ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ-

Το Πολιτικό Γραφείο της Χ.Δ. ενέκρινε την ακόλουθη ανακοίνωση, σε σχέση με την επιδημία του “κοροναϊού” και τις επιπτώσεις της: 

Η παγκόσμια επιδημία του «κορονoϊού» (covid-19), η οποία πρώτα έπληξε κατά κύριο λόγο την Κίνα και ήδη επικεντρώνεται στην Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική, έρχεται σε κοινωνίες που ήδη νοσούσαν με πολλούς τρόπους.
Ήδη από χρόνια γινόταν μεταφορικά λόγος για «επιδημία», όταν στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, η οικονομική κρίση με μια ισχυρή οικονομία αστραπιαία μεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο.
Έτσι και η τωρινή επιδημία, μεταδόθηκε άμεσα παντού, λόγω των πολυπληθών και μακρινών μετακινήσεων ανθρώπων, πολύ ταχύτερα από παλαιότερες πανδημίες.

Η νόσος αυτή βρίσκει τις κοινωνίες περισσότερο ανοχύρωτες από ποτέ, αφού για την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, η δημόσια υγεία λογίζεται ως περιττή πολυτέλεια και υποκείμενη σε περικοπές, προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα».

Στην Ελλάδα, μετά το 2010 έκλεισαν 10 δημόσια νοσοκομεία, ενώ στην Ιταλία που δοκιμάζεται περισσότερο απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι νοσοκομειακές κλίνες, από 7 ανά 1000 κατοίκους τη δεκαετία του 1990, έχουν πέσει στις 3,2 το 2015, ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων του «συμφώνου σταθερότητας», το οποίο έχει επιβάλει η γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δε τωρινή ηγεσία της Ε.Κ.Τ., υπό την Κριστίν Λαγκάρντ, επιδεικνύει ακόμα μεγαλύτερη σκληρότητα και αναλγησία από τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, σε σχέση με τα επιβαλλόμενα μέτρα ανακούφισης των οικονομιών που δοκιμάζονται.
Έχουμε ήδη τονίσει ότι μια πολιτική «παύσης πληρωμών» απέναντι στο Λαό, είναι μια πολιτική χρεωκοπημένη. Ότι κυβερνήσεις και χώρες που σαν τον «άφρονα πλούσιο» της βιβλικής παραβολής έχουν κύριο σκοπό να συνάζουν πλούτη σε βάρος των θεμελιωδών αναγκών και δικαιωμάτων του Λαού, είναι κυβερνήσεις και χώρες χρεωκοπημένες. Και οι συνέπειες της ηθικής αυτής χρεωκοπίας αναδεικνύονται με την τωρινή πανδημία, που βρίσκει αποδυναμωμένα από τις περικοπές τα Εθνικά Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρωζώνης. Συνέπειες με μέγεθος πολύ μεγαλύτερο και καταστρεπτικό, από τις «εξοικονομήσεις» που βαυκαλίζονταν ότι εξασφάλιζαν οι λογιστές των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία που κυβερνά σήμερα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Ιούλιο του 2015, υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι πυλώνες της επιβολής της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ελλάδα και μοιράζονται την ευθύνη για τις συνέπειες.

Καλείται η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας όσων πλήττονται από τα προβλήματα που δημιουργεί η επιδημία, όπως κάνει η ισπανική Κυβέρνηση: Άτοκα δάνεια, υποχρεωτικές επαναπροσλήψεις, διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υποχρέωση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδότησης και τηλεφώνου ακόμα και με ανεξόφλητους λογαριασμούς, διανομή τροφίμων στους αναξιοπαθούντες.
Ήδη εξαρχής είχε εκτιμηθεί ότι η ανεύρεση ενός αποδεκτού νομικά εμβολίου θα χρειαζόταν οπωσδήποτε ενάμιση χρόνο. Υπό τις παρούσες όμως συνθήκες πανικού, καθόλου απίθανη δε θα ήταν η πρόωρη εμφάνιση μιας επινοημένης «ευρεσιτεχνίας», όπως αυτή που εμφανίζεται εσχάτως στη Γερμανία. Σε αυτή την περίπτωση, η φαρμακευτική εταιρεία που θα εισήγαγε το εμβόλιο στην αγορά θα είχε τεράστιου ύψους υπερκέρδη, όπως η Novartis το 2009, η οποία εμφάνισε εμβόλιο έξι μήνες νωρίτερα του «αναμενόμενου», με την τότε ελληνική κυβέρνηση να παραγγέλνει 16 εκατομμύρια εμβόλια που αποδείχτηκαν άχρηστα.
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε και τη λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκε η Εκκλησία, τόσο από την νεοφιλελεύθερη, όσο και από την αριστερίζουσα εκδοχή του Υλισμού και τους πλέον υστερικούς και προκατειλημμένους εκφραστές τους, με πρόσχημα τον φερόμενο κίνδυνο της δημόσιας υγείας από τις ιερές ακολουθίες και τη Θεία Μετάληψη.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν επρόκειτο για ένα από τα συνηθισμένα ξεσπάσματα αντικληρικαλισμού των γνωστών αντιεκκλησιαστικών κύκλων, αλλά για ευθεία, αποδομητική και αήθη επίθεση πρωτοφανούς υστερίας στον πυρήνα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης μας, που είναι η ευχαριστιακή σύναξη με επίκεντρο τη Θεία Μετάληψη. Που δεν είναι απλός συμβολισμός, αλλά κοινωνία σώματος και αίματος Χριστού. Και που με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία από πλήθος επιδημιών του παρελθόντος, πολύ πιο επικίνδυνων και θανατηφόρων από τον «covid-19», δεν έχει γίνει αιτία μετάδοσης νοσημάτων.

Είναι γεγονός ότι η Διοικούσα Εκκλησία δεν αντιλήφθηκε από την αρχή τις ανησυχίες της κοινωνίας σε όλες τις διαστάσεις τους, ώστε να επικεντρωθεί εξαρχής στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που μπορούν και πρέπει να ληφθούν στις εκκλησίες. Υπήρξαν στους κόλπους του χριστιανικού κόσμου και φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας. Έτσι, υπήρξε ευνοϊκό το έδαφος για την πρωτοφανή επίθεση, με στόχο την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και της ορθόδοξης παράδοσής μας, με πρόσχημα τα μέτρα κατά της επιδημίας του «κοροναϊού».
Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 16ης Μαρτίου, με τον περιορισμό των ακολουθιών μόνο σε λιτή Θεία Λειτουργία τις Κυριακές και ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πρωινές ώρες 7-8, διασφαλίζει με το παραπάνω την δημόσια υγεία, αφού είναι δεδομένο ότι με τέτοιες προϋποθέσεις, οι συναθροίσεις περιορίζονται στο ελάχιστο, σε σχέση με την επιφάνεια των εκκλησιών. Αποτελεί τον έσχατο συμβιβασμό και επίδειξη φιλάνθρωπου πνεύματος, αφού οι πιστοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καλούνται να παραμένουν σπίτια τους και όλοι οι πιστοί καλούνται να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας που ζητά η Πολιτεία.
Κι όμως, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού η ασφυκτική πίεση που άσκησε δεν απέδωσε, επέλεξε να προχωρήσει στην ακραία απόφαση για πλήρη απαγόρευση των ιερών ακολουθιών μέχρι τις 30 Μαρτίου 2020, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, ούτε σε περίοδο ξένης Κατοχής. Ενώ κρίνεται ικανοποιητική για τη δημόσια υγεία η συνάθροιση περιορισμένου αριθμού προσώπων στις Τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ, εκτιμάται ως δήθεν «επικίνδυνη» η συνάθροιση ελαχίστων πιστών.
Μουδιασμένοι, Ιεράρχες και παράγοντες της εκκλησιαστικής ζωής που θα σήμαιναν «εξέγερση» επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, σπεύδουν να δηλώσουν συμμόρφωση στη «Δεξιά του Κυρίου».
Δεν είναι απίθανο, η απόφαση αυτή να παραταθεί για αρκετά μεγάλο διάστημα. Δημιουργείται πρωτοφανές προηγούμενο, εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, αφού είναι δεδομένο ότι και στο μέλλον θα εμφανιστούν επιδημίες που θα δώσουν προσχήματα.
Είναι προφανές ότι ζούμε σε μια κοινωνία, όπου σε αντίθεση με την υλική, δεν κρίνεται πλέον απαραίτητη η πνευματική τροφή. Όποιος θέλει να δώσει μαρτυρία πίστεως, πρέπει να το κάνει λαμβάνοντας υπόψη τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα, χωρίς έπαρση και αλαζονεία και με βάση το σεβασμό στις ανησυχίες και τις αγωνίες των αδελφών και συμπολιτών μας, αφού «ο Θεός αγάπη εστί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>