Υποχωρούν οι Βούλγαροι στο θέμα της γλώσσας-Ο Ζάεφ μετατρέπει το “φασιστική κατοχή” σε “διοίκηση”

Η Βουλγαρία θα μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Ε.Ε., μέχρι να τερματιστεί η ρητορική του μίσους για κάθε τι βουλγαρικό, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, η οποία κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ότι την υπέθαλπε τα τελευταία χρόνια.

Διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία ποτέ δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα της ύπαρξης του κράτους, την κυριαρχία του και να αποκαλεί τη γλώσσα του όπως αυτό επιθυμεί. Όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται με ψεύδη σε σχέση με τον τρόπο της συγκεκριμένης εθνογένεσης και ότι ανησυχεί με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, τις εδαφικές τους διεκδικήσεις και τους ισχυρισμούς τους ότι στη Βουλγαρία ζει “μακεδονική” μειονότητα.

Έθεσε τρεις όρους που επιθυμεί να συμπεριληφθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο: Η “Μακεδονική” γλώσσα να διατυπωθεί αποκλειστικά ως η επίσημη του κράτους των Σκοπίων, να πάψουν οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη “μακεδονικής μειονότητας” στη Βουλγαρία και να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Φιλίας που οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2017.

Διαφαίνεται εδώ μια πρώτη υπαναχώρηση της Βουλγαρίας από τη θέση της, ότι δεν αναγνώριζε την ύπαρξη χωριστής “μακεδονικής” γλώσσας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ επιχείρησε να προσεγγίσει τις βουλγαρικές θέσεις, σε συνέντευξή του σε βουλγαρικά ΜΜΕ, με αμφιλεγόμενες δηλώσεις για τη βουλγαρική Κατοχή των σημερινών εδαφών της χώρας του το 1941-44: Ότι  ότι στην αρχή της περιόδου εκείνης, η Βουλγαρία “ασκούσε διοίκηση” στην περιοχή και προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συντάχθηκε με τις αντιφασιστικές δυνάμεις και συνέβαλε στην απελευθέρωση πολλών περιοχών της.

Κατηγορήθηκε ότι δεν αναφέρθηκε σε «βουλγαρική φασιστική κατοχή», ούτε στον αγώνα των παρτιζάνων για την απελευθέρωση από τις κατοχικές δυνάμεις. Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες όχι μόνο της αντιπολίτευσης και της ένωσης βετεράνων πολεμιστών, αλλά και από το δικό του σοσιαλιστικό κόμμα. Ο παλαίμαχος πρώην ηγέτης του, διατελέσας επί έτη πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι αναστέλλει την ιδιότητα του μέλους του κόμματος, μέχρι να αποφανθούν τα συλλογικά όργανα εάν υιοθετούν τις θέσεις Ζάεφ.

Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία είχε ενεργήσει τότε ως σύμμαχος του Άξονα.

Στην προσπάθειά του να αντικρούσει τις διαμαρτυρίες, ὁ κ. Ζάεφ δήλωσε ότι  “Ο αντιφασιστικός αγώνας συνδέεται με την οικογένειά μου και μέρος της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Όμως, το ιστορικό παρελθόν δεν πρέπει να μας περιορίζει να περιορίζει τη χάραξη του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος”….

Οι πιέσεις προς τα δύο μέρη είναι τόσο μεγάλες από τις ίδιες δυνάμεις που πίεσαν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που το πιθανότερο είναι να συμφωνήσουν, όπως δείχνουν οι πρώτες εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>