• Το ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ βάζει τέλος στην απαλλαγή τους από το στρατό

  • Πέφτει ο Νετανιάχου;

  • Παράνοια: Υποστηρικτές του …δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου διατηρεί την πλειοψηφία στην ισραηλινή Βουλή στηριζόμενη σε κόμματα ακροδεξιά, αλλά με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κόμματα που εκφράζουν τους αποκαλούμενους “υπερορθόδοξους” Εβραίους, τους “Χερέντι”.  Μια κατηγορία ανθρώπων που δηλώνει αφιερωμένη στη μελέτη της Τορά (Πεντάτευχος) και για το λόγο αυτό εξαιρείται από τη στρατιωτική θητεία. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα, ούτε το Κράτος του Ισραήλ αναγνωρίζουν, με το αιτιολογικό ότι για να αποκτήσουν κράτος οι Εβραίοι, πρέπει πρώτα να έρθει ο Μεσσίας. Από την ίδρυση του Ισραήλ, όπου υπηρετούν υποχρεωτικά από τα 18 άνθρες και γυναίκες, προβλεπόταν η εξαίρεσή τους. Όμως, μετά το 1948, ήταν μόλις 400 σπουδαστές. Ήδη, λόγω της υψηλής γεννητικότητας της κοινότητάς τους, έχουν φτάσει το 12% μιας χώρας με 9.000.000 κατοίκους. Υπολογίζεται ότι οι στρατεύσιμοι αναμεταξύ τους στις ηλικίες 18-26 ετών φτάνουν τους 66.000, ενώ 13.000 τον χρόνο θα μπορούσαν να στρατεύονται σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.  Κατά την οποία, από αυτούς μόνο 1200 άνδρες επιλέγουν εθελοντικά να στρατευθούν. (Για γυναίκες δεν γίνεται λόγος…) Έτσι, δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο αποφεύγουν τη στράτευση και μάλιστα επιδοτούνται από το Κράτος για να μελετάνε τις Γραφές.      

Οι κοινότητες αυτές επιδιώκουν να ζουν σε χωριστές συνοικίες, όπου εφαρμόζουν κατά τις δικές τους δοξασίες τον Μωσαϊκό Νόμο, όπως η συνοικία Μέα Σεαρίμ στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ. Εκεί, μέλη της οργάνωσης “αδελφοί στα όπλα”, που απαρτίζεται από πολίτες που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ,  οργανωσαν διαδήλωση διαμαρτυρίας για το καθεστώς της εξαίρεσής των Χερέντι κατοίκων της από τη στράτευση. “Σας χρειαζόμαστε να υπηρετήσετε στο στρατό, δεν μπορούμε να σας κουβαλάμε στις πλάτες μας. Θέλουμε να μοιραστούμε το βάρος εξίσου, αυτό που γινόταν στο παρελθόν δεν μπορεί να συνεχιστεί”, φέρεται να μίλησε απευθυνόμενος σε αυτούς διαδηλωτής στη διάλεκτο “Γίντις” (Δημώδης διάλεκτος με βάση τη Γερμανική γλώσσα και στοιχεία εβραϊκής και αραμαϊκής που γραφόταν εβραϊκά και μιλούσαν μεταξύ τους οι περισσότεροι Ασκεναζίμ Εβραίοι της Ευρώπης, το 86% όσων εξοντώθηκαν από τους Ναζί). Σε απάντηση, νέοι Χερέντι έκαψαν ισραηλινές σημαίες και στρατιωτικές στολές. (31.3.2024 -ΦΩΤΟ από “Times of Israel”).

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους Σιωνιστές, που ήθελαν και τελικά επέβαλαν την αναβίωση της αρχαίας εβραϊκής ως επίσημης γλώσσας του νέου κράτους για λόγους εθνικής συνοχής, οι παραδοσιακοί Εβραίοι, συγκλίνοντας με τους πιο κοσμοπολίτες με άλλο σκεπτικό, τάσσονταν υπέρ της “Γίντις” ως ομιλουμένης, επειδή θεωρούσαν ότι η εβραϊκή ως “ιερή γλώσσα” προοριζόταν μόνο για προσευχή και λατρεία. Για το λόγο αυτό και η “Γίντις” διατηρείται ως ομιλουμένη μέχρι σήμερα στις περισσσότερες κοινότητές τους.

Επί δεκαετίες, η κατάσταση αυτή αποτελεί πρόκληση και σκάνδαλο για τον υπόλοιπο εβραϊκό πληθυσμό του Ισραήλ που υπηρετεί στρατιωτική θητεία και μάλιστα χωρίς αναβολή, από τα 18, υπό συνθήκες κινδύνου. Έτσι, οι “Χερέντι” έχουν βρει υποστηρικτή τους τον Βενιαμίν Νετανιάχου και την παραμονή της κυβέρνησής του στην εξουσία ως τη μόνη εγγύηση για την διατήρηση των προνομίων τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Παρά την ένταση των πιέσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Με τον υπέρμαχο του πολέμου Νετανιάχου, άλλους να στέλνει να πολεμήσουν, και άλλους προνομιακά να εξαιρεί.

Όμως, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, την περασμένη Δευτέρα, η εξαίρεση των “Χερέντι” κρίθηκε αντισυνταγματική.

«Δεν θα καταταγώ ποτέ στο στρατό. Για εμάς, η μελέτη της Τορά είναι το παν. Ζούμε με τον λόγο του Θεού, που είναι πάνω από όλα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ραβίνων μας», δήλωσε στον “Γκάρντιαν” ο Yehuda Cohen, 19χρονος κάτοικος της Μέα Σεαρίμ. «Τα μέλη της κοινότητάς μας στην κυβέρνηση θα αγωνιστούν για εμάς. Βλέπετε, η μελέτη της Τορά, ειδικά αυτές τις μέρες των συγκρούσεων, είναι ένας τρόπος μάχης στον πόλεμο».

Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Νετανιάχου, τα δύο κόμματα των “υπερορθοδόξων”,  “Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά” και “Σας” θα το σκεφτούν αν θα το κάνουν, αφού δεν έχουν εναλλακτική επιλογή. Παράλληλα, άλλα κόμματα που δεν είναι θρησκευτικά και στηρίζουν τον Νετανιάχου, απειλούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο αντιπολιτευόμενος Μπένι Γκάντς έπαψε να μετέχει στην κυβέρνηση “εθνικής ανάγκης” του Νετανιάχου.

Θα ήταν καθ΄ όλα αξιέπαινοι οι “Χερέντι”, εάν απείχαν από τη στράτευση για λόγους συνείδησης. Και αν συνδύαζαν τη στάση τους αυτή με αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος και ανέτρεπαν την κυβέρνηση Νετανιάχου. Στο βαθμό όμως, που στηρίζουν την φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου και δεν την ανατρέπουν, φαίνεται να αποδέχονται άλλοι να πολεμούν και να κινδυνεύουν να σκοτωθούν για σκοπούς που οι ίδιοι ασπάζονται και επιδοκιμάζουν με το παραπάνω, ως προνομιούχα μέλη ενός ιδιότυπου ιερατείου. Με αποτέλεσμα, στο βαθμό που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα, να φέρουν κι εκείνοι όμοια ευθύνη με αυτούς που μετέχουν ενεργά σε αυτόν.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>