Στις 17 Αυγούστου 1944, 76 χρόνια πριν, Γερμανοί και Γερμανοτσολιάδες περικύκλωναν την Κοκκινιά, σημερινή Νίκαια, κέντρο της εθνικής αντίστασης στον κατακτητή. Μάζεψαν 20.000 κατοίκους στην πλατεία Οσίας Ξένης, τους άνδρες από 14 έως 60 ετών.

Άρχισαν ομαδικά βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εκτελέσεις. Οι μασκοφόροι καταδότες διάλεξαν δεκάδες παλληκάρια, που εκτελέστηκαν άμεσα.76 από αυτούς, μαζί με την ηρωίδα Διαμάντω, εκτελέστηκαν στη «Μάντρα», 50 άλλοι εκτελέστηκαν σε μια άλλη «μάντρα» στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο «Σχιστό» και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα της θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Οκτώ χιλιάδες τους έκλεισαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Απ’ αυτούς χίλιοι στάλθηκαν όμηροι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας, απ’ όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ.

Η σφαγή της Κοκκινιάς εντάσσεται στη μεθοδευμένη κλιμάκωση της τρομοκρατίας από τις αρχές Κατοχής, με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εκκένωση της Ελλάδας που ήταν αναπόφευκτη και όντως πραγματοποιήθηκε δυο μήνες μετά, ενόψει των δυσμενών εξελίξεων στο ανατολικό Μέτωπο.

Η Κοκκινιά δημιουργήθηκε ως προσφυγικός συνοικισμός  από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας όπως Σμύρνη, Μαγνησία, Βιθυνία, Μούγλα, Τραπεζούντα, Ικόνιο. Συμπεριλαμβάνονταν και πρόσφυγες  αρμενικής καταγωγής. Οι πρόσφυγες ήταν βίαια και απρόοπτα ξεριζωμένοι και οικονομικά  κατεστραμμένοι, ως συνέπεια της μικρασιατικής καταστροφής και της συνθήκης της Λωζάνης. Οι αυτόχθονες τους έβλεπαν για μεγάλο διάστημα ως 2ας κατηγορίας πολίτες.

Και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Κοκκινιάς είχαν πολιτικά ριζοσπαστικοποιηθεί και ομόθυμα στηρίξει το ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής. Ακόμα και στα σκληρά μετεμφυλιακά χρόνια, η Αριστερά, εκφραζόμενη μέσω της ΕΔΑ, ήταν πρώτη πολιτική δύναμη, συγκεντρώνοντας ποσοστά της τάξης του 70%. Ταυτόχρονα, παρέμεναν και παραμένουν άνθρωποι πιστοί, με σεβασμό στην Παράδοση, όπως μαρτυρεί και το πλήθος των εκκλησιών.

Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μόλις δυο μήνες πριν τελειώσει η Κατοχή.

Που θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι.

    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>