της Ουκρανίας; Είναι εκεί για να ασκηθούν ή για να τραβήξουν τη σκανδάλη; Οι κανόνες εμπλοκής λένε ότι δεν μπορούν να επιτεθούν στους Ρώσους, εκτός εάν τα παιδιά μας δεχθούν επίθεση».

«Αλλά οι ερασιτέχνες κάνουν εδώ παιχνίδι», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει συντονισμός του NSC και ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να πάει στον πόλεμο. Κανείς δεν ξέρει αν ο Λευκός Οίκος γνωρίζει τι συμβαίνει. Απευθύνθηκε ο πρόεδρος στον αμερικανικό λαό, με μια ενημερωτική εκπομπή, για το τι συμβαίνει; Οι μόνες ενημερώσεις που λαμβάνουν σήμερα ο Τύπος και το κοινό είναι από εκπροσώπους του Λευκού Οίκου.

«Δεν πρόκειται απλώς για κακή ηγεσία. Δεν υπάρχει κανείς. Μηδέν.” Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μια ομάδα Ουκρανών πιλότων μάχης εκπαιδεύεται τώρα εδώ στην Αμερική για να πετά με μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής, με στόχο, εάν χρειαστεί, να πετάξει σε μάχη εναντίον ρωσικών στρατευμάτων και άλλων στόχων εντός της Ουκρανίας. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τέτοια ανάπτυξη.

Οι πιο ξεκάθαρες δηλώσεις της αμερικανικής πολιτικής δεν προέρχονται από τον Λευκό Οίκο, αλλά από το Πεντάγωνο. Ο στρατηγός Mark A. Milley, ο οποίος είναι πρόεδρος του Κοινού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε σχετικά με τον πόλεμο στις 15 Μαρτίου: «Η Ρωσία παραμένει απομονωμένη. Τα στρατιωτικά τους αποθέματα εξαντλούνται ραγδαία. Οι στρατιώτες τους είναι αποθαρρυμένοι, ανεκπαίδευτοι, στρατεύσιμοι και κατάδικοι χωρίς κίνητρα και η ηγεσία τους τους αποτυγχάνει. Έχοντας ήδη αποτύχει στους στρατηγικούς της στόχους, η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. . . . Αυτή η σχέση βασίζεται στους σκληρούς δεσμούς της καταστολής της ελευθερίας, της ανατροπής της ελευθερίας και της διατήρησης της τυραννίας τους. . . . Η Ουκρανία παραμένει ισχυρή. Είναι ικανοί και εκπαιδευμένοι. Ουκρανοί στρατιώτες είναι . . . ισχυροί στις μάχιμες μονάδες τους. Τα τανκς, τα μαχητικά οχήματα πεζικού και τα τεθωρακισμένα οχήματα τους θα ενισχύσουν μόνο την πρώτη γραμμή».

Υπάρχουν στοιχεία ότι ο Milley είναι τόσο αισιόδοξος όσο ακούγεται. Μου είπαν ότι πριν από δύο μήνες το Κοινό Επιτελείο είχε διατάξει το προσωπικό -η στρατιωτική φράση είναι «αποστολή» – να συντάξει μια συνθήκη για το τέλος του πολέμου που θα την παρουσίαζαν στους Ρώσους μετά την ήττα τους στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας.

Εάν η κατάσταση χειροτερέψει για τον ελλιπώς επανδρωμένο και οπλισμένο στρατό της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, οι δύο αμερικανικές ταξιαρχίες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και θα αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό εντός της Ουκρανίας; Είναι αυτό το σχέδιο ή η ελπίδα του Αμερικανού προέδρου; Αυτό είναι το περιεχόμενο της “συνομιλίας δίπλα στο τζάκι” * που θέλει να κάνει; Εάν ο Μπάιντεν αποφασίσει να μοιραστεί τις σκέψεις του με τον αμερικανικό λαό, θα μπορούσε να εξηγήσει τι κάνουν δύο στρατιωτικές ταξιαρχίες, πλήρως στελεχωμένες και εφοδιασμένες, τόσο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.

*ΦΩΤΟ  Μπάιντεν και Ζελένσκι κοντά σε τζάκι του Λευκού Οίκου, σημείο απ’ όπου συχνά γίνονται δηλώσεις των Προέδρων με επίσημους προσκεκλημένους τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>