Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, ύστερα από αποχωρήσεις Υπουργών του και πιέσεις στελεχών του κόμματός του. Θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται. Η δυσαρέσκεια εναντίον του διογκώθηκε λόγω σκανδάλων όπως τα “κορωνοπάρτι”, που φέρεται πως διοργάνωσε στην πρωθυπουργική κατοικία σε καιρούς απαγόρευσης των συναθροίσεων.    

Σύμφωνα με το BBC, εκτός από το αποκαλούμενο σκάνδαλο “πάρτιγκεϊτ”, σωρεύθηκαν και άλλες περιπτώσεις που επιβάρυναν τη θέση και μείωσαν τη δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον:

Υπόθεση Πίντσερ, στελέχους εξ απορρήτων του Τζόνσον που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση ανδρών.

Υπόθεση Πάτερσον. Κάλυψη εκ μέρους του Τζόνσον του Όουεν Πάτερσον, μέλους της Βουλής που κατηγορήθηκε για προώθηση οικονομικών συμφερόντων εταιριών επ αμοιβή κάνοντας χρήση του βουλευτικού του αξιώματος.

Αυτά από πλευράς σκανδάλων.

Από πολιτική άποψη του καταλογίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση του Brexit, που έφερε σε πέρας με επιτυχία, δεν έχει όραμα για την περαιτέρω πορεία της χώρας.

Επίσης, το 2022, η κατάσταση στην οικονομία επέτεινε τη δυσαρέσκεια εναντίον του. Μεγάλη δυσαρέσκεια προκλήθηκε από την αύξηση της φορολογία, την οποία ο ίδιος αποδίδει στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Χρεώθηκε επίσης την αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, αν και, όπως επισημαίνεται από την ανάρτηση του διόλου φιλικού προς αυτόν BBC, “Πολλές από τις αιτίες ήταν πέρα από τον έλεγχο του Μπόρις Τζόνσον. Για παράδειγμα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  οδήγησε στην αύξηση του των τιμών της βενζίνης και του κόστους διατροφής.”  

Να επισημάνουμε ότι ανάλογες “εκτροπές” από τα μέτρα προστασίας κατά του ιού έχουν αποδοθεί και στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, όπως το πάρτυ στην οροφή της ταβέρνας του Ευδήλου στην Σάμο, όπως και οι ανάλογες παρενέργειες στην οικονομία. Πέρα από την αντιπολίτευση, καμμία φωνή δεν έχει ζητήσει την παραίτησή του.

Όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ΜΜΕ δεν είναι τόσο φιλικά στις κυβερνήσεις, ούτε υπάρχουν λίστες τύπου “Πέτσα” για να τα καταστήσουν φιλικότερα. Και υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που ηττήθηκαν στη μάχη για το Brexit που περίμεναν τον κ. Τζόνσον “στη γωνία”.

Εμείς δεν συμφωνούμε πολιτικά με τον κ. Τζόνσον. Μελανά σημεία της θητείας του είναι ιδίως η κράτηση και η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπως και ο ρόλος του στη ρήξη με τη Ρωσία, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει και ο λαός του.

Πρέπει όμως να τού αναγνωριστεί, όσο αμετροεπής και επιπόλαιος κι αν χαρακτηριστεί, ότι παρά τις δυσκολίες και τις επίμονες “τρικλοποδιές” που τού έβαλαν, έφερε σε πέρας τη βασική του προγραμματική εξαγγελία: Την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάζοντας τα γυαλιά στην πλειονότητα των πολιτικών ηγετών, που άλλα υπόσχονται και άλλα πράττουν, όπως ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα.

Με δεδομένη την αληθινή φυσιογνωμία της Ε.Ε. ως μηχανισμού ακύρωσης της λαϊκής κυριαρχίας όπως και της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών-μελών της και διασφάλισης των συμφερόντων της Ολιγαρχίας, τούτο αποτελεί μεγάλη λαϊκή κατάκτηση. Η άρχουσα τάξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς την προστατευτική ασπίδα και τους ευνοϊκούς μηχανισμούς ασφαλείας που παρέχει στην οικονομική Ολιγαρχία η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ειναι πιο εύλκολο να πιεστεί να επαναφέρει το κοινωνικό κράτος και να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στα λαϊκά στρώματα.

Η στροφή του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος προς πιο κοινωνικές πολιτικές και η απόκλιση από τον θατσερισμό, ακόμα και από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι, αμέσως μετά την ψήφιση του “Μπρέξιτ”, δεν έχουν αναδειχθεί από τα συστημικά ΜΜΕ. Η Κεντροαριστερά και η αριστερά στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν εγκλωβιστεί από τον ψευτοδιεθνισμό και τις προσχηματικές “αξίες” της Ε.Ε. και άφησαν το “Μπρέξιτ” κυρίως στη δεξιά και στην ακροδεξιά.

Ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του BBC ότι τώρα που το Brexit ολοκληρώθηκε, η ταύτιση Τζόνσον με την υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ανυπαρξία εκ μέρους του οράματος για τη συνέχεια και καθιστά μονοθεματική την πολιτική ζωή. Κάτι που έχει κουράσει την κοινή γνώμη. Η περίπτωση θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, το πάθημα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, προτύπου του κ. Τζόνσον, η πρωθυπουργία του οποίου είχε ταυτιστεί με την επίμονη πολεμική προσπάθεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά του Γ’ Ράιχ. Μόλις ο πόλεμος τελείωσε, καταψηφίστηκε απροσδόκητα στις εκλογές του 1945, λόγω της κόπωσης της κοινής γνώμης, που ήθελε να γυρίσει “σελίδα”. Ο κ. Τζόνσον πέτυχε μεγάλη εκλογική νίκη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με εντολή την ολοκλήρωση της εξόδου από την Ε.Ε., την οποία πεισματικά τορπίλιζαν τα αντίθετα συμφέροντα. Τώρα που ο στόχος επιτεύχθηκε και η μάχη με το Δ’ Ράιχ τελείωσε, η χώρα θέλει να προχωρήσει πιο πέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>