• ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΔ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Σαββάτου, σε όλη τη χώρα επιτρέπεται “εξαιρετικώς την Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, την Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, το Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 και την Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας επιτρέπεται επιπλέον η τέλεση λειτουργίας με αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα” . 

Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι περιορισμοί του ορίου των εννέα πιστών για τις θεωρούμενες ως “επικίνδυνες” περιοχές και ο πλήρης αποκλεισμός των πιστών στις θεωρούμενες ως “πολύ επικίνδυνες”.

Δεδομένου ότι τόσο καιρό,  ότι το κλείσιμο των εκκλησιών σε τίποτα δεν συνέβαλε στον περιορισμό της πανδημίας, ούτε άλλωστε το άνοιγμά τους πριν το Νοέμβριο του 2020 επέτεινε τη διάδοσή της, η αλλαγή αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως, όπως σε άλλες χώρες έχει κριθεί, είναι άδικη και υπερβολική η θέσπιση ανωτάτου ορίου παρόντων, ανεξάρτητα από το εμβαδόν του χώρου λατρείας. Επίσης, υπάρχει περιθώριο αξιοποίησης των υπαίθριων χώρων γύρω από τους ναούς.

Ας σημειωθεί ότι η μετάβαση στην εκκλησία ούτε τις μεταφορές επιβαρύνει, αφού η ενορία λειτουργεί σε επίπεδο γειτονιάς, ούτε συνιστά κάποια θυρυβώδη συνάθροιση, αφού οι μετέχοντες στις λατρευτικές πράξεις παρίστανται σιωπηλοί, τουλάχιστον στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παράλληλα όμως, επιβάλλεται, ο, τι και αν πιστεύει προσωπικά ο καθένας, να τηρούνται απ’  όλους τα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία, όπως δέχεται και ζητεί η Ιερά Σύνοδος. Προκειμένου να διαφυλαχθεί το μείζον, που είναι η ευχαριστιακή σύναξη, χωρίς την οποία η Εκκλησία, συνάθροιση κλήρου και λαού όπως και η λέξη το λέει,  καταργείται.

Η ανακοίνωση της ΧΔ

Με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία των χώρων λατρείας, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Έχει καταστεί φανερό εκ του αποτελέσματος, ότι το κλείσιμο των εκκλησιών και γενικότερα των χώρων λατρείας από το Νοέμβριο του 2020 και μετά, σε τίποτα δεν συνέβαλε στην αποτροπή της διάδοσης του ιού covid-19. Όπως άλλωστε και στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2020, δεν παρατηρήθηκε μαζική διασπορά του ιού λόγω του εκκλησιασμού. Αν το κλείσιμο των εκκλησιών στους πιστούς συνιστά ευθεία παράβαση του άρθρου 13 του Συντάγματος και ουσιαστική κατάργηση της ευχαριστιακής σύναξης, ανώτατα όρια παρουσίας 9 και 20 ατόμων ανεξάρτητα από το εμβαδόν του χώρου συνιστούν εμπαιγμό προς τους πιστούς. Επιπλέον, το μέτρο του περιορισμού του αριθμού των ανοιχτών εκκλησιών στους καθεδρικούς ναούς των Δήμων που είχε ισχύσει, ελέγχεται ως άστοχο και παράλογο, αφού λιγότεροι διαθέσιμοι χώροι σημαίνουν εκ των πραγμάτων μεγαλύτερο συνωστισμό.
  2. Ζητούμε λοιπόν, ιδίως ενόψει του Πάσχα, να λειτουργήσουν οι εκκλησίες με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την αξιοποίηση των εξωτερικών περιβαλλόντων χώρων και με μοναδικό κριτήριο προσέλευσης το εμβαδόν του χώρου λατρείας, περιλαμβανομένου του γυναικωνίτη και των παρεκκλησίων. Άσχετα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός και της καθεμιάς στο ζήτημα αυτό, καλούμε όλους και όλες να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας, τα οποία θα έχει συμφωνήσει η Ιερά Σύνοδος με την Πολιτεία, προκειμένου να κατοχυρώσουμε την μείζονα προτεραιότητα, το ίδιο το γεγονός της λατρευτικής και ευχαριστιακής σύναξης.
  3. Επισημαίνουμε ότι η λειτουργία όλων των εκκλησιών δεν επιβαρύνει τις μετακινήσεις, αφού γίνεται σε επίπεδο γειτονιάς.
  4. Η οργανωμένη χρήση των υπαίθριων χώρων μπορεί να βοηθήσει πολλές άλλες δραστηριότητες να επανέλθουν, όπως η εστίαση και ο πολιτισμός. Αν η λύση αυτή είχε προκριθεί αντί της οριζόντιας απαγόρευσης, η οποία δεν μπόρεσε να ισχύσει στην πράξη, όχι μόνο περισσότερες δραστηριότητες θα ήταν εφικτές, αλλά και θα είχε αποτραπεί η μετάδοση του ιού από την άναρχη χρήση των υπαίθριων χώρων και την αύξηση των συναντήσεων σε κλειστούς, ιδίως τις κατοικίες.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>