Με ψήφους 6 έναντι 3, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής δεν είχε την αρμοδιότητα να θέσει σε ισχύ το πρόγραμμα για τη διαγραφή χρεών από φοιτητικά δάνεια, ύψους 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επηρεάζει 40 εκατομμύρια ανθρώπους με εισοδηματικά κριτήρια. Στις ΗΠΑ, όπου η δωρεάν Ανώτατη Παιδεία είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, είναι συνηθισμένη η πρακτική του φοιτητικού δανείου με την προσδοκία ότι ο δανειολήπτης θα το ξεπληρώσει μόλις αποκατασταθεί επαγγελματικά. Όμως, η κρίση covid-19 έχει προκαλέσει  δυσκολίες στην αποπληρωμή, με αποτέλεσμα η λύση του κοινωνικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί να αποτελέσει βασική εξαγγελία του Μπάιντεν, ιδίως κατ’ απαίτηση της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος.  

Ήδη, με νόμο του 2003 για τις “Ευκαιρίες Ελαφρύνσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση για Φοιτητές”, ο Υπουργός Παιδείας μπορεί να μεταβάλει τους όρους του δανεισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία.

Όμως, η συντηρητική πλειοψηφία των έξι δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι στην προκειμένη περίπτωση, ο Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μπάιντεν υπερέβη κατά πολύ την νομοθετική εξουσιοδότηση, φτάνοντας στο σημείο να ξαναγράψει το νόμο. Η μειοψηφία αντέτεινε ότι με την απόφασή του, το Δικαστήριο υποκαθιστά το Κογκρέσο και την Κυβέρνηση στην άσκηση πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι τα 9 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ είναι ισόβια και διορίζονται από τον εν ενεργεία Πρόεδρο, εφόσον κάποιο αποβιώσει ή παραιτηθεί. Συνέπεσε δύο από τα “φιλελεύθερα” μέλη του Δικαστηρίου να αντικατασταθούν από συντηρητικούς της επιλογής του Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα ο συσχετισμός να μεταβληθεί σε 6-3 υπέρ των Συντηρητικών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να επαναφέρει το νομοθέτημα σε άλλη βάση. Επειδή όμως αυτό θα πάρει χρόνο και από το φθινόπωρο λήγει η αναστολή πληρωμών των δόσεων των φοιτητικών δανείων, θα υπάρξει νέα αναστολή πληρωμής. Κατάγγειλε την “υποκρισία των Ρεπουμπλικάνων….Δεν είχαν πρόβλημα με δάνεια δισεκατομμυρίων που σχετίζονταν με την πανδημία σε επιχειρήσεις-ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων  ή και εκατομμυρίων δολαρίων σε κάποιες περιπτώσεις για δικές τους επιχειρήσεις. Και τα δάνεια αυτά διαγράφηκαν.”

Ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί στις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι οι δανειολήπτες που προέρχονται από τα Πανεπιστήμια, που είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν περιλαμβάνονται κατά κανόνα στις κατηγορίες ανθρώπων που ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους και ιδίως τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το γεγονός ότι στις ΗΠΑ όχι μόνο συζητείται, αλλά και εφαρμόζεται η “Σεισάχθεια” πρέπει να προβληματίσει τους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν υπερχρεωθεί. Η διαγραφή τμήματος του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους είναι όχι μόνον εφικτή, αλλά και επιβεβλημένη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>