• Τα “ξερά” του χιονιά καύσιμη ύλη πυρκαγιών το καλοκαίρι

Γράφαμε σε ανάρτησή μας της 21ης του περασμένου Μαΐου: Επισημαίνεται το γεγονός ότι στα δάση παραμένουν πολλά σπασμένα δέντρα και κλαδιά από τη χιονοθύελλα “Νιόβη”, τα οποία αν δεν καθαριστούν εγκαίρως θα αποτελέσουν προσάναμμα το καλοκαίρι και στα εναπομένοντα δάση της Αττικής. Τούτο ισχύει και σε πευκόφυτες κατοικημένες περιοχές, όπου λόγω του πλήθους των περιπτώσεων παραμένουν εκτεθειμένες μεγάλες ποσότητες ξεραμένων κλαδιών. Η ευκολία με την οποία διαδόθηκε η φωτιά των Γερανείων πριν ακόμα μπει το καλοκαίρι πρέπει να κινητοποιήσει τους αρμοδίους πριν είναι αργά.

Οι ζημιές που προκάλεσε σε πολλά δέντρα η ασυνήθιστης έντασης χιονοθύελλα τον περασμένο Φεβρουάριο, δημιούργησαν καύσιμη ύλη για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι. Έσπασαν πολλά χοντρά κλαδιά στη ρίζα τους, τα οποία σταδιακά ξεράθηκαν. Κατά την εκτίμησή μας, ο παράγοντας αυτός συνέβαλε αποφασιστικά στην αστραπιαία  διάδοση της φωτιάς των Γερανείων. Και είχαμε προειδοποιήσει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί συνολικά πριν είναι αργά και απειληθούν δάση, αλλά και κατοικημένες περιοχές με πράσινο. 

Πολλοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Δυστυχώς, φαίνεται ότι από έγγραφα που αναδεικνύει η εφημερίδα “Δημοκρατία” ,  προκύπτει ότι υπήρξαν ολιγωρία και κακός συντονισμός των Αρχών στο Διόνυσο. Από αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου στο φέισμπουκ λίγες μέρες πριν τη φωτιά, αναδεικνύεται η αγωνία πολιτών διότι δεν είχαν μαζευτεί κλαδεμένα. 

Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα μεταφέρει μαρτυρίες κατοίκων, που μιλάνε για εμπρησμό από πρόθεση, προκειμένου να εξηγήσουν την εμφάνιση πολλών εστιών φωτιάς ταυτόχρονα στην κατοικημένη περιοχή. Θεωρούν ότι στόχος ήταν να προκληθούν ζημιές στον οικιστικό ιστό Σταμάτας, Διονύσου, Δροσιάς, Εκάλης και Αιολίδας.   

Είναι γεγονός ότι οι ζημίες που προκάλεσε η “Νιόβη” είναι ασυνήθιστα εκτεταμένες. Όμως, εάν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και κατά τρόπο ολοκληρωμένο, κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές, τόσο σε κατοικημένες περιοχές με πράσινο, όσο και σε παρθένα δάση, πολύτιμους πνεύμονες οξυγόνου. Πρέπει οι Αρχές να κινητοποιηθούν για να σωθεί ο,τι ακόμα προλαβαίνει να σωθεί.

Επισημαίνεται ότι ακόμη και κεραυνός μπορεί να είναι αιτία πυρκαγιάς, εφόσον δεν συνοδεύεται με δυνατή βροχή. Το φαινόμενο, βασική αιτία πυρκαγιών στην Αυστραλία, γίνεται πιο συχνό στην Ελλάδα ενόψει της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι τέσσερις ύποπτοι για εμπρησμό αφέθηκαν ελεύθεροι, ελλείψει στοιχείων, ενώ έχει συλληφθεί ένας μελισσοκόμος ως κατηγορούμενος για εμπρησμό εξ αμελείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>