• Περιορισμούς στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων εισηγείται η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων

  • Ισραήλ και “Μετάλλαξη Δ” : Το 50% των κρουσμάτων εμβολιασμένοι με δύο δόσεις

Τον καιρό του φυλετικού διαχωρισμού στο Νότο των ΗΠΑ, μέχρι και τη δεκαετία του 60, υπήρχαν καταλύματα και χώροι διασκέδασης και εστίασης που δέχονταν αποκλειστικά Λευκούς και άλλοι που δέχονταν και Μαύρους. Προς ενημέρωση των Αφροαμερικανών που ήθελαν να ταξιδέψουν στο Νότο, είχε εκδοθεί τουριστικός οδηγός, το λεγόμενο  “The Negro Motorist Green Book”  (“Το βιβλίο του Γκριν για το Νέγρο οδηγό”). Γράφτηκε από τον Βίκτορ Χιούγκο Γκριν κατά τα μέσα του 20ου αιώνα για να πληροφορήσει τους Αφροαμερικανούς που ταξίδευαν στον αμερικανικό νότο σχετικά με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τους χώρους διασκέδασης στα οποία τους επιτρεπόταν η είσοδος και διαμονή. Εξ ου και η ταινία “Πράσινο Βιβλίο” (“Green Book”-η ορθή απόδοση στα ελληνικά θα ήταν “Το βιβλίο του Γκριν” ). 

 Φαίνεται ότι και στην Ελλάδα θα χρειαστεί ανάλογος τουριστικός οδηγός, για να γίνεται η διάκριση ανάμεσα στους χώρους που δέχονται μόνον εμβολιασμένους και αυτούς που θα δέχονται ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους μαζί. Κίνητρο για να δέχονται μόνο εμβολιασμένους είναι η μεγαλύτερη πυκνότητα των προσώπων που οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δέχονται. Προφανώς, θεωρείται δεδομένο από τους εισηγητές των μέτρων ότι μεταξύ εμβολιασμένων είναι δυσχερέστερη η μετάδοση του ιού.

Παράλληλα, δεδομένου ότι όπως φαίνεται, η πειθώ δεν αρκεί για την ταχεία αύξηση του ποσοστού των εμβολιαζομένων, “επιστρατεύεται” η λογική των κινήτρων και των προνομίων. Η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό. Κατά συνέπεια, η αξιοπιστία της Πολιτείας και όχι ευτελή ανταλλάγματα είναι το κύριο όπλο για να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιασθούν.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγείται να γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις για τους ανεμβολίαστους πολίτες με αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test, ενώ δεν θα γίνονται δεκτά τα self test.

Όμως, προβληματίζει η εμπειρία του Ισραήλ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Λίμπεραλ”:

“Η εμπειρία του [Ισραήλ] από τη μετάλλαξη «Δέλτα» μας βάζει σε προβληματισμούς. Δείχνει ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Πόσο μάλλον όταν οι μισοί περίπου από τους ενήλικες που μολύνθηκαν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Το μοντέλο που ακολουθεί για να ξεπεράσει τη δοκιμασία παρακολουθείται στενά από τη διεθνή κοινότητα.

Το γεγονός ότι το 50% των κρουσμάτων καταγράφεται σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, οδήγησε καταρχήν σε επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ανοικτούς. Έφερε την επανασύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας. Έκανε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19 θα μπαίνουν σε καραντίνα έως και 14 ημέρες, αν οι αρχές πιστεύουν ότι είχαν στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος”

Στη Μεγάλη Βρετανία, από τους συνολικά 117  ανθρώπους  που υπέκυψαν μέσα στον Ιούνιο  με covid-19 προερχόμενο από την ινδική μετάλλαξη, οι 50 είχαν εμβολιαστεί πλήρως -δηλαδή είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου. Σύμφωνα με τα επίσημα βρετανικά στοιχεία, όλοι όσοι πέθαναν είχαν ηλικία άνω των 50 ετών. Κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε σε μικρότερες ηλικίες.

   

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>