Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται ο αμερικανικός ιστοχώρος The Intercept  η θητεία στο στρατό των ΗΠΑ είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που γεννά την τρομοκρατική βία. Η ανάλυση γίνεται με αφορμή τις δύο πρωτοχρονιάτικες -καταφανώς τρομοκρατικές- επιθέσεις, στις οποίες όπως δέχεται το Πεντάγωνο, εμπλέκονται βετεράνοι απόστατοι των ενόπλων δυνάμεων.  

Στη Νέα Ορλεάνη με ένα φορτηγό επιδιώχθηκε να δολοφονηθούν όσο γίνεται περισσότεροι ἀνθρωποι που γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά στον κεντρικό  δρόμο “Μπέρμπον Στριτ” με δέκα πέντε νεκρούς και τριάντα πέντε τραυματίες, και στο Λας Βέγκας ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό τύπουTesla Cybertruck ανατινάχτηκε έξω από ένα ξενοδοχείο “Trump International” συμφερόντων του Ντόναλντ Τραμπ. 

Από το 1990 έως το 2010, περίπου επτά άτομα τό χρόνο προερχόμενα από το στρατό των ΗΠΑ διέπραξαν εξτρεμιστικά εγκλήματα. Από το 2011, ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί στα 45 περίπου ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία μιας νέας έρευνας που δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά εξασφάλισε ο “The Intercept” από τον Michael Jensen, διευθυντή ερευνών της “Εθνικής Ένωσης για τη Μελέτη της Τρομοκρατίας και την Απάντηση στην Τρομοκρατία”,(START.) στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Η στρατιωτική θητεία είναι επίσης ο ισχυρότερος μεμονωμένος παράγοντας που καθιστά κάποιον κατηγορούμενο σε «δίκη για μαζικές απώλειες», ξεπερνώντας κατά τα αίτια που ανάγονται στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη εξτρεμιστικής βίας μαζικών απωλειών από τους ερευνητές.

Από το 1990 έως το 2023, 730 άτομα προερχόμενα από το στρατό των ΗΠΑ διέπραξαν εγκληματικές πράξεις που υποκινούνταν από τους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς ή θρησκευτικούς στόχους τους, σύμφωνα με στοιχεία της νέας έκθεσης START. Από το 1990 έως το 2022, επιτυχημένες οργανωμένες πράξεις βίας με δράστες προερχόμενους από τον στρατό των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα 314 θανάτους και 1.978 τραυματισμούς — ένας σημαντικός αριθμός από τους οποίους προήλθε από τον βομβαρδισμό του 1995 στο Ομοσπονδιακό Κτήριο Murrah στην πόλη της Οκλαχόμα..

Δράστης της επίθεσης στη Νέα Ορλεάνη ήταν σύμφωνα με το FBI ο 42χρονος Σαμσούντ-Ντιν -Τζαμπάρ, που  υπηρέτησε ως ειδικός ανθρώπινου δυναμικού και ειδικός τεχνολογίας πληροφοριών μεταξύ 2007 και 2020. Η θητεία του περιελάμβανε μια αποστολή στο Αφγανιστάν από τον Φεβρουάριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010. Λοχίας στο τέλος της θητείας του, ο Τζαμπάρ «εμπνεύστηκε από την τρομοκρατική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος”, σύμφωνα με μια σύντομη ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τετάρτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι, σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν την επίθεση, ο Τζαμπάρ έδειξε ότι είχε «επιθυμία να σκοτώσει». Σύμφωνα με το FBI, δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος για την επίθεση, αλλά η σχετική έρευνα είναι «σε εξέλιη».

Οι αρχές διερευνούν επίσης εάν η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ορλεάνη συνδέεται με την έκρηξη στο Λας Βέγκας που σκότωσε τον δράστη, Μάθιου Λίβελσμπεργκερ, και τραυμάτισε επτά περαστικούς. Ο στρατός των ΗΠΑ είπε στο “The Intercept “ότι ο Αρχιλοχίας Μάθιου Άλαν Λίβελσμπέργκερ υπηρέτησε στο στρατό από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2011, στη συνέχεια υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2012, και ακολούθησε μια θητεία στην Εφεδρεία του Στρατού από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2012. Τον ίδιο μήνα, εντάχθηκε ξανά στον Στρατό, υπηρετώντας ως Στρατιώτης Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ και μάλιστα στη Διοίκηση. Εξακολουθούσε να υπηρετεί στον στρατό, αν και σε εγκεκριμένη άδεια, τη στιγμή του θανάτου του.

Μεταξύ 1990 και 2022, 170 άτομα προερχόμενα από το στρατό των ΗΠΑ σχεδίασαν 144 ατομικές τρομοκρατικές επιθέσεις με μαζικές απώλειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έρευνα START επικαλούμενη τη βάση δεδομένων “Profiles of Individual Radicalization in the United States” (Προφίλ της Ατομικής Ριζισπατικοποίησης στις ΗΠΑ)  ή “PIRUS”, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα από 3.000 άτομα που διέπραξαν εξτρεμιστικά εγκλήματα στην Αμερική. Οι προερχόμενοι από το στρατό, εν ενεργεία ή και βετεράνοι,  αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο όλων των ατόμων που σχεδίασαν εξτρεμιστικές επιθέσεις με μαζικές απώλειες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε ποσοστό ανώτερο από αυτό που αναλογεί στον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Ο Jensen και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι ενώ το στρατιωτικό προσωπικό και οι βετεράνοι δεν είναι πιο πιθανό να ριζοσπαστικοποιηθούν φτάνοντας σε πράξεις βίας από την ευρύτερη κοινωνία, όταν τα μέλη του στρατού και οι βετεράνοι ριζοσπαστικοποιούνται, «μπορεί να είναι πιο πιθανό να σχεδιάσουν ή να διαπράξουν, εγκλήματα με μαζικές απώλειες, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια ασφάλεια».

Οι ερευνητές προσδιόρισαν επίσης ότι τα άτομα στη βάση δεδομένων PIRUS που προέρχονται από το στρατό των ΗΠΑ έχουν 2,41 φορές περισσότερες πιθανότητες να ταξινομηθούν ως παραβάτες μαζικών απωλειών από άτομα που δεν έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική θητεία των ΗΠΑ είναι ένας πιο σίγουρος προγνωστικός παράγοντας για να γίνει κάποιος δράστης μαζικών απωλειών από τα ζητήματα ψυχικής υγείας, το να είναι μοναχικός δράστης ή να έχει εγκληματικό ιστορικό πριν από τη ριζοσπαστικοποίηση.

Οι περισσότεροι δράστες μαζικών απωλειών που προέρχονται από το στρατό των ΗΠΑ στην PIRUS (73,5 %) συνδέονταν με ακροδεξιές εγχώριες εξτρεμιστικές ομάδες και κινήματα. Περίπου το 15% (24 παραβάτες) εμπνεύστηκαν ή συνδέθηκαν με ξένες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα και οι θυγατρικές της (9 άτομα) ή το Ισλαμικό Κράτος

Τόσο ο Λίβελσμπέργκερ΄όσο και ο Τζαμπάρ πέρασαν χρόνο στη στρατιωτική βάση που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Fort Bragg και τώρα ονομάζεται Fort Liberty, ένα τεράστιο στρατόπεδο στη Βόρεια Καρολίνα που φιλοξενεί πολλές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι συνυπηρέτησαν.

Το Fort Liberty είναι, ωστόσο, μια εξαιρετικά προβληματική βάση του στρατού. Οι έρευνες διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι 109 στρατιώτες που είχαν τοποθετηθεί εκεί πέθαναν το 2020 και το 2021. Το 96% αυτών των θανάτων σημειώθηκαν στις ΗΠΑ. Λιγότεροι από 20 ήταν από φυσικά αίτια. Οι υπόλοιποι θάνατοι στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων μακάβριων ή ανεξήγητων θανάτων, ανθρωποκτονιών και δεκάδων από υπερβολική δόση ναρκωτικών, μπορούσαν να αποφευχθούν.

Εβδομήντα έξι από τους 170 παραβάτες μαζικών απωλειών (44,7%) στην PIRUS υπηρέτησαν στο Στρατό. Αυτοί οι στρατιώτες και οι βετεράνοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ (52,4%) όλων των ατόμων που συνδέονται με τον στρατό που αντιπροσωπεύονται στα δεδομένα, που είναι η υψηλότερη αναλογία μαζικών απωλειών προς παραβάτες μη μαζικών απωλειών για οποιονδήποτε κλάδο στρατιωτικής υπηρεσίας. Συγκριτικά, το 32% των ατόμων που περιλαμβάνονται στα δεδομένα που υπηρέτησαν στο Σώμα Πεζοναυτών ήταν παραβάτες μαζικών απωλειών.

«Ο Στρατός είναι ένας τεράστιος οργανισμός με κάθε είδους διαφορετικούς ανθρώπους και κάθε είδους διαφορετική εκπαίδευση και εμπειρίες», είπε ο Joel A. Dvoskin, κλινικός και ιατροδικαστής ψυχολόγος και ειδικός στη βία, ο οποίος προειδοποίησε να μην εξάγονται πρώιμα συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση. μεταξύ των επιθέσεων και των αρχείων στρατιωτικής θητείας των επιτιθέμενων. Είπε ότι τα δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ στρατιωτικής θητείας και επιθέσεων με μαζικές απώλειες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για ευεργετικούς σκοπούς, όπως η εξομάλυνση της μετάβασης από τη στρατιωτική στην πολιτική ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>