Η ανοχή στις παρανομίες των συμφερόντων που παρά την αντίθεση του Δήμου και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας επιμένουν να εγκαταστήσουν γιγάντιες ανεμογεννήτριες στην Τήνο, σε συνδυασμό με την κατάχρηση των απαγορεύσεων λόγω covid 19 και των διοικητικών προστίμων, που γίνονται εργαλεία καταστολής των αντιδράσεων.
Όσα συμβαίνουν στην Τήνο τους τελευταίους μήνες αναδεικνύουν τον ευρύτερο κίνδυνο ΄του αυταρχισμού της καταστολής των θέσεων και απόψεων που δεν συνάδουν με τις επιλογές των κρατούντων. Και διακηρυγμένη επιλογή των τελευταίων, στο όνομα της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” είναι να γίνει η χώρα προνομιακή αγορά του εξοπλισμού των γιγάντιων ανεμογεννητριών, οι οποίες παράγονται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία.
- Παραμονές Χριστουγέννων ξεφορτώθηκαν στην Τήνο με πολλές παρανομίες εξαρτήματα τριών ανεμογεννητριών, χωρίς η Αστυνομία και το Λιμενικό να επέμβουν.
- Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η “προθυμία”, με την οποία επέβαλαν διοικητικά πρόστιμα -και μάλιστα εκπρόθεσμα-σε πολίτες που αντέδρασαν, ακόμη και σε αμέτοχους!
- Οι τρεις μπετονένιες βάσεις έπεσαν εν μέσω των περιορισμών κυκλοφορίας.
- Στο lockdown και μέσα στις γιορτές η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Κυκλάδων έδωσε άδεια διέλευσης σε μεταφορικές εταιρείες από 15 έως 30 Δεκεμβρίου και για τις ώρες από 03.00 έως 07.00 τα ξημερώματα, για τις μεταφορές των ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, η διέλευση θα γινόταν από 7 χωριά του νησιού μέχρι να φτάσουν στο σημείο εγκατάστασης.
- Λόγω της παλαιότητας και της καταπόνησης του οδικού δικτύου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Τήνου αρνείται να δώσει άδεια διέλευσης στο κομμάτι της διαδρομής που αποτελεί δημοτικό οδικό δίκτυο.
- Καταγγέλλεται ότι τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου έφτασε στο νησί το πλοίο «Παναγία Παραβουνιώτισσα» με εξαρτήματα ανεμογεννητριών, αφού προηγουμένως είχε απενεργοποιήσει παράνομα το στίγμα του (σύστημα αυτόματου εντοπισμού πλοίων – AIS) επί τρεις ώρες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, τα πλοία που πλέουν και καταπλέουν σε λιμάνια άνευ στίγματος «παρουσιάζουν δυνητικό κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα ή συνιστούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα». Παρ’ ότι η οδηγία είναι υποχρεωτική για όλα τα πλοία με τονάζ άνω των 300 τόνων -και το «Παναγία Παραβουνιώτισσα» έχει τονάζ 801 τόνους-, το Λιμεναρχείο Τήνου δεν αντιλαμβάνεται κάποια παρανομία.
- Το ίδιο καράβι, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου μπήκε στο λιμάνι του νησιού για να ξεφορτώσει τη δεύτερη ανεμογεννήτρια με κλειστά τα φώτα του -που άναψε όταν προσέγγισε στην αποβάθρα, με πάνω από 9 ώρες ταξιδιού με κλειστό το στίγμα του. Απέπλευσε από την αποκλεισμένη λόγω κορονοϊού Ελευσίνα σε ένα νησί που εδώ και βδομάδες δεν έχει κρούσματα, αλλά ούτε και νοσοκομείο. Καμμία παρανομία δεν διαπιστώθηκε…
- Στις 23 Δεκεμβρίου με τις ίδιες συνθήκες ξεφορτώθηκε η τρίτη ανεμογεννήτρια.
- Προηγουμένως, το οικόπεδο όπου αποθηκεύονταν τα εξαρτήματα στη θέση Αγία Μαρίνα, είχε σφραγιστεί από την Πολεοδομία, διότι ούτε η απαραίτητη πολεοδομική άδεια υπήρχε, ούτε στην περιοχή επιτρέπεται αποθήκευση βιομηχανικών εξαρτημάτων.
- Παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν μηνύσεις και καταγγελίες του Δήμου και των κατοίκων, ο εκπρόσωπος της εταιρίας και οι οδηγοί συνελήφθησαν αφού ολοκληρώθηκε παράνομα η εκφόρτωση των εξαρτημάτων στο σφραγισμένο οικόπεδο.
- Περίπου 100 πολίτες αντέδρασαν και διαδήλωσαν αυθόρμητα με αποστάσεις και μάσκες, περνώντας από την Αστυνομία έως το κέντρο της πόλης. Λιμενικοί και αστυνομικοί που ήταν παρόντες, ούτε αντέδρασαν, ούτε προειδοποίησαν για παραβάσεις.
- Εκ των υστέρων το Λιμενικό και η Αστυνομία βεβαίωσαν πρόστιμα σε περίπου 30 πολίτες για παραβίαση των μέτρων περί κορονοϊού, που κατά σύμπτωση είναι προβεβλημένοι για τη δραστηριότητά τους κατά των ανεμογεννητριών. Καταγγέλλεται ότι έξι από αυτούς δεν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδήλωση… (ΠΗΓΗ: iskra)
“Νέα κατοχή στην Τήνο για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες – Ανεμογεννήτριες: Καταστροφή αντί για προστασία του περιβάλλοντος–Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το περιβάλλον και άλλα που μπορείτε να βρείτε μέσω του ευρετηρίου μας. Στη δεύτερη από αυτές τις αναρτήσεις υπάρχει τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία φορέων για τα προβλήματα που προκαλεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, που καθιστά αντιληπτό το λόγο που υπάρχουν αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι μηχανισμοί αυτοί έχουν δημιουργηθεί για μεγάλες εκτάσεις και είναι εντελώς ακατάλληλοι για το ελληνικό περιβάλλον:
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων. Το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
- Οι θηριώδεις κατασκευές εκατοντάδων ανεμογεννητριών, υποσταθμών, και γραμμών μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας και θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό , αφού όσοι επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
ΦΩΤΟ: Από την αυθόρμητη διαδήλωση των Τηνίων κατά της εκφόρτωσης των υλικών των ανεμογεννητριών στο νησί τους.