Συγκλονίζει ο οδηγός αγώνων Τάσος Μαρκουϊζος, γνωστός με το ψευδώνυμο “Ιαβέρης“:

” Η ελληνική κοινωνία αναφέρεται στο Μάτι και στις φονικές πυρκαγιές και καλά κάνει και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει. Όμως θα πρέπει να αναφερθεί και στην γενοκτονία που συντελείται στους ελληνικούς δρόμους. Τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε 250 θύματα από σεισμούς, 250 από τυφώνες και κεραυνούς και άλλους 250 από δασικές πυρκαγιές. Όμως στους ελληνικούς δρόμους έχουν χαθεί 120.000 ψυχές. Κάθε μέρα θρηνούμε 3-4 νεκρούς και άλλοι τόσοι καθημερινά μένουν ανάπηροι. Πόσο ακόμη θα πρέπει να γιγαντωθεί το πρόβλημα για να ασχοληθούν σοβαρά οι αρμόδιοι; Ευελπιστώ πως η νέα κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει, ώστε ο Ελληνας να αποκτήσει παιδεία στο δρόμο» Πηγή και ΦΩΤΟ: www.irafina.gr

Η ανθρώπινη ζωή και η υγεία είναι αγαθά κορυφαίας σημασίας, τα οποία παραγνωρίζονται από μία επιπολαιότητα που μπορεί να αποβεί μοιραία:  Να οδηγήσει στην απώλεια μιας ή περισσότερων ανθρώπινων ζωών ή στην καταστροφή της υγείας νέων ανθρώπων και την ισόβια μεταβολή τους σε ΑΜΕΑ.

Η σωστή παιδεία είναι  η μόνη λύση μακροπρόθεσμα, από τα σχολεία να ξεκινήσουν μαθήματα οδηγικής συμπεριφοράς. Ακολουθεί η βελτίωση του οδικού δικτύου, ιδίως στα σημεία όπου παρατηρούνται πολλά ατυχήματα. Τι γίνεται όμως με χιλιάδες ανθρώπους που έχουν δίπλωμα οδήγησης και είναι ακατάλληλοι να οδηγούν; Η αύξηση των περιπτώσεων αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης σε περίπτωση παραβάσεων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος “απόσυρσης’ κάποιων από αυτούς.

Θετικό βήμα πρέπει να θεωρηθεί η αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ουσιών και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνης οδήγησης. Όταν κάποιος οδηγεί τόσο επικίνδυνα, αποδέχεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια αμέλεια (έστω και βαρεία κατά την οποία ο δράστης δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της πράξης του έστω και ως ενδεχόμενο), αλλά “ενδεχόμενος δόλος” (” γ΄ βαθμού” ) . Έτσι, ο βαρύς τραυματισμός και ο θάνατος ως συνέπειες τροχαίου ατυχήματος στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, επισύρουν, έστω και αργά, κακουργηματικές ποινές αντί για τις ελαφρές και εξαγοράσιμες πλημμεληματικές.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>