
Για άλλη μια φορά χωρίς κυρώσεις, αλλά μόνο με φραστικές αναφορές και καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας, ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. (ΦΩΤΟ από τη διαδικτυακή συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη) καθιερωμένο “κείμενο συμπερασμάτων” . Αναγνωρίζονται στην Τουρκία “εποικοδομητικές προσπάθειες” και τίθεται ο όρος αυτές να συνεχιστούν, προκειμένου να δρομολογηθεί το “θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας”. Προκειμένου να είναι ο πήχης εξαρχής χαμηλά, στο αρχικό σχέδιο απουσίαζε κάθε αναφορά στην Τουρκία. Με τη μέθοδο αυτή, Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να δηλώνουν “ικανοποιημένες”, χωρίς ταυτόχρονα να θίγεται ουσιαστικά η Τουρκία. Η τελευταία άλλωστε, καθησυχάζεται επαρκώς από τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι «Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών»
Στο κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνεται και προειδοποίηση ότι “σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου.”
Το λεγόμενο “πολιτικό θεματολόγιο” περιλαμβάνει κυρίως τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης, αλλά και τις προενταξιακές συνομιλίες που έχουν “παγώσει”.
Αντίθετη με τη γραμμή της κας Μέρκελ είναι αυτή του αυστριακού καγκελαρίου Κουρτζ, ο οποίος, ενόψει των διώξεων κατά του 3ου σε μέγεθος φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας και της αποχώρησής της από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών, ζητά διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης. Όπως δήλωσε, «μπορεί κατ’ επανάληψη να έχει υπάρξει απειλή επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεδομένου όμως ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αυτές αποτελούν πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Να σημειωθεί ότι έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κυρώσεις για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Ναλβάλνι και για την κράτησή του στις φυλακές λόγω ποινικής καταδίκης, καμμία κύρωση δεν επιβάλλεται στην Τουρκία για την πολυετή φυλάκιση και δίωξη του Σαλαχεντίν Νεμιρτάς, πολιτικού ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, καθώς και άλλων στελεχών του.
Τίθεται εξάλλου το ερώτημα, κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί “εποικοδομητική” η απειλή με “casus belli” (πόλεμο) και η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή εδάφους εις βάρος κρατών-μελών.