Βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους πολίτες της χώρας ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουν κρατήσεις για διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι του 2021, ενώ είναι σφόδρα πιθανόν ούτε στη δική τους χώρα να μπορούν να μετακινηθούν, αν ο αντι-covid εμβολιασμός δεν προχωρήσει και δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.  

“Μέχρι να γνωρίζουμε πότε θα αποκλιμακωθεί η πολιτική εγκλεισμού (lockdown), κάτι που δεν είναι δυνατό να ξέρουμε μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα, όπως και μεγαλύτερη ενημέρωση για τα εμβόλια, σας παρακαλώ να μη κλείνετε διακοπές” , δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σε συνέντευξη στο BBC το πρωί της Τετάρτης.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του πληθυσμού σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις χώρες της Ε.Ε.. Σε αντίθεση με τη μάλλον χαλαρή στάση της Κυβέρνησης Τζόνσον στα πρώτα στάδια της πανδημίας, ήδη προαναγγέλλονται “δρακόντειες” ποινές μέχρι 10 ετών φυλάκισης και πρόστιμο έως 10.000 λιρών για όσους πολίτες επιστρέφουν από χώρες στην “κόκκινη” λίστα covid-19 και δεν το δηλώσουν. Η “ειλικρίνεια” θα επιβραβευθεί διότι θα στοιχίσει λιγότερο: Όποιος επιστρέφει από τις χώρες εκείνες, υποχρεώνεται να αγοράσει, αντί πακέτου διακοπών “πακέτο καραντίνας”, κόστους 1750 βρετανικών λιρών, που περιλαμβάνει την απομονωμένη διαμονή σε εγκεκριμένο ξενοδοχείο, τη μεταφορά και τις ιατρικές εξετάσεις.

Η προτροπή αυτή προκαλεί αβεβαιότητα για τον τομέα εκείνο της ελληνικής τουριστικής “βιομηχανίας”, ο οποίος βασίζεται σε σημαντικό ποσοστό στους Βρετανούς τουρίστες. Αν η ίδια τάση επαληθευθεί και σε άλλες χώρες προέλευσης, τότε τα πράγματα φαντάζουν δύσκολα για τον τουριστικό κλάδο και το 2021.

Η πρόοδος του εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 τον Φεβρουάριο (περίπου 15.000) σε σχέση με την κατακόρυφη άνοδο του Ιανουαρίου 2021 (έφτασαν τις 60.000), έχουν δημιουργήσει “προσδοκίες” στους πολίτες, τις οποίες έσπευσε να “ψαλιδίσει” ο Υπουργός, προκειμένου να αποτρέψει κρατήσεις που είναι ενδεχόμενο να ματαιωθούν. Μέχρι το 2019, τα δεδομένα των κρατήσεων από τους χειμερινούς μήνες προσδιόριζαν σε μεγάλο βαθμό την πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων το καλοκαίρι.

 

Φαίνεται ότι ούτε εφέτος θα υπάρξει τέτοια “κανονικότητα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>