Σε εκτενές και εμπεριστατωμένο άρθρο του, ο βραβευμένος με το βραβείο “Πούλιτζερ” δημοσιογράφος Σίμορ Χέρς (Seymour Hersh), αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σε συνεργασία με αυτές της Νορβηγίας, ανατίναξαν τους διπλούς αγωγούς Nord Stream I και ΙΙ, οι οποίοι τροφοδοτούσαν με ρωσικό φυσικό αέριο τη Γερμανία. Η βράβευση του Χερς οφείλεται στην εκ μέρους του αποκάλυψη της εκ μέρους των Αμερικανών σφαγής στο βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι.  

Όπως έχουμε αναδείξει σε προηγούμενη ανάρτηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν είχε προαναγγείλει τη δολιοφθορά, σε επίσημη συνέντευξή του στις 7 Φεβρουαρίου 2022, από κοινού μάλιστα με τον Γερμανό καγκελάριο Ὀλαφ Σολτς:

 “Εάν η Ρωσία εισβάλει, δηλαδή, εάν άρματα μάχης ή στρατεύματα ξαναδιαβούν τα σύνορα της Ουκρανίας, ο Nord Stream 2 θα πάψει να υπάρχει. Εμείς, εμείς θα τον τελειώσουμε. (“We, we will bring an end to it”)” Όταν ρωτήθηκε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, απάντησε: “Σας υπόσχομαι ότι μπορούμε να το κάνουμε”. Είκοσι μέρες νωρίτερα, τα ίδια είχε πει και η υφυπουργός εξωτερικών Βοκτόρια Νούλαντ, απαντώντας σε δημοσιογράφους, γνωστή για την εμπλοκή της στο πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014: “Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη μαζί σας σήμερα. Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει”. 

Σύμφωνα με τον Χερς, ο οποίος επικαλείται πηγές με άμεση γνώση, “τον περασμένο Ιούνιο, δύτες του Ναυτικού, επιχειρώντας με την κάλυψη μιας ευρύτατα γνωστής θερινής άσκησης του ΝΑΤΟ γνωστής ως “BALTOPS 22″, φύτεψαν τα εκρηκτικά που μπορούσαν να ενεργοποιηθούν με τηλεχειρισμό, τα οποία τρεις μήνες αργότερα, κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με πηγή με άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού.”

Προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές, την επιχείρηση ανέλαβαν έμπειροι δύτες του αμερικανικού ναυτικού που εκπαιδεύονταν στο “Κέντρο κατάδυσης και διάσωσης” (U.S. Navy’s Diving and Salvage Center) του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που λειτουργεί στο Πάναμα Σίτι (Panama City) αγροτική περιοχή και ήδη ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο της νοτιοανατολικής Φλόριντα, 70 μίλια νότια από τα σύνορα με την Αλαμπάμα. Δεν ανατέθηκε στη “Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων” (Special Operations Command), επειδή αυτή λογοδοτεί στο Κονγκρέσο και υποχρεωτικά προαναγγέλλει την κάθε ειδική επιχείρηση στην ηγεσία των δύο νομοθετικών σωμάτων. (Αποκαλούμενη και “συμμορία των οκτώ).

Όπως τονίζει ο Χερς, “Το κέντρο εκπαιδεύει δύτες βαθέων υδάτων υψηλής εξειδίκευσης για δεκαετίες, οι οποίοι, αφού ενσωματωθούν σε αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες οπουδήποτε στον κόσμο, μπορούν να πραγματοποιούν τεχνικές καταδύσεις, είτε για καλό σκοπό – χρησιμοποιώντας εκρηκτικά C4 για να καθαρίσουν λιμάνια και παραλίες από συντρίμμια και μηχανήματα που δεν έχουν εκραγεί – όπως και για κακό, όπως η ανατίναξη ξένων εξεδρών πετρελαίου, ρύπανση των βαλβίδων εισαγωγής για υποθαλάσσια εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, καταστροφή κλειδαριών σε κρίσιμα ναυτιλιακά κανάλια. Το κέντρο του Πάναμα Σίτι, το οποίο διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη εσωτερική δεξαμενή στην Αμερική, ήταν το ιδανικό μέρος για να στρατολογηθούν οι καλύτεροι και πιο λιγομίλητοι απόφοιτοι της Σχολής Καταδύσεων,  που πραγματοποίησαν με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι την αποστολή που τούς ανατέθηκε, 260 πόδια κάτω από την επιφάνεια. της Βαλτικής Θάλασσας.”

Ο Χερς δίνει και λεπτομέρειες για το σχεδιασμό: “Τον Δεκέμβριο του 2021, δύο μήνες πριν τα πρώτα ρωσικά τανκς εισέλθουν στην Ουκρανία, ο Τζέικ Σάλιβαν [σύμβουλος του Μπάιντεν για θέματα ασφαλείας] συγκάλεσε συνάντηση μιας νεοσυσταθείσας ειδικής ομάδας— με άνδρες και γυναίκες από τον Μικτό Γενικό Επιτελείο, τη CIA και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών—και ζήτησε προτάσεις σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στην επικείμενη εισβολή του Πούτιν. Σύμφωνα με την πηγή του δημοσιογράφου που είχε άμεση γνώση της διαδικασίας, ο Σάλιβαν μετέφερε την επιθυμία του Προέδρου να καταστρωθεί σχέδιο καταστροφής των δύο αγωγών.

Η σύσκεψη αυτή ήταν ή πρώτη από σειρά μυστικών συσκέψεων της ομάδας, σε τόπο που επίσης προσδιορίζει ο δημοσιογράφος με ακρίβεια, “ένα ασφαλές δωμάτιο στον τελευταίο όροφο του παλιού κτιρίου των εκτελεστικών γραφείων, δίπλα στον Λευκό Οίκο”.

Οι προτάσεις που έγιναν ήταν ποικίλες, όπως αναλυτικά εκθέτει ο Χερς: “Το Πολεμικό Ναυτικό πρότεινε τη χρήση ενός υποβρυχίου που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία για να επιτεθεί απευθείας στον αγωγό. Η Πολεμική Αεροπορία συζήτησε τη ρίψη βομβών με  που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν αργότερα με τηλεχειρισμό. Η CIA υποστήριξε πως ό,τι κι αν γινόταν, θα έπρεπε να είναι κρυφό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατάλαβαν το διακύβευμα. «Αυτό δεν είναι παιδικό παιχνίδι…αλλά πράξη πολέμου», είπε η πηγή, εφόσον μπορούσε να εντοπισθεί ότι εμπλέκονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες”. Τη λύση που βρέθηκε την αποδίδει στον τότε υπεύθυνο της CIA Ουίλιαμ Μπέρνς, στην ομάδα εργασίας την οποία συγκρότησε, υπήρχε συμπτωματικά κάποιος που γνώριζε για τις δυνατότητες των δυτών του Ναυτικού. Στη βάση αυτή εκπονήθηκε στο σχέδιο δράσης, που τελικά μπήκε σε εφαρμογή.

Κάτι ανάλογο φέρεται να είχε γίνει το 1971, όταν οι εξειδικευμένοι δύτες του Ναυτικού παγίδευσαν υποθαλάσσιο καλώδιο επικοινωνιών των Σοβιετικών κοντά στο Βλαδιβοστόκ της Σιβηρίας, για την υποκλοπή των συνομιλιών ανωτάτων αξιωματικών, που γίνονταν ελεύθερα, αφού η γραμμή αυτή επικοινωνίας λογιζόταν ως ασφαλής. Η επιχείρηση αυτή, με κωδικό όνομα “Ivy Bells”, έφερε πολύτιμες πληροφορίες στους Αμερικανούς.

Υπήρξαν δισταγμοί στην υιοθέτηση της πρότασης, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονταν στη Βαλτική θάλασσα και της ισχυρής ρωσικής παρουσίας, αλλά και για την ανεύρεση νομικής φόρμουλας να μην ανακοινωθεί η επιχείρηση στο Κονγκρέσο.

Η ουσιαστική προαναγγελία της δολιοφθοράς από τον Μπάιντεν και τη Νούλαντ απογοήτευσε αυτούς που είχαν αναλάβει την εφαρμογή της, αλλά και έδωσε τη νομική δυνατότητα να παρακαμφθεί το Κογκρέσο: “Σύμφωνα με την πηγή, ορισμένοι από τους ανώτερους αξιωματούχους της CIA διαπίστωσαν ότι η ανατίναξη του αγωγού «δεν θα μπορούσε πλέον να θεωρείται μυστική επιλογή επειδή ο Πρόεδρος μόλις ανακοίνωσε ότι ξέραμε πώς να το κάνουμε». Το σχέδιο για την ανατίναξη του Nord Stream 1 και 2 υποβαθμίστηκε ξαφνικά από μια μυστική επιχείρηση που απαιτούσε την ενημέρωση του Κογκρέσου σε μια επιχείρηση που θεωρήθηκε ως επιχείρηση πληροφοριών υψηλής διαβάθμισης με στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νόμο, εξήγησε η πηγή, «Δεν υπήρχε πλέον νομική απαίτηση να αναφερθεί η επιχείρηση στο Κογκρέσο. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν τώρα είναι απλώς να το κάνουν—αλλά έπρεπε να είναι ακόμα μυστικό. Οι Ρώσοι έχουν εξαιρετική επιτήρηση της Βαλτικής Θάλασσας»”.

Η πραγματοποίηση του σχεδίου έγινε με τη συνεργασία του νορβηγικού ναυτικού. Η Νορβηγία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία. Η μακροχρόνια παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ είναι η “κορυφή του παγόβουνου” της μακροχρόνιας αμερικανικής διείσδυσης και συνεργασίας. Ο Χερς πιθανολογεί ότι πέρα από την “αφοσίωση” προς τις ΗΠΑ, οι Νορβηγοί, ως παραγωγοί και εξαγωγείς πετρελαίου, προσδοκούσαν να αποκομίσουν οφέλη από την καταστροφή των αγωγών.

Σύμφωνα με την πηγή του δημοσιογράφου, οι Νορβηγοί «Μισούσαν τους Ρώσους και το νορβηγικό ναυτικό ήταν γεμάτο από θαυμάσιους ναυτικούς και δύτες που είχαν γενιές εμπειρίας στην εξαιρετικά κερδοφόρα εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου βαθέων υδάτων».

Έτσι, το Μάρτιο, το αμερικανικό κλιμάκιο πήγε στη Νορβηγία και κανόνισε τις τελικές λεπτομέρειες της επιχείρησης με τη μυστική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού εκείνης της χώρας. Οι Νορβηγοί φέρονται να εντόπισαν το πιο κατάλληλο σημείο της δολιοφθοράς, σε ρηχά νερά χωρίς θαλάσσια ρεύματα έξω από το νησί του Μπόρνχολμ και επέλυσαν σειρά προβλημάτων όπως τον τρόπο τα εκρηκτικά να μη ανιχνευθούν από το ρωσικό ναυτικό. Οι γειτονικές χώρες Δανία (μέλος του ΝΑΤΟ) και Σουηδία (υποψήφιο μέλος) ενημερώθηκαν μέσω των Νορβηγών εν μέρει, χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο της δραστηριότητας. Οι Αμερικανοί φρόντισαν να περιληφθεί στην άσκηση του ΝΑΤΟ ειδική δραστηριότητα, η οποία θα συγκάλυπτε την τοποθέτηση των εκρηκτικών.

Το αρχικό σχέδιο ήταν τα εκρηκτικά μα λειτουργήσουν μετά 48 ώρες. Όμως, θεωρήθηκε ότι το διάστημα ήταν πολύ μικρό και ο Μπάιντεν δια των συμβούλων του ζήτησε η ενεργοποίηση να γίνει πολύ αργότερα με τηλεχειρισμό, παρά το αυξημένο ρίσκο η έκρηξη να προκληθεί από τυχαίο περιστατικό.

Τη λύση φέρονται να έδωσαν και πάλι οι Νορβηγοί. Σύμφωνα με τον Χερς, “Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ένα ανιχνευτικό αεροπλάνο P8 του Νορβηγικού Ναυτικού πραγματοποίησε μια φαινομενικά συνηθισμένη πτήση και έριξε μια σημαδούρα σόναρ. Το σήμα εξαπλώθηκε υποβρύχια, αρχικά στο Nord Stream 2 και στη συνέχεια στο Nord Stream 1. Λίγες ώρες αργότερα, τα υψηλής ισχύος εκρηκτικά C4 ενεργοποιήθηκαν και τρεις από τους τέσσερις αγωγούς τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μέσα σε λίγα λεπτά, λίμνες αερίου μεθανίου που παρέμεναν στους κλειστούς αγωγούς μπορούσαν να φανούν να απλώνονται στην επιφάνεια του νερού και ο κόσμος έμαθε ότι κάτι μη αναστρέψιμο είχε συμβεί.” 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για ποιο λόγο οι Ρώσοι δεν έχουν αντιδράσει δυναμικά, η “πηγή” απάντησε ότι “ίσως θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια….”

Επισήμως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαψεύδει το περιεχόμενο του ρεπορτάζ ως αποκύημα φαντασίας…

Ενίοτε όμως, η πραγματικότητα είναι πιο συναρπαστική από τα μυθιστορήματα. Το ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου είναι άκρως εμπεριστατωμένο και λεπτομερές, για να θωρηθεί προϊόν θεωρίας συνωμοσίας.

  .  

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>